Slik bygget billetthaiene sitt ukjente millionimperium

Brukte falske identiteter og gigantiske kontanthandler under bordet.

ØYEBLIKKET: Zidanes møte med Materazzi ble selve øyeblikket fra VM i 2006. I kulissene spilte norske Euroteam et spill de ikke ville noen skulle vite om. Dagbladet kan i dag presentere historien om hvordan Euroteam egentlig skaffer seg billetter. Fotomontasje: EPA/Scanpix
ØYEBLIKKET: Zidanes møte med Materazzi ble selve øyeblikket fra VM i 2006. I kulissene spilte norske Euroteam et spill de ikke ville noen skulle vite om. Dagbladet kan i dag presentere historien om hvordan Euroteam egentlig skaffer seg billetter. Fotomontasje: EPA/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): 23. januar 2006 gikk det ut en e-post fra adressen 'contact@euroteam.info'. E-posten gikk til Euroteam Travel/Wellcom, et lite datterselskap av det norske billettfirmaet Euroteam, med kopi til selskapets styreleder Andreas Gyrre.

Euroteam omsatte i 2006 for over 221 millioner kroner. E-posten inneholdt en instruks for hvordan de ansatte i selskapet skulle kunne drive omfattende, organisert bestilling av billetter med falsk identitet.

DETALJERT: Her er instruksen for å konstruere nye svensker.
DETALJERT: Her er instruksen for å konstruere nye svensker. Vis mer

Dagbladet har avslørt hvordan Euroteams ansatte bokstavelig talt badet i penger, fantes i kulissene da Jimmy Jump stuntet verdens største mediebegivenheter og hvordan Wellcom, Euroteams lillesøster, var deleid av Dyrøy kommune.

Instruksen For da billetthaiene fristet med arbeidsplasser, hadde kommunen sagt et rungende ja, og feiret med flagg, lefse og «et lite 17. mai-tog», som ordfører Rolf Espenes (Ap) sa det.

Men tilbake til e-posten. For i Wellcom skjedde det ting ordføreren aldri fikk vite.

OPPRØRT: Hugo Fossen var ansatt i Wellcom. Han forteller at de ansatte var svært skeptiske til instruksen om å bestille billetter under falskt navn. Foto: Morten Berg Hansen/Dagbladet
OPPRØRT: Hugo Fossen var ansatt i Wellcom. Han forteller at de ansatte var svært skeptiske til instruksen om å bestille billetter under falskt navn. Foto: Morten Berg Hansen/Dagbladet Vis mer

- Hei, her kommer beskrivelse på bestilling av billetter fra det svenske forbundet, begynte e-posten.

De Wellcom-ansatte skulle massebestille billetter til Tyskland-VM, med falske, svenske identiteter, konstruerte e-postadresser og falske personnummer.

KJØPTE UNDER BORDET: Euroteam skaffet billetter fra en lang rekke fotballforbund. Her Liberia. Foto: Håkon Eikesdal
KJØPTE UNDER BORDET: Euroteam skaffet billetter fra en lang rekke fotballforbund. Her Liberia. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Hugo Fossen (46) var ansatt i Wellcom. Han forteller at de ansatte ble svært opprørt over instruksen.

- Vi stusset på at personnumrene måtte konstrueres underveis, sier Fossen.

...Match Hospitality, FIFAs offisielle samarbeidspartner...  Foto: Håkon Eikesdal
...Match Hospitality, FIFAs offisielle samarbeidspartner... Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

- Det er noe med lover og regler — de bør ikke tøyes.

Kodene I e-posten skisseres framgangsmåten punkt for punkt. Slik kunne de ansatte dikte opp svenske borgere fra kontorpulten til Dyrøy kommune. 

- Som deleiere satt vi langt unna detaljinformasjon som dette, konstaterer ordføreren i dag.

...og også fra FIFA selv. Foto: Håkon Eikesdal
...og også fra FIFA selv. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Det var i tilstrekkelige tilfeller problemfritt å komme inn på stadio med en billett i en annens navn. Derfor kunne de Euroteam-ansatte bestille store mengder billetter de selv aldri benyttet.

Og derfor dukker det med jevne mellomrom opp historier i mediene om Euroteam-kunder som blir nektet i døra.

MILLIONER: Euroteam omsatte i 2006 for 221 millioner, i 2008 for 115. Kontantene fløt i selskapets VM-leiligheter. Foto: Privat
MILLIONER: Euroteam omsatte i 2006 for 221 millioner, i 2008 for 115. Kontantene fløt i selskapets VM-leiligheter. Foto: Privat Vis mer

Passordene var alltid de samme:

• Tallet 1 og de tre tastene nedover på tastaturet. 1qaz.

• Tallet 2 og de tre tastene nedover på tastaturet. 2wsx.

Og så videre.

INSTRUERTE: Styreleder Andreas Gyrre blåser i om Euroteams leverandører bryter loven. Foto: Privat
INSTRUERTE: Styreleder Andreas Gyrre blåser i om Euroteams leverandører bryter loven. Foto: Privat Vis mer

Men Euroteam opererte på flere hold. La oss gå ei uke tilbake i tid, til 17. januar 2006:

Brevet «Ahmed» (23) var livredd.

Han bar 525 000 kroner på kroppen. «Ahmed» var på vei til Gardermoen, med endestasjon Kairo i Egypt. Pengene var ikke hans, det hadde han fått skriftlig. De tilhørte Euroteam. «Ahmed» hadde ikke noe ansvar.

ANTE INGENTING: Her feirer ordfører Rolf Espenes (Ap) i Dyrøy kommune at Euroteam Travel ankommer bygda med løfter om nye arbeidsplasser. Det var i september 2005. Kort tid etter satt kommunen igjen med regninga, og ingen nye arbeidsplasser. Foto: Torgeir Bråthen / Nordlys
ANTE INGENTING: Her feirer ordfører Rolf Espenes (Ap) i Dyrøy kommune at Euroteam Travel ankommer bygda med løfter om nye arbeidsplasser. Det var i september 2005. Kort tid etter satt kommunen igjen med regninga, og ingen nye arbeidsplasser. Foto: Torgeir Bråthen / Nordlys Vis mer

Han gjorde bare en jobb.

Flyet gikk om bare et par timer, «Ahmed» hadde kastet seg rundt, så vidt rukket og pakke og satt kursen mot Gardermoen. Han hadde nettopp begynt i Euroteam, og hadde sagt ja til sitt første viktige oppdrag. «Ahmed» trodde egentlig ikke det ville være noe problem i tollen.

Men 23-åringen hadde litt tid før flyet gikk, feiget ut og spurte seg fore i tollen - om hvor mye man kunnen frakte ut av landet. Det var 17. januar 2006, og «Ahmed» ble anholdt på Gardermoen med over 525 000 av Euroteams kroner i cash.

Kildene «Ahmed»s historie går fram av en dom i Oslo tingrett. Men 23-åringen var bare en liten brikke i spillet som ledet opp til Euroteams saftigste år noensinne.  I 2006 omsatte Euroteam for 221 millioner kroner. I EM-året 2008 for drøyt 115. Tallene for 2010 er ikke kjent.

De falske svenskene var en del av geskjeften. Men selskapet får også billetter fra reisebyråer, sponsorer — og fra ulydige tjenestemenn i internasjonale fotballforbund. 

- Norske forbrukermyndigheter vet at våre kilder er sikre og trygge, sa styreleder Andreas Gyrre til Dagbladet i mars i år. Euroteam hevder overfor Dagbladet at «Ahmed»-affæren var en glipp, og at selskapet alltid klarerer kontanttransporter ut av landet.
 
Dagladet har sett billetter fra Euroteams restlager etter VM i 2006. Billettene stammer fra fotballforbundene i Liberia, Tanzania, Costa Rica, Iran, Ghana, Portugal, Ukraina og Karibien.

Fienden Blant billettene Dagbladet har sett er det også billetter som stammer fra Euroteams hovedfiende - FIFA. FIFA forsøkte i 2006, som under årets VM i Sør-Afrika, å få Euroteam dømt for sin virksomhet, som fratar FIFA store inntekter.

Men samtidig som FIFA ville ta Euroteam for retten, solgte ansatte billetter til samme selskap under bordet.
Dette er billetter som bærer navnet til både FIFA og Match Hospitality, FIFAs offisielle tilbyder av overnattingstjenester.

- Vi har undersøkt saken. Dette kjenner vi ikke til, skriver FIFA i en e-post til Dagbladet.

- Vi har kjøpt billetter fra FIFA-ansatte, bekrefter derimot styreleder Andreas Gyrre i Euroteam overfor Dagbladet.

BADET I PENGER: Faksimile: Dagbladet 23. juli 2010
BADET I PENGER: Faksimile: Dagbladet 23. juli 2010 Vis mer

Han har overfor Dagbladet gjort det klart at det ikke er Euroteams ansvar hvorvidt deres kilder til billetter bryter loven. «Det driter vi i», sa Gyrre.

Resultatet Det fikk aldri ordføreren, kommunen eller kureren «Ahmed» ta del i. «Ahmed» ble bøtelagt med 15 000,- for Euroteams stunt. Arbeidsplassene i Dyrøy forsvant kort tid etter at bløtkaka var spist opp.

Og ordfører Espenes?

I KULISSENE: Faksimile: Dagbladet 24. juli 2010
I KULISSENE: Faksimile: Dagbladet 24. juli 2010 Vis mer

- Vi satt igjen med noe kontorutstyr, sier han i dag.

- Og en firmabil.

Dagbladet har spurt samtlige fotballforbund nevnt i saken om Euroteam kjøpte billettene av dem, og vist bilder av billettene Dagbladet har. Ingen av forbundene har svart.