Slik bygger IS opp rikdommen

Utpressing, oljesmugling, kidnapping, skattlegging, bankran og støtte fra donorer i Qatar, Kuwait og Saudi-Arabia. Terrorgruppa IS har verdier tilsvarende 5,5 milliarder kroner.

VOKTER OLJETRANSPORT: En konvoi med IS-krigere fotografert ved byen Tel Abyad, nordøst i Syria. Det er anslått at terrorgruppa tjener 50 millioner dollar i måneden på ulovlig oljesalg.
VOKTER OLJETRANSPORT: En konvoi med IS-krigere fotografert ved byen Tel Abyad, nordøst i Syria. Det er anslått at terrorgruppa tjener 50 millioner dollar i måneden på ulovlig oljesalg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

[teaser]Den islamske staten (IS) er blitt verdens rikeste terrorgruppe.[/teaser] Men hensynsløs vold i Europa, som fredagens grufulle tragedie i Paris, kan være et tegn på at gruppa anser seg som svekket.

New York Times anslo i mai at IS etter at de tok kontroll over Mosul var gode for omkring 5,5 milliarder kroner. Pengene stammer fra utpressing og skattlegging av innbyggere i områdene IS kontrollerer, smugling og illegal salg av olje, og løsepenger fra kidnapping. IS har enorme summer i kontanter, ikke minst fra et raid i juni i fjor da de inntok millionbyen Mosul i Irak. Erobringen av storbyen Mosul gikk svært fort, og anses fortsatt som en av IS' største militære triumfer.

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer