Slik bruker kvinner hersketeknikk

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensen, nestleder Frp

- Da jeg var fersk i politikken, var det mye «Det skal ikke du bry det lille, blonde hodet ditt med.» Nå blir jeg møtt med respekt for det meste, men vi bruker jo alle hersketeknikker. Det er ikke alltid det er like smart å heve stemmen. Det kan være vel så effektivt å senke den helt ned, så dypt det går an. Et lite smil er heller ikke dumt. Utfordringen er hele tida å nå fram med et budskap.

Bente Rathe, styreleder Petoro

- Jeg bruker nok taushet av og til. Jeg lar meg aldri provosere, men er heller stille. Ellers er jeg veldig lite beregnende og handler vel mest på impuls. Jeg har bestandig følt meg akseptert og integrert i de yrkesmiljøene jeg har vært i (fra stål og metall, til finans og olje og energi, red.anm.). Når jeg har følt meg undervurdert eller oversett, tenker jeg at nei, det bryr jeg meg ikke om.

Ellen Arnstad, sjefredaktør Henne

- Ved å dosere ut glimt i øyet i passende mengder, kan man ufarliggjøre situasjonen og virke sikrere. Jenter sammen kan ha en tendens til å se humoristisk på situasjoner som menn ikke finner humoristiske, slik at det kan føles ugreit for mannen. Jeg er blitt mer bevisst på kommunikasjon. Overfor menn er det smart å fokusere mer på hva enn hvorfor.

Anneli Drecker, artist

- Jeg prøver gjerne å få det siste ordet hvis jeg er uenig med menn. Mange menn skal absolutt alltid ha siste ordet, men det er viktig at ikke kvinner lar seg overkjøre. Kvinner må stole på seg selv! Menn generaliserer alltid. Det er en form for hersketeknikk. De starter gjerne diskusjoner med å si: «Det er mange som mener...» Kvinner derimot, sier gjerne «Jeg synes...». Det gjør at kvinner gjerne framstår som mer forsiktige i forhold til menn. Under «Idol» har jeg lært veldig mye om hersketeknikk.

Pia Myrvold, designer

- Menn er svært opptatt av status og respekt overfor hverandre og bruker mye tid på det. Ofte bryr de seg ikke om kvinnene som er til stede. Det betyr jo gjerne at de ikke oppfatter kvinner som likeverdige partnere. Jeg pleier bare å ignorere hele greia og la dem holde på.

Inga Marte Thorkildsen, politiker, SV

- Jeg har blitt utsatt for alle metodene: usynliggjøring, skyld og skam, kommentarer som «du er søt når du blir sint». Nå bryr jeg meg ikke lenger om det, men regner med at de som hører på, skjønner hva som foregår. Men jeg reagerer kraftig hvis andre kvinner blir utsatt for det.

Anette Sagen, skihopper

- Den eneste måten å bli kvitt denne utingen på, er å krangle. Sette hardt mot hardt. Få den skjulte agendaen fram i dagslyset, ta sats og gå til motangrep.

Tekst: Tone Vassbø, tva@dagbladet.no, Heidi Ertzeid, hert@dagbladet.no, Unn Conradi Andersen, uan@dagbladet.no