LÅ FRITT TILGJENGELIG: Høsten 2013 ble Dagbladet tilsendt en rekke bilder fra som viste pasientopplysninger lå fritt tilgjengelig i Oslo universitetssykehus sine avfallsdunker. Nå får sykehuset refs av Fylkesmannen. Foto: Privat
LÅ FRITT TILGJENGELIG: Høsten 2013 ble Dagbladet tilsendt en rekke bilder fra som viste pasientopplysninger lå fritt tilgjengelig i Oslo universitetssykehus sine avfallsdunker. Nå får sykehuset refs av Fylkesmannen. Foto: PrivatVis mer

Slik brøt sykehuset loven

Oslo universitetssykehus får refs av Fylkesmannen etter at journaler lå åpent tilgjengelig i avfallsdunker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høsten 2013 fikk Dagbladet tilsendt en rekke bilder som viste pasientopplysninger lå fritt tilgjengelig i Oslo universitetssykehus sine avfallsdunker. Journalene var Blodbanken. Dagbladet spurte deretter Fylkesmannen om dette var i strid med loven. Nå har Fylkesmannen gransket saken, og fylkeslege Petter Schous konklusjon er tindrende klar:

Sykehuset brøyt spesialisthelsetjenesteloven da de lot journalene flyte åpent blant søppelet.

Universitetssykehuset hadde ikke «sørget for en forsvarlig oppbevaring av pasientopplysninger». Utfylte skjemaer for blodgivning hadde ligget i ulåste containere, og var dermed tilgjengelig for uvedkommende.

Beklager hendelsen Schou skriver videre at sykehuset beklager hendelsen, og at de nå har gått gjennom rutinene. Sykehuset mener bildene er fra 2012, skriver fylkeslegen.

«Siden Blodbanken ikke fikk beskjed om dette før 1,5 år gjennom Dagbladet, er det vanskelig å finne ut hva som har skjedd», skriver sykehuset til Fylkesmannen.

Oslo universitetssykehus sier til Dagbladet at de tar Fylkesmannens vurdering til etterretning, og vil innrette seg i henhold til denne.

Har gjennomgått rutinene - Den berørte avdelingen har gjennomgått rutinene for destruksjon av papir med sensitiv informasjon, for å sikre at slike hendelser ikke finner sted, sier konstituert klinikkleder ved Oslo universitetssykehus, Lars Eikvar, til Dagbladet.

Fylkesmannen skriver at det bare er helsepersonell som har oppgaver knyttet til behandlingen av den enkelte pasient som skal ha adgang til journalene.

«Pasienter skal kunne føle seg trygge på at opplysninger som gis i forbindelse med helsehjelp ikke benyttes i andre sammenhenger og utleveres til uvedkommende», skriver fylkeslegen.

HAR GRANSKET SAKEN: Nå har Fylkesmannen gransket saken, og fylkeslege Petter Schous konklusjon er tindrende klar:

Sykehuset brøyt spesialisthelsetjenesteloven da de lot journalene flyte åpent blant søppelet. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET
HAR GRANSKET SAKEN: Nå har Fylkesmannen gransket saken, og fylkeslege Petter Schous konklusjon er tindrende klar: Sykehuset brøyt spesialisthelsetjenesteloven da de lot journalene flyte åpent blant søppelet. Foto: STEINAR BUHOLM/DAGBLADET Vis mer