Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik bryter handikap-giganten loven

Nå krever Fagforbundet at selskapet, som har 5500 ansatte, blir gransket.

FRIGJØRINGSKAMP: - Vi er inspirert av de svartes borgerettighetskamp i USA. Dette er starten på en revolusjon, daglig leder i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm, til Dagbladet. Her sammen med seniorrådgiver Knut Flaaum. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
FRIGJØRINGSKAMP: - Vi er inspirert av de svartes borgerettighetskamp i USA. Dette er starten på en revolusjon, daglig leder i Uloba, Vibeke Marøy Melstrøm, til Dagbladet. Her sammen med seniorrådgiver Knut Flaaum. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN(Dagbladet): - Ansattes lønns- og arbeidsvilkår forringes og på toppen av det hele finansieres driften gjennom kommunale midler. Det er mye som skurrer her, sier Fagforbundets tillitsvalgt i Vestre Aker, Jøran Frisvold, til Dagbladet.  

Mandag skrev Dagbladet om den filippinske assistenten, som sier hun ble presset ut av jobben etter at hun varslet om seksuell trakassering. 34-åringen jobbet som personlig assistent for en handikappet mann i selskapet Uloba. Nå blir andelslaget gransket av Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Krever granskning Nå ber Fagforbundet om at Uloba også blir gransket av Arbeidstilsynet for lovbrudd. Assistentmapper, lønnsslipper, arbeidskontrakter og andre dokumenter som Dagbladet har fått tilgang til viser at Uloba bryter loven en rekke steder. 

I STRID MED ARBEIDSMILJØLOVEN: I assistentpermen står det at de ansatte først skal få overtid når de jobber lengre enn 11 timer på tross av at den alminnelige arbeidstida ikke skal overstige ni timer i løpet av 24 timer ifølge arbeidsmiljøloven.
I STRID MED ARBEIDSMILJØLOVEN: I assistentpermen står det at de ansatte først skal få overtid når de jobber lengre enn 11 timer på tross av at den alminnelige arbeidstida ikke skal overstige ni timer i løpet av 24 timer ifølge arbeidsmiljøloven. Vis mer

• I assistentpermen står det at de ansatte først skal få overtid når de jobber lengre enn 11 timer på tross av at den alminnelige arbeidstida ikke skal overstige ni timer i løpet av 24 timer ifølge arbeidsmiljøloven.  

• «Uloba sier også at er vakten fordelt på to døgn for eksempel fra 22.00 til 11.00 påfølgende døgn er ikke dette overtid fordi det er to datoer», skriver Fagforbundet i brevet til Arbeidstilsynet.  

BLE SEKSUELT TRAKASSERT: Mandag skrev Dagbladet om den filippinske assistenten, som sier hun ble presset ut av jobben etter at hun varslet om seksuell trakassering. 34-åringen jobbet som personlig assistent for en handikappet mann i selskapet Uloba. Nå blir andelslaget gransket av Likestillings- og diskrimineringsombudet. FOTO: BENJAMIN A. WARD
BLE SEKSUELT TRAKASSERT: Mandag skrev Dagbladet om den filippinske assistenten, som sier hun ble presset ut av jobben etter at hun varslet om seksuell trakassering. 34-åringen jobbet som personlig assistent for en handikappet mann i selskapet Uloba. Nå blir andelslaget gransket av Likestillings- og diskrimineringsombudet. FOTO: BENJAMIN A. WARD Vis mer

• Fagforbundet skriver i klagen at de er «bekymret over at assistentene er pålagt å ha mobilen på til alle døgnets tider etter instruks fra arbeidsleder. Det er jo da plutselig en passiv vakt som burde sammenliknes med hjemmevakt».  

• Fagforbundet viser også til det er store mangler når det gjelder rutiner i forhold til seksuell trakassering, manglende bedriftshelsetjeneste og at det ikke står noe om skademeldinger i assistentpermen.  

SKURRER: - Ansattes lønns- og arbeidsvilkår forringes og på toppen av det hele finansieres driften gjennom kommunale midler. Det er mye som skurrer her, sier Fagforbundets tillitsvalgt i Vestre Aker, Jøran Frisvold, til Dagbladet. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET
SKURRER: - Ansattes lønns- og arbeidsvilkår forringes og på toppen av det hele finansieres driften gjennom kommunale midler. Det er mye som skurrer her, sier Fagforbundets tillitsvalgt i Vestre Aker, Jøran Frisvold, til Dagbladet. Foto: SVEINUNG U. YSTAD/DAGBLADET Vis mer

Fagforbundet har nå på vegne av en personlig assistent meldt inn et krav på 270 ubetalte overtidstimer.

- Ikke holdbart Uloba har hittil ment de hadde hjemmel til å betale overtid først etter 11 timer da arbeidet har stor grad av passivitet. Under et møte med Dagbladet viste de til professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln, som skulle hatt bistått Uloba i å ha kommet fram til dette.

Men da Dagbladet tar kontakt med Jakhelln, som er Norges fremste ekspert på arbeidsrett, stiller han seg underende til dette. Han vil ikke en gang bekrefte eller avkrefte å ha snakket med Uloba.  

GIGANT: På 20 år har Uloba, vokst til å bli en gigant med 1000 andelseiere og 5500 ansatte. I 2009 hadde selskapet en omsetning over en halv milliard kroner og et resultatet på 12 millioner. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
GIGANT: På 20 år har Uloba, vokst til å bli en gigant med 1000 andelseiere og 5500 ansatte. I 2009 hadde selskapet en omsetning over en halv milliard kroner og et resultatet på 12 millioner. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

«På det generelle plan er det selvsagt ikke rettslig holdbart at overtid først utbetales etter 11 timers arbeidsdag. Derfor er det også uheldig at et slikt opplegg er angitt som den generelle ordning i assistentpermen. En annen sak er at det i det konkrete tilfelle vil kunne forekomme at arbeidets art etter omstendigehtene kan falle inn under reglene om hvilende vakt, men det blir en annen sak», skriver Jakhelln i en e-post til Dagbladet.  

- Om det skulle vise seg at Uloba har fått gale råd, vil vi selvsagt endre våre regler, sier sier Ulobas informasjonsleder Jon Torp til Dagbladet. Når det gjelder overtid etter midnatt innrømmer Uloba at de har gjort en feil og lover nå å rydde opp i forholdene.  

- Ikke farefullt arbeid Uloba aviser også påstandene om manglende rutiner mot seksuell trakassering og viser til at Uloba blant annet ikke er lovpålagt bedriftshelsetjeneste da arbeidet «ikke er å regne som farefullt». De mener de har gode rutiner mot seksuell trakassering og et omfattende HMS-system.  

UNDRENDE: Uloba har hittil ment de hadde hjemmel til å betale overtid først etter 11 timer da arbeidet har stor grad av passivitet. Under et møte med Dagbladet viste de til professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln, som skulle hatt bistått Uloba i å ha kommet fram til dette.

Men da Dagbladet tar kontakt med Jakhelln, som er Norges fremste ekspert på arbeidsrett, stiller han seg underende til dette. Han mener Ulobas praksis ikke er holdbar. 

Foto: ROBERT S. EIK/DAGBLADET
UNDRENDE: Uloba har hittil ment de hadde hjemmel til å betale overtid først etter 11 timer da arbeidet har stor grad av passivitet. Under et møte med Dagbladet viste de til professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln, som skulle hatt bistått Uloba i å ha kommet fram til dette. Men da Dagbladet tar kontakt med Jakhelln, som er Norges fremste ekspert på arbeidsrett, stiller han seg underende til dette. Han mener Ulobas praksis ikke er holdbar. Foto: ROBERT S. EIK/DAGBLADET Vis mer

Daglig leder i Uloba Vibeke Marøy Melstrøm sier at de nå har meldt Uloba inn i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH) og at de snart håper å få på plass en tariffavtale med Fagforbundet.  

- Da vil det være naturlig å gå gjennom alle rutinene våre på nytt. Også disse. Vi er opptatt av at assistentene skal ha gode arbeidsforhold og at vi skal tilby en konkurransedyktig lønn, sier Melstrøm. 

- Tullinger Uloba er en såkalt BPA-bedrift (borgerstyrt personlig assistanse) som er eid og drevet av funksjonshemmede selv og lar funksjonshemmede selv ta lederansvaret for sine egne assistenter.

GALE RÅD: - Om det skulle vise seg at Uloba har fått gale råd, vil vi selvsagt endre våre regler, sier sier Ulobas informasjonsleder Jon Torp til Dagbladet. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET
GALE RÅD: - Om det skulle vise seg at Uloba har fått gale råd, vil vi selvsagt endre våre regler, sier sier Ulobas informasjonsleder Jon Torp til Dagbladet. Foto: EIRIK HELLAND URKE/DAGBLADET Vis mer

Dermed får de funksjonshemmede selv mulighet for å ansette selv, lage egne timelister og bestemme assistentenes arbeidsoppgaver. Brukeren er arbeidsleder, mens Uloba står for lederopplæringen til funksjonshemmede og har det juridiske arbeidsgiveransvaret. 14 juni vedtok Stortinget å rettighetsfeste BPA-ordningen.

Seniorrådgiver i Uloba Knut Flaaum forteller at seksuell trakassering ikke er et stort problem for bedriften.  

- Det finnes tullinger over alt. Da er det ikke også så rart at man kan finne én tulling blant tusen arbeidsledere. Men det er uhyre sjeldent vi har opplevd det, sier Flaaum, som forteller at de bare har måtte utstenge rundt ni arbeidsledere i løpet av selskapet 20 år lange historie.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!