Slik brukes coronapasset

Regjeringen forklarer hvordan coronasertifikatet fungerer.

CORONASERTIFIKAT: Helseminister Bent Høie presenterer lettelser for folk med coronasertifikat. VIDEO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Helseminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og assisterende FHI-direktør Gun Peggy Strømstad Knudsen holder pressekonferanse om coronasertifikatet i Norge mandag klokka 15.

- Vi har levd lenge nå, uten at mange av oss kan samles og dele store opplevelser sammen. Nå får vi igjen for å ha vært forsiktige og for at stadig flere av oss er vaksinerte. Coronasertifikatet er allerede i bruk på grenseoverganger. Nå tar vi det i bruk på større arrangementer og kystcruise innenlands. Det betyr at vi snart kan gå på store konserter, teater, fotballkamper og festivaler, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Han fortsetter:

- Dette er et viktig skritt på veien tilbake til hverdagen. Nå kommer tiden vi kan ha det gøy på andre måter igjen.

Åpner for større arrangementer

Coronasertifikatet vil være grønt dersom du er fullvaksinert, det har gått mer enn tre uker siden første vaksinedose, du har gjennomgått covid-19 eller det er mindre enn 24 timer siden du fikk et negativt prøvesvar.

Med coronapass vil det på trinn tre i gjenåpningsplanen være anledning til å ha 1000 gjester innendørs uten faste plasser, og 2500 personer innendørs med faste plasser. Utendørs vil man kunne ha 5000 personer med faste plasser. Uten faste plasser vil man kunne ha 2000 personer utendørs, skriver regjeringen i en pressemelding.

Forutsetningen er at man bare bruker 50 prosent av kapasiteten på arrangementslokalet, og at man kan dele inn publikum i kohorter på maksimalt 500 personer. Uten coronapass kan man ha maksimalt 400 personer på arrangement utendørs uten faste plasser, sier Høie.

Coronapass på papir

Coronapasset kan ikke brukes i kommuner med høyt smittetrykk, men det kan brukes i kommuner med tiltaksnivå B, C eller D.

Assisterende direktør i FHI, Gun Peggy Strømstad Knudsen sier at de nå jobber med å rette de feilene som finnes i coronasertifikatet nå, og at de jobber med en løsning for dem som ikke bruker mobil eller internett for at de også skal kunne vise coronapasset.

- En papirløsning på coronapasset vil være klart i løpet av få uker, sa hun på en pressekonferanse mandag.

Færre vaksinedoser enn forventet

- Som dere vet kommer det både gode og dårlige vaksinenyheter, sier Høie. Nå presenterer han en dårlig nyhet.

Høie sier at Pfizer leverer færre vaksiner enn det FHI hadde regnet med.

- Totalt er dette 900 000 færre doser enn vi hadde håpet på, sier Høie.

FHI anbefaler nå å øke intervallet mellom første og andre dose til 12 uker igjen. De åpner også for å kombinere Pfizer- og Moderna-vaksiner.

- Leveransene er ikke hogd i stein, og det jobbes i EU med å sikre flere vaksinedoser, sier Høie.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer