Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik bygger du forholdet til bonus-barnebarna

Mine, dine og våre barnebarn. Nye familiekonstellasjoner kan være utfordrende for besteforeldregenerasjonen.

FLERE BONUSBARNEBARN: Merete Holmsen er farmor til Sara Keyser Sundrehagen (3), og har nylig skrevet bok for nybakte besteforeldre. Hennes samboer Åge Hanssen synes ikke det er vanskelig å ha Sara som bonusbarnebarn. 
Foto: John T. Pedersen
FLERE BONUSBARNEBARN: Merete Holmsen er farmor til Sara Keyser Sundrehagen (3), og har nylig skrevet bok for nybakte besteforeldre. Hennes samboer Åge Hanssen synes ikke det er vanskelig å ha Sara som bonusbarnebarn. Foto: John T. Pedersen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Nå til dags fødes ikke alle barn inn i familien. Noen kommer som 13-åringer. For besteforeldre er det ikke alltid lett å forholde seg til dette.

— Vi møter mange som er frustrerte. De er påført en situasjon de ikke har kontroll over, sier Randi Talseth, generalsekretær i organisasjonen Voksne for barn.

I siste utgave av tidsskriftet med samme navn setter de søkelyset på besteforeldrerollen.

Nye storfamilier
— Vi ser at det nå skapes nye former for storfamilier. Besteforeldre blir automatisk en del av barnas liv når foreldrene etablerer seg på nytt. Men det er ikke gitt at de skal få et nært følelsesmessig forhold med en gang selv om mange forventer dette. Det tar tid å bygge opp en relasjon, ifølge Talseth.

Ofte er det sterke følelser inne i bildet ved skilsmisse og partnerbytte, påpeker Oddbjørn Evenshaug. Han er tidligere forsker ved Pedagogisk forskningsinstitutt i Oslo, nå redaktør for nettstedet Besteforeldre.no.

— Det er viktig at stebesteforeldre respekterer de biologiske besteforeldrene, og ikke tar over deres roller. Man må trå varsomt og vise respekt. Det er barnebarna som er viktigst, og ikke egne såre følelser, sier Evenshaug.

Bruk tid
Hvilket forhold besteforeldre og bonusbarnebarna får, avhenger av relasjonen de voksne imellom, mener Hilde Ingebrigtsen, familieterapeut ved Asker familiekontor.

— Deres relasjon speiles av forholdet mellom de voksne. Hvordan besteforeldrene liker den nye kjæresten til datteren eller sønnen, ligger som et bakteppe, og er vesentlig for om det går bra eller ikke.

Så sant de voksne holder fred så finner barna som regel ut av det, sier hun.

Ingebrigtsen mener man ikke bør gå for fort fram.

Bli kjent
— Både barnebarn og besteforeldre i nyfamilier får tildelt hverandre via voksne som har funnet ny kjærlighet. De må få tid til å bli kjent med hverandre, mener hun.

Hun oppfordrer imidlertid til å inkludere det nye barnet på julegavelista hvis sønnen eller datteren har flyttet sammen med en som har et barn fra før.

— Jeg vil slå et slag for at man gir en liten oppmerksomhet ved jul og fødselsdag. Det behøver ikke være noe dyrt. Gaveutveksling er et ritual som skaper tilknytning. Det man sier med dette er at jeg vet at du er til. Det betyr noe for barna å vite at det er noen som bryr seg om dem.

- Må finne sin egen plass
Merete Holmsen (58)og samboeren Åge Hanssen (57) har kjent hverandres biologiske barnebarn siden barna ble født.

 — Man må finne sin egen plass, og ikke fortrenge de biologiske besteforeldrene. Men barna gjør ikke forskjell, så lenge man er interessert i dem. Man må ta barnas perspektiv, sier Holmsen.

Hun jobber som rådgiver ved Moss familiesenter, og har nettopp gitt ut boka «Barnebarna kommer». Hun tror det kan være vanskeligere for besteforeldrene når skilsmisse gjør at de får nye, eldre barnebarn. Men da er det også viktig at de stiller opp.

— Når det kommer nye partnere og barn inn i barnebarnas familie, hører jeg ofte barn snakke om hvor viktig det er at de kan dra hjem til sine egne besteforeldre. Der kan de få en pause fra resten av familien, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media