Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik dreper ulven i reinsdyrflokken

Statens Naturoppsyn er ikke i tvil om hva som har skjedd.

- IKKE TVIL OM ULV: Dette reinsdyret som ble funnet i Rendalen søndag, var bitt i hjel i halsen og hadde kraftig bitt over øyet. Foto: Jo Inge Haugseth, Rendal Renselskap.
- IKKE TVIL OM ULV: Dette reinsdyret som ble funnet i Rendalen søndag, var bitt i hjel i halsen og hadde kraftig bitt over øyet. Foto: Jo Inge Haugseth, Rendal Renselskap. Vis mer

Ett døgn før tillatelsen til ulvejakt i reinsdyrområdet i Rendalen i Hedmark går ut, dro representanter for Rendal Renselskap og Statens Naturoppsyn til fjells søndag for å sjekke observasjoner om at ulv herjer i den spesielle reinstammen på mellom 1 500 og 2 000 dyr.

Og speiderne tråkket rett på levende ulvebevis. Eller rettere sagt døde.

Fire voksne og ihjelbitte rein lå tett i terrenget. De hadde blitt angrepet i løpet av natta eller morgenen.

- For å få fastslått dødsårsaken, er det viktig å få flådd dyrene og sjekket bittene tidlig.

- Her er det ikke tvil om at det er ulv som har angrepet, sannsynligvis to som har operert sammen, sier seniorrådgiver Erik Olav Helstad i Statens Naturoppsyn til Dagbladet.

Han var med på obduksjonen i reinsdyrterrenget i Rendalen.

Om ulvens avlivningsmetoder på rein, sier seniorrådgiveren i Statens Naturoppsyn:

- De biter i strupen, halsen, nakken og ryggen når de får lagt dyrene i bakken. Det stemmer med de fire døde reinsdyrene vi fant søndag.

Daglig leder Jo Inge Haugseth i Rendal Renselskap skal mandag møte ordføreren i Rendalen om ulvesituasjonen og søke om forlenget fellingstillatelse pluss tillatelse til å jakte fra helikopter.

SLÅSSKAMP: Egil Tømte Austad og Kjell Skogsrud fanget disse ulvene på film, men klarer ikke se om de slåss eller leker. Klarer du? Video: Egil Tømte Austad og Kjell Skogsrud. Vis mer

Helikopter

Tidligere har helikopterjakt vært begrenset til vintersesongen. Det er også mest effektivt å jakte ulv på sporsnø.

- For tolv dager siden observerte to jegere to ulver som angrep et reinsdyr. En del tyder på at det er et voksent ulvepar som har etablert seg her, enten de kommer fra Sverige eller fra revir i nabodistriktet, sier Haugseth til Dagbladet.

Det har vært mange registeringer av ulveskadde og ihjelrevne sauer i reinområdet tdiligere i sommer og høst. Nå er sauene tatt inn for sesongen, og leder i Rendalen Renselskap frykter nye angrep på reinflokkene.

KYNNDALEN: Tre av seks unger sammen med ulvemor fanget opp på Finnskogen 25. juli. Foto: Viltkamera/Trond Burud/Rovdata.
KYNNDALEN: Tre av seks unger sammen med ulvemor fanget opp på Finnskogen 25. juli. Foto: Viltkamera/Trond Burud/Rovdata. Vis mer

Fire nye kull

Rovdata beskriver Stortingets bestandsmål for ulv til fire-seks nye, norske valpekull i året.

Sist vinter viste tellinger 65-67 ulver på norsk side, 40-41 på vandring mellom Norge og Sverige og 380 ulver totalt i Sverige.

Om sommerens observasjoner - før den offisielle tellingen til vinteren, sier seniorrådgiver Erik Olstad:

- Det er sikre observasjoner og bilder av fire valpekull: i Østmarka i Oslo, i Kynndalen på Finnskogen, i Rømskog i Østfold og et kull nord i Elverum kommune.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling