Slik bygger «verdens farligste mann» en islamistbevegelse over to kontinenter

- Det kan få enorme konsekvenser for verden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er trolig første gang at en terrorgruppe - en svært aggressiv sådan - er i en posisjon der de kan ta over et helt land, et rikt land, og la dette få enorme konsekvenser for regionen og verden, sa Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius til The Times i går.

Han sikter til ISIL - og meldingene som har kommet fra andre islamistgrupper rundt om de siste dagene er urovekkende:

Støtte Både al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), som blant annet skal ha stått bak In Aménas-angrepet og al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) har nå enten gitt sin støtte eller flørtet åpenlyst med ISIL:

- Vi meddeler dette ydmyke budskap i et forsøk på å forsterke vennskapsbåndene og det religiøse brorskapet som knytter oss sammen, heter det i et nylig offentliggjort lydopptak fra AQIM-talsmannen Abu Abdallah Uthman al-Asimi, gjengitt hos The Times.

Det er oppsiktsvekkende også fordi ISIL tidligere er blitt forvist fra al-Qaida.

I en kronikk i samme avis skriver den anerkjente forskerne Olivier Guitta og Jacob Zenn at ISIL-leder Abu Bakr al-Baghdadi allerede i november i fjor kontaktet en rekke al-Qaida-tilknyttede grupper - AQIM, AQAP, al-Shabaab og Ansar Bait al-Maqdis på Sinai-halvøya - og ba dem slutte seg til ham.

Bin Ladens visjon I det som framstår som et forsøk på å bygge en islamistisk bevegelse fra Vest-Afrika og helt til Irak, forsøkte al-Baghdadi å overbevise gruppene om at al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri ikke er en sterk nok leder - og at han selv bør lede jihadrevolusjonen.

ETTERLYST: Abu Bakr al-Baghdadi, leder for ISIL og verdens mest fryktede mann. Foto: Reuters / NTB scanpix
ETTERLYST: Abu Bakr al-Baghdadi, leder for ISIL og verdens mest fryktede mann. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer

Al-Bagdadi skal ha uttalt at al-Zawahiri står for en foreldet ledelsesmodell, mens det er han selv om er den ekte inkarnasjonen av Osama bin Ladens visjon om islamistisk verdensherredømme.

ISIL byttet søndag navn fra Den islamske staten i Irak og Levanten til Den islamske staten, og målet deres er nettopp det: å kjempe for en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria.

Ny uttalelse I går kom også al-Bagdadi med en sjelden uttalelse rettet mot vanlige muslimer, i anledning begynnelsen av høytiden ramadan:

Ifølge Reuters erklærte han at det var muslimers plikt «å flytte til islams hus». Baghdadis ramadanhilsen er ifølge NTB hans første offentlige uttalelse siden ISIL erklærte opprettelsen av et kalifat søndag, som de anser å dekke store deler av Syria og Irak.

Baghdadi maner samtidig krigere verden over til å hevne «forbrytelser begått mot muslimer».

- Det finnes ikke noen bedre innsats i denne velsignede måned enn hellig krig på Guds vei — omfavn derfor denne endringen og kjemp for Guds religion gjennom jihad, sier Baghdadi i et lydopptak.

Ledere og leger Al-Baghdadi ber ifølge Al-Arabiya spesifikt om at muslimer som er leger, eller har erfaring fra forsvaret og bedriftsledelse, slutter seg til kalifatet. I uttalelsen kommer han med en bønn til:

ISIL: ISIL-krigere fotografert i Saladin-provinsen i Irak. Foto: AFP / NTB scanpix
ISIL: ISIL-krigere fotografert i Saladin-provinsen i Irak. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

- Dommere og de som har militær- eller ledelseserfaring, og leger og ingeniører innenfor alle områder.

Han hilser også til ISILs krigere - deriblant de snaut 50 nordmennene eller personene med norsk tilknytning, som ifølge Dagbladets opplysninger nå befinner seg i strid i Irak og Syria.

- Skrem Allahs fiender og oppsøk døden på steder der du ikke trodde du ville finne den. Brødrene deres, overalt på denne jord, venter på at dere skal redde dem.

Verdens farligste Selv om «statsopprettelsen» ikke er reell, og omtalt som en spøkelsesstat, anses Abu Bakr al-Baghdadi nå som verdens kanskje farligste mann.
 
ISIL har blitt ansett som så brutale at at selv al-Qaida har tatt avstand fra dem.

De har på få år vokst fra en rufsete gjeng væpnede islamister, til å bli den antakelig rikeste opprørsbevegelsen i verden da de blant annet har sikret seg store inntekter fra oljefeltene øst i Syria, som de erobret i slutten av 2012.

Dagbladet har avdekket hvordan nordmenn kjemper, og har en sentral rolle, i islamistopprøret i Syria og Irak.

KONTAKT: AQIM flørter åpenlyst med ISIL. Her tidligere AQIM-Mokhtar Belmokhtar, som skal ha ledet angrepet på In Aménas. Foto: AFP / NTB scanpix
KONTAKT: AQIM flørter åpenlyst med ISIL. Her tidligere AQIM-Mokhtar Belmokhtar, som skal ha ledet angrepet på In Aménas. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
KONTAKT: AQAP og leder Nasser al-Wuhayshi er blitt kontaktet av ISIL. Foto: AFP / NTB scanpix
KONTAKT: AQAP og leder Nasser al-Wuhayshi er blitt kontaktet av ISIL. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer