Slik bør Valla si unnskyld

- Men mest sannsynlig er det for sent, sier PR-eksperter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den offentlige skittentøyvasken om Gerd-Liv Vallas lederstil fortsatte i dag med full tyngde. Og mange mener nå at Valla bare sitter igjen med et alternativ: Bøy hodet og si unnskyld. Beklag alt.

Men vil hun bli trodd? Tårer i øynene er en Frp-metode - ikke noe for en LO-tiger.

Dagbladet.no har spurt fire profilerte kommunikasjon-eksperter om å gi Valla en hjelpende hånd. For hvordan skal en unnskyldning formuleres?

- Det er for sent

- Det er for sent for Valla å redde sin plass og sin personlige troverdighet.

Den harde dommen kommer fra professor i kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, Jan Svennevig.

- Hun kan appellere til en viss forståelse. Si at hun ble fly forbannet og at hun derfor reagerte følelsesmessig sterkt. Men med alt som har kommet i kjølevannet av Yssen-saken er det helt umulig for henne å gjenopprette det imaget hun hadde. Hvis hun blir sittende vil hun bli en stille og kuet versjon av den hun en gang var, sier Svennevig.

- Står naken tilbake

Slik bør Valla si unnskyld

PR-rådgiver Haakon B Schrøder i Playground er enda hardere.

- Når dine egne medlemmer begynner å tygge i deg - da er det begynnelsen på slutten. Nå står hun helt naken igjen. På mange måter synes jeg synd på henne: hun har kommet til «the point of no return», sier Schrøder.

Han mener unnskyldninger er dømt til å høre falske ut fra LO-lederens munn.

- Det vil ikke finnes noen troverdighet bak en slik unnskyldning. Det er som barn når de presses til å si unnskyld - de mangler enhver troverdighet, sier Schrøder.

Han mener at Vallas største feil var å bruke pressekonferansen til et middel for å tilbakevise anklagene.

- Istedenfor å være ydmyk slo hun til med en serie av knyttnever, sier Schrøder.

- Ikke nok med en unnskyldning

Men hvis Valla likevel velger å komme med en offentlig unnskyldning. Hvordan bør den høres ut?

- FOR SENT- Det er for sent for Valla å redde sin plass og sin personlige troverdighet. Det sier professor i kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, Jan Svennevig. Foto: Scanpix
- FOR SENT- Det er for sent for Valla å redde sin plass og sin personlige troverdighet. Det sier professor i kommunikasjon ved Handelshøyskolen BI, Jan Svennevig. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg tror ikke det er nok med en unnskyldning, hun må komme med noe mer, sier daglig leder i Dinamo PR, Berly Lund Grønning.

Hun mener Valla har gått for hardt ut og vært taus så lenge, at hun vil komme til å slite med troverdigheten om hun bare skulle si «unnskyld».

- Folk vil kunne sette spørsmålstegn ved om hun virkelig beklager. Hun er nødt til å trekke opp noen linjer for veien videre og for hvordan unngå at noe lignende skjer igjen, sier Grønning.

Også professor Svennevig mener at hun må komme med noe mer enn bare en unnskyldning.

- Hun må ta et initiativ som viser at hun gjør noe med saken. For eksempel opprette en granskingskommisjon, sier Svennevig.

- Ikke for sent

For ikke alle mener at det er for sent med en unnskyldning. Seniorrådgiver i Geelmuyden.Kiese, Hans Geelmuyden, mener at en god unnskyldning kan redde Valla.

- Det er ikke for sent. Men hun må gå i seg selv: Mener hun selv at lederstilen hennes fortjener kritikk? Hvis ja, bør hun gå ut og si unnskyld. Hvis nei, da har hun ikke noe nytt å melde, sier Geelmuyden.

Les alle sakene om Gerd-Liv Valla her!

- DET ER SLUTT: - Når dine egne medlemmer begynner å tygge i deg - da er det begynnelsen på slutten. Det sier PR-rådgiver Haakon B Schrøder i Playground.
- IKKE FOR SENT: Seniorrådgiver i Geelmuyden.Kiese, Hans Geelmuyden, mener at en god unnskyldning kan redde Valla.