Slik dokumenterte de koffertbeviset

Fotoeksperter er sikre på at det ikke var noen tape på kofferten til Arne Treholt da han ble pågrepet på Fornebu 20. januar 1984.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): OSLO/STOCKHOLM (Dagbladet): Fotoekspertene Helge Hovland og Lars Trädgardh har begge jobbet grundig for å gjenskape riktig lys og fotovinkel mot kofferten for å kunne analysere bildet som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har publisert fra pågripelsen. Begge har jobbet på oppdrag fra journalist og forfatter Geir Selvik Malthe-Sørenssen, som har skrevet boka «Forfalskningen».

Gjenskapte lyset Dagbladet har fått en gjennomgang av fotoekspertene Helge Hovland i firmaet Studio Technika i Oslo og Lars Trädgårdh i FörstoringAteljén ab i Stockholm. De har fortalt og vist hvordan de har jobbet med det spesielle fotooppdraget.

Hovland har simulert riktig lys inn mot kofferten fra Fornebu og lest hvordan refleksene er kommet fram ved låseanordningen på kofferten. Han har brukt tape på kofferten og tatt andre bilder uten tape.

På det originale bildet fra Fornebu ser vi at refleksen ikke brytes før ved klistremerket av et eple.

— Vi gjenskapte lyset som var ved Fornebu den aktuelle dagen. Det var ikke åpen blå himmel den dagen, men et relativt kontrastrikt lys uten skarpe skyggekanter. Bildet av Treholt med kofferten er antakelig tatt med en 200 millimeter linse med stor blender. Jeg ser det jeg ser, og det er at det ikke var noen tape på kofferten da Treholt ble pågrepet. Når vi tar bilde av kofferten med en tape på i
samme lys og med samme vinkel, ser vi teipen, sier Helge Hovland.

Garanterer — De bildene vi har fått og som skal ha blitt lagt fram som bevismateriale under straffesaken mot Treholt viser at det var tape på kofferten. Det er umulig for oss å vite når disse bildene er  tatt, men det kan være fra rekonstruksjonen i et kontor hos PST. Jeg vil ikke spekulere mer på det, sier Helge Hovland.

— Jeg garanterer at det ikke er tape på Treholt-bildet fra Fornebu, sier Lars Trädgårdh.

Ved å rekonstruere det berømte Treholt-bildet i et fotostudio, mener den svenske fotoeksperten at det ikke er mulig at det var tape på kofferten Treholt bar da han ble pågrepet.

IKKE I TVIL: - Jeg ser det jeg ser, og det er at det ikke var noen tapebit eller rester av det på kofferten som Arne Treholt hadde i handa si før pågripelsen på Fornebu, sier fotoekspert Helge Hovland. Foto: Jacques Hvistendal.
IKKE I TVIL: - Jeg ser det jeg ser, og det er at det ikke var noen tapebit eller rester av det på kofferten som Arne Treholt hadde i handa si før pågripelsen på Fornebu, sier fotoekspert Helge Hovland. Foto: Jacques Hvistendal. Vis mer

Trädgårdh og hans bror har drevet FörstoringAteljén ab i Stockholm siden 1981. De jobber på bestilling for å få ut den beste kvaliteten av et fotografi. Selskapet er anerkjent som blant de ledende på sitt felt i Sverige. Vanligvis jobber de med forskjellige kunstverk.

Trädgårdh forteller at oppdraget Selvik ønsket, ikke er vanlig for dem.

— Det var en spesialjobb. Jeg gjorde det alene og ønsket ikke å bry andre kolleger med dette. Det var for å bevare integritet, sier han.

Han forteller at Selvik tok kontakt med ham i februar 2010 og at han leverte kofferten og bildet til analyse. Ei uke seinere var jobben ferdig.

Rekonstruerte — Det jeg gjorde var rett og slett å forsøke å rekonstruere kofferten slik den framstår på bildet. Det skulle være samme vinkel, samme lyssetting og skarphet. Det var vanskelig å få til i dette tilfellet siden originalbildet er tatt utendørs og jeg jobbet innendørs. Om det ikke er 100 prosent likt, mener jeg de er tilnærmet identiske, sier han.

Han tok skarpe bilder av kofferten i riktig vinkel fra begge sider før han tok de samme bildene, men i uskarpt. At lyssettingen er lik på de to versjonene avsløres av gjenskinnet fra stålet som bærehåndtaket er festet i, ifølge svensken.

— Min konklusjon er at det kan ikke ha vært noen tapebit på kofferten på bildet fra Fornebu, sier han.

DETTE ER BILDET SOM ER FORSTØRRET OPP: Og da finner to fotoeksperter ingen teip på kofferten. Men på bildene av kofferten med pengebeviset fra overvåkningspolitiet er det en teipbit her.  Foto: PST
DETTE ER BILDET SOM ER FORSTØRRET OPP: Og da finner to fotoeksperter ingen teip på kofferten. Men på bildene av kofferten med pengebeviset fra overvåkningspolitiet er det en teipbit her. Foto: PST Vis mer

Ifølge den svenske eksperten ser man tydelig klistremerket på låsemekanismen på bildet som PST skal ha lagt fram i retten.

Ser man på stålskinnen til venstre på toppen av kofferten er denne helt glatt. På rekonstruksjonen til Trädgårdh ser man også klistremerket, men på skinna oppheves det glatte av en flekk like før der håndtaket begynner, mener Trädgårdh.

— Det beviser at det er tape eller et merke på kofferten som ikke var der tidligere, sier han.

Visste ikke om boka Den svenske fotoeksperten sier han ikke var klar over at hans analyser skulle være bevismateriale i ei bok. Det var først da Dagbladet fortalte ham det at han ble klar over det.

- Jeg ble svært overrasket. Jeg ante ikke at det fantes ei bok en gang, men jeg forsto at dette var en del av bevisføringen i en prosess. Man pleier som regel å bli spurt om slikt. Noen vil kanskje føle seg misbrukt i sånne situasjoner, men det går greit for meg, sier Trädgårdh, som håper hans analyser i det minste har tilført boka noe.

— Det er riktig det han sier. Da jeg snakket med han fantes det ingen bok, da jobbet jeg på oppdrag for Treholt. Men han har i ettertid fått e-poster om dette, sier forfatteren til Dagbladet.

Trädgårdh sier han kjenner godt til Treholt-saken, og deler ideen til Arne Treholt, Harald Stabell og forfatterne om at her kan det ha blitt tuklet med beviser.

FOTOBEVIS: Bildet helt til venstre viser det originale bildet som ble tatt av en polititjenestemann i POT rett før Arne Treholt ble pågrepet. Bildet i midten viser kofferten med tape på. Bildet til høyre viser kofferten uten tape. De er tatt med samme lys og i samme vinkel som originalbildet. Når bildene tas opp i størrelse ser man at lysrefleksen trekker lenger på bildet til høyre.
FOTOBEVIS: Bildet helt til venstre viser det originale bildet som ble tatt av en polititjenestemann i POT rett før Arne Treholt ble pågrepet. Bildet i midten viser kofferten med tape på. Bildet til høyre viser kofferten uten tape. De er tatt med samme lys og i samme vinkel som originalbildet. Når bildene tas opp i størrelse ser man at lysrefleksen trekker lenger på bildet til høyre. Vis mer

- Politiet har trolig skapt seg en egen virkelighetsoppfatning. De har muligens forstått at bevisene de hadde ikke var gode nok og har bestemt seg for å styrke sin egen sak ved å ta nye bilder, sier Lars Trädgårdh.

PÅGRIPELSEN: En større versjon av bildet av kofferten som ble tatt av POT like før Arne Treholt blir pågrepet på Fornebu 20. januar 1984. Foto: POT.
PÅGRIPELSEN: En større versjon av bildet av kofferten som ble tatt av POT like før Arne Treholt blir pågrepet på Fornebu 20. januar 1984. Foto: POT. Vis mer