Slik brøt Petter Stordalens hoteller loven

Underbetalte, overarbeidete og utslitte. Mange av Petter Stordalens hotell-ansatte hadde ulovlige arbeidsforhold.

AVDEKKET LOVBRUDD: Dagbladet kan i dag avdekke at en rekke av Petter Stordalens hoteller brøt loven i løpet av 2014 og 2015. Dagbladet har gått igjennom tilsynsrapportene fra 40 Stordalen-hoteller som Arbeidstilsynet kontrollerte i denne perioden.

I rapportene fant Dagbladet lovbrudd hos hele 26 av Stordalens hoteller. Ved ni av hotellene var lovbruddene alvorlige. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
AVDEKKET LOVBRUDD: Dagbladet kan i dag avdekke at en rekke av Petter Stordalens hoteller brøt loven i løpet av 2014 og 2015. Dagbladet har gått igjennom tilsynsrapportene fra 40 Stordalen-hoteller som Arbeidstilsynet kontrollerte i denne perioden. I rapportene fant Dagbladet lovbrudd hos hele 26 av Stordalens hoteller. Ved ni av hotellene var lovbruddene alvorlige. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hotellkjeden er Nordens nest største, med 96 hoteller bare i Norge. Hotellkjeden eies av selskapet Home Invest, som er heleid av kjendismilliardær Petter Stordalen (52).

Nå kan Dagbladet avdekke at en rekke av Stordalens hoteller brøt loven i løpet av 2014 og 2015. Dagbladet har gått igjennom tilsynsrapportene fra 40 Stordalen-hoteller som Arbeidstilsynet kontrollerte i denne perioden.

I rapportene fant Dagbladet lovbrudd hos hele 26 av Stordalens hoteller. Ved ni av hotellene var lovbruddene alvorlige.  

Petter Stordalen understreker gjerne hvor viktige hans hotellansatte er. På bloggen sin beskriver han ansatte som avgjørende for fortsatt vekst : «Verdier skapes av mennesker og aldri av kalkulatorer».

- Overrasket og sjokkert - Jeg er overrasket og sjokkert over at en så stor aktør som Nordic Choice Hotels kan begå så mange og så grove lovbrudd, sier Tore Skjelstadaune til Dagbladet.

Han leder Fellesforbundets avdeling 10, som organiserer Oslos restaurantarbeidere, servitører og hotellansatte. Han forteller at flere av deres medlemmer i Choice-hotellene har klagd på arbeidsforholdene.

- De melder om et for stort arbeidspress, manglende overtidsbetaling og lange tøffe dager. Jeg er skuffet over Petter Stordalen. Jeg hadde forventet mer, sier Skjelstadaune til Dagbladet.

BRØT LOVEN: Med 1900 senger fordelt på 405 rom og leiligheter, er hotellet Quality & Resort Norefjell et av Norges største og mest kjente spahoteller.
I sommer avdekket Arbeidstilsynet en rekke lovbrudd ved hotellet. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
BRØT LOVEN: Med 1900 senger fordelt på 405 rom og leiligheter, er hotellet Quality & Resort Norefjell et av Norges største og mest kjente spahoteller. I sommer avdekket Arbeidstilsynet en rekke lovbrudd ved hotellet. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

Petter Stordalen har blitt forelagt kritikken fra Fellesforbundet, men han ønsker ikke å kommentere den.

Lovbruddene er mange og varierte, og noen av de groveste ble avdekket ved luksushotellet Quality & Resort Norefjell og velkjente Holmsbu Spa & Resort.

Arbeidstilsynet skal sikre at norske arbeidstakere har et sikkert og lovlig arbeidsliv, og tilsynet sjekker om norske arbeidsgivere følger arbeidsmiljøloven.

-Svært beklagelig Petter Stordalen er på reise i utlandet, og administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, skriver til Dagbladet:

- Vårt mål er at arbeidstilsynet ikke skal finne avvik, men når de likevel gjør det er det svært beklagelig. Da iverksettes tiltak for å lukke avvikene slik at varsel om pålegg kan legges vekk. Etter det vi kjenner til skal de aller fleste sakene fra 2014 og 2015 det her refereres til være lukket, skriver han.

Silseth understreker at kjedens hoteller skal følge norsk regelverk, og samtlige hotell skal følge tariff, uavhengig av om arbeidstakerne er organisert eller ikke.

Her er noen av de mest alvorlige funnene ved Stordalens hoteller:

Quality Spa & Resort Norefjell Med 1900 senger fordelt på 405 rom og leiligheter, er hotellet et av Norges største og mest kjente spahoteller.
I sommer avdekket Arbeidstilsynet en rekke lovbrudd ved hotellet.

FOR LITE ARBEIDSFRI: En kvinnelig ansatt i restauranten ved Quality & Resort Norefjell jobbet over 17 timer sammenhengende - fra 11:30 til 04:46 dagen etter - før hun på nytt begynte på jobb 09:05, bare etter fire timer og 19 minutters arbeidsfri. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET
FOR LITE ARBEIDSFRI: En kvinnelig ansatt i restauranten ved Quality & Resort Norefjell jobbet over 17 timer sammenhengende - fra 11:30 til 04:46 dagen etter - før hun på nytt begynte på jobb 09:05, bare etter fire timer og 19 minutters arbeidsfri. Foto: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET Vis mer

Arbeidstilsynet avslørte blant annet at ansatte, ved samtlige avdelinger, jobbet sammenhengende mellom 13 og 20 timer i løpet av 24 timer, uten at de fikk det lovpålagte overtidstillegget.

Hotellet hadde et system der de ansattes arbeidstid ble summert til 7,5 timer selv om de i realiteten jobbet i 12,5 timer.

«Det er heller ikke fullstendig samsvar mellom den arbeidstid arbeidstakerne oppga under tilsynet med den arbeidstid som finnes registrert», skriver Arbeidstilsynet.

Det ble også avdekket en rekke tilfeller der de ansatte ikke fikk lovpålagt arbeidsfri mellom arbeidsøktene. En kvinne ansatt i restauranten jobbet for eksempel over 17 timer sammenhengende - fra 11:30 til 04:46 dagen etter - før hun på nytt begynte på jobb 09:05, bare etter fire timer og 19 minutters arbeidsfri.

«Bestemmelsene i arbeidsmiljøloven brytes i alle avdelinger», skriver Arbeidstilsynet. En kokk jobbet 25 søndager og lørdager på rad.

Arbeidstilsynet ga hotellet varsel om 14 pålegg, hvor av 7 ble vedtatt, for blant annet brudd på overtidsregler, arbeidstidsbestemmelser og brudd på helse, miljø og sikkerhets-reglene. 

- BEKLAGELIG: - Vårt mål er at Arbeidstilsynet ikke skal finne avvik, men når de likevel gjør det er det svært beklagelig. Da iverksettes tiltak for å lukke avvikene slik at varsel om pålegg kan legges vekk, skriver direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth (t.v.). Her sammen med Petter Stordalen (t.h.). Foto: NTB SCANPIX
- BEKLAGELIG: - Vårt mål er at Arbeidstilsynet ikke skal finne avvik, men når de likevel gjør det er det svært beklagelig. Da iverksettes tiltak for å lukke avvikene slik at varsel om pålegg kan legges vekk, skriver direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth (t.v.). Her sammen med Petter Stordalen (t.h.). Foto: NTB SCANPIX Vis mer

Direktør Anne Rustberggard Varden opplyser til Dagbladet pr e-post:

- Først vil jeg si at dette er svært beklagelig. Vi har gjennomført en prosess med Fellesforbundet, Virke og Arbeidstilsynet og har kommet til enighet med tillitsvalgte og ansatte som ikke er organiserte om nye avtaler. Vi kommer til å følge opp dette tett framover, for å sørge for at vi følger lover og regler, og at ansatte sikres hvile og avkobling slik de har rett på, og alle har behov for.

Varden mener at de kan dokumentere at det ble utbetalt overtid.

Holmsbu Spa & Resort Hotellet, som er Norges første spa-hotell, har egen sandstrand og marina, og ligger ved Drammensfjorden.

I august avdekket Arbeidstilsynet at de ansatte ved Holmsbu Spa & Resort jobbet mellom 9 og 17 timer i løpet av 24 timer. Lønnsslippene viser ifølge Arbeidstilsynet at de ansatte ikke hadde fått overtidsbetalt.

De ansatte ved hotellet jobbet for lange dager. En av de ansatte jobbet 21 nattvakter på rad, uten en eneste dag fri.

I tillegg hadde ikke hotellet valgt nytt verneombud på flere år. Verneombud er en valgt person som skal passe på at bedriften ivaretar de ansattes sikkerhet, helse og velferd i tråd med arbeidsmiljøloven.

FIKK IKKE OVERTIDSBETALT: I august avdekket Arbeidstilsynet at de ansatte ved Holmsbu Spa & Resort jobbet mellom 9 og 17 timer i løpet av 24 timer. Lønnsslippene viser ifølge Arbeidstilsynet at de ansatte ikke hadde fått overtidsbetalt. Foto: TOM SCHANDY/SAMFOTO
FIKK IKKE OVERTIDSBETALT: I august avdekket Arbeidstilsynet at de ansatte ved Holmsbu Spa & Resort jobbet mellom 9 og 17 timer i løpet av 24 timer. Lønnsslippene viser ifølge Arbeidstilsynet at de ansatte ikke hadde fått overtidsbetalt. Foto: TOM SCHANDY/SAMFOTO Vis mer

Det ble også brukt ulovlige arbeidskontrakter ved hotellet.

Hotell-ledelsen opplyser til Dagbladet at de tar arbeidet med å utbedre de påpekte forholdene svært alvorlig.

Quality Hotel Mastemyr Arbeidstilsynet skriver at de ansatte jobbet «betydelig utover rammen i arbeidsmiljøloven», helt opp til 16-timers dager. Arbeidstilsynet avdekket i mai 2014 at det ved hotellet ikke ble ført kontroll med arbeidstida. 

Hotell-ledelsen opplyser at de har utbedret de på pekte forholdene, og at saken nå er avsluttet.

Quality Hotel Grand Kongsberg Da Arbeidstilsynet gjennomførte tilsyn hos Quality Hotel Grand Kongsberg i august 2014 fant de en rekke lovbrudd - blant annet manglende overtidsbetaling, ulovlige lange arbeidsdager og ulovlige arbeidskontrakter.

I tilsynsrapporten heter det:

«Innsendte timelister og lønnsslipper viser at hotellets arbeidstakere relativt hyppig har arbeidet lange og til dels svært lange arbeidsdager. Forekomsten av arbeidsdager mellom 12 og 17 timer forekommer relativt ofte. Lønnsslipper viser at det ikke utbetales overtidstillegg i disse tilfellene».

Ledelsen av hotellet blir slaktet av Arbeidstilsynet:

- SJOKKERT: - Jeg er overrasket og sjokkert over at en så stor aktør som Nordic Choice Hotels kan begå så mange og så grove lovbrudd, sier Tore Skjelstadaune fra Fellesforbundet til Dagbladet.Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET
- SJOKKERT: - Jeg er overrasket og sjokkert over at en så stor aktør som Nordic Choice Hotels kan begå så mange og så grove lovbrudd, sier Tore Skjelstadaune fra Fellesforbundet til Dagbladet.Foto: THOMAS RASMUS SKAUG/DAGBLADET Vis mer

«Timelistene tyder uansett på at dette er en praksis, en sedvane, i virksomheten og at det har oppstått en aksept fra virksomhetens ledelse for overtidsarbeid, overtidsarbeid som også går utover rammene for hva som er lovlig etter arbeidsmiljøloven».

Hotell-ledelsen opplyser at de kritiserte forholdene ble umiddelbart tatt tak i og løst.

Clarion Collection Hotel Bastion Under et tilsyn ved Oslo-hotellet i september 2014 kom det fram en rekke grove brudd på arbeidsmiljøloven, blant annet at ansatte som hadde jobbet «over lovens grense for alminnelig arbeidstid» ikke hadde fått utbetalt overtidstillegg.

«Dokumentasjonen viser at enkelte arbeidstakere arbeider mer enn ni timer i løpet av 24 timer og mer enn 38 timer i løpet av sju dager uten å få overtidstillegget».

I tillegg fant Arbeidstilsynet en rekke brudd på verneombudsregler og HMS-regler, og skriver i sin tilsynsrapport:

«Det kom fram ved samtale med arbeidstakerne at de ikke visste hvem som var verneombud. Arbeidsgiveren viste til at det var språkutfordringer i virksomheten og at det var en av grunnene til at noen av arbeidstakerne ikke visste hvem verneombudet var».

Hotell-ledelsen opplyser at alle forhold ble utbedret, og saken avsluttet .

Clarion Hotel Trondheim: Arbeidstilsynet avdekket i mars i år en rekke lovbrudd ved hotellet, blant annet ble det avdekket ulovlige arbeidskontrakter og manglende HMS-arbeid.

FIKK IKKE OVERTIDSBETALT: Under et tilsyn ved Oslo-hotellet i september 2014 kom det fram en rekke grove brudd på arbeidsmiljøloven, blant annet at ansatte som hadde jobbet «over lovens grense for alminnelig arbeidstid» ikke hadde fått utbetalt overtidstillegg. Foto: NTB SCANPIX
FIKK IKKE OVERTIDSBETALT: Under et tilsyn ved Oslo-hotellet i september 2014 kom det fram en rekke grove brudd på arbeidsmiljøloven, blant annet at ansatte som hadde jobbet «over lovens grense for alminnelig arbeidstid» ikke hadde fått utbetalt overtidstillegg. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

26. juni i år avdekket Arbeidstilsynet at hotellet fortsatt ikke hadde ryddet opp i de ulovlige kontraktene. Dermed fikk hotellet tvangsmulkt på 1000 kroner pr døgn.

Arbeidstilsynet krevde at arbeidskontraktene skulle inneholde opplysninger om overtidstillegg og arbeidstid.

Hotell-ledelsen opplyser at de fikk løst saken, at den nå er avsluttet og at de slapp å betale tvangsmulkt.

Quality Airport Hotel Værnes: Under et tilsyn mars 2015 ble det avdekket en rekke lovbrudd, blant annet ulovlige arbeidskontrakter, manglende HMS-rutiner og manglende rutiner ved overtidsbetaling.

«Det gikk fram av opplysninger i tilsynet at det ikke gikk klart fram for arbeidstaker eller arbeidsgiver når det ble utbetalt overtidstillegg (...) Både arbeidstakere og tillitsvalgt la vekt på at det kunne være tilfeldig hvorvidt overtid ble registrert av leder. Arbeidstakerne opplevde at de måtte mase for at overtid skulle bli lagt inn i timeregistreringen», skriver Arbeidstilsynet.

Hotell-ledelsen opplyser at de, i samarbeid med de tillitsvalgte, har ryddet opp i forholdene.

Clarion Hotel Royal Christiania: Februar 2014 ble det avdekket brudd på arbeidstidsbestemmelser. Mai 2015 ble det avdekket manglende bedriftshelsetjeneste, brudd på reglene om verneombud, arbeidsmiljøutvalg og en rekke HMS-rutiner.

«Det foreligger brudd på kontroll av arbeidstid, ulovlig planlagt overtid, 15 timer i løpet av 24 timer og 60 timer i løpet av sju dager», skriver Arbeidstilsynet i sin rapport.

AVDEKTE EN REKKE LOVBRUDD: Februar 2014 ble det avdekket brudd på arbeidstidsbestemmelser hos Clarion Hotel Royal Christiania. Mai 2015 ble det avdekket manglende bedriftshelsetjeneste, brudd på reglene om verneombud, arbeidsmiljøutvalg og en rekke HMS-rutiner. 

Foto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET
AVDEKTE EN REKKE LOVBRUDD: Februar 2014 ble det avdekket brudd på arbeidstidsbestemmelser hos Clarion Hotel Royal Christiania. Mai 2015 ble det avdekket manglende bedriftshelsetjeneste, brudd på reglene om verneombud, arbeidsmiljøutvalg og en rekke HMS-rutiner. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES/DAGBLADET Vis mer

Hotell-ledelsen opplyser at forholdene er utbedret, nye rutiner innført og saken avsluttet fra tilsynets side. Den opplyser, i likhet med flere av de andre hotellene, at undersøkelser viser at ansatte er godt fornøyd med arbeidsplassen.

- Stordalen må rydde opp Tore Skjelstadaune i Fellesforbundet mener hotell-konge Petter Stordalen må rydde opp.

- Som et minimum må han nå gi klar beskjed til sine hoteller, og passe på at de følger de lovene og avtaleverket som gjelder. Dette får store konsekvenser for de det gjelder, og vi ser at flere av våre medlemmer blir syke på grunn av arbeidspresset, sier Skjelstadaune.

Administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, Torgeir Silseth, opplyser at kjeden jobber for å få null avvik.

- Vi gjennomfører flere tiltak, og Nordic Choice Hotels har brukt det siste året på å rulle ut et nytt digitalt timeregistreringssystem på alle våre hoteller som varsler oss med en gang en ansatt har jobbet for mye eller for lite i forhold til regelverk og kontrakt, skriver Silseth i en e-post.

Det kan være andre hoteller som er undersøkt, uten at Dagbladet har funnet tilsynsrapportene.

Ved 14 hoteller fant Arbeidstilsynet ingen brudd på arbeidsmiljøloven.