Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik dumper Adecco lønningene

Dagbladet kan avsløre at lærervikarer og barnehageassistenter blir betalt helt ned til 50 prosent under tariff i Oslo, Bergen og Tromsø.

FOR LITE: - Dette er en lønning det er ikke er mulig å leve av, sier Adecco-vikar Vadu Jeng (25) til Dagbladet. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
FOR LITE: - Dette er en lønning det er ikke er mulig å leve av, sier Adecco-vikar Vadu Jeng (25) til Dagbladet. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en lønning det er ikke er mulig å leve av, sier Adecco-vikar Vadu Jeng (25) til Dagbladet.

Lønnsslipper viser at han fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er nær 23 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen. Og Jeng er ikke alene:

• Lønnsslipper viser at en Adecco-vikar ble betalt mer enn 50 prosent under tariff i Bergen. Personen skulle hatt 361 kroner i timen, men fikk bare 175 kroner. Det viser beregninger Utdanningsforbundet Hordaland har gjort for Dagbladet.

• I Tromsø fakturer Proffice kommunen 17,46 kroner mindre i timen enn gjeldende minstelønnssats ifølge Hovedtariffavtalen. Mens Proffice fakturerer kommunen 253,5 kroner i timen for faglærte lærer, skal en lærer ifølge tariff minimum ha 270,96 kroner, ifølge beregninger fra Utdanningsforbundet i Tromsø.

- Dumper lønningene - Dette er et klart forsøk på å dumpe lærernes lønninger, og helt uakseptabelt, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Ragnhild Lied, til Dagbladet.

UNDER LOVPÅLAGT MINSTENIVÅ: Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen.
UNDER LOVPÅLAGT MINSTENIVÅ: Lønnsslipper viser at Vadu Jeng har fått betalt 115 kroner i timen for å jobbe for Oslos kommunale barnehager. Det er 22 kroner under lovpålagt minstenivå, som er 137,72 kroner i timen. Vis mer

Hun frykter at dette kan skje flere steder, og ber kommunene om å rydde opp raskt.

Adecco benekter ikke at de betaler under tariff.

- I enkelte tilfeller vil vårt lønnsnivå være lavere enn det tariffestede nivået til en tariffavtale, i andre tilfeller vil det være høyere, sier informasjonssjef Anne-Stine Talseth i Adecco til Dagbladet.

- Adecco har ikke inngått tariffavtaler på disse områdene. Vi er ikke bundet av kommunens tariffavtale, ikke som bedrift og ikke som kontraktspart. Vi lønner det som er normalt for gjeldene sted og yrke, sier Talseth.

SKRIVEFEIL: Dette er tredje gangen Dagbladet avdekker at Adecco betaler de ansatte mindre enn tariff. Første gang skyldte de på en «skrivefeil».
SKRIVEFEIL: Dette er tredje gangen Dagbladet avdekker at Adecco betaler de ansatte mindre enn tariff. Første gang skyldte de på en «skrivefeil». Vis mer

Dette er tredje gang Dagbladet dokumenterer at en Adecco-vikar jobber for under tariff for Oslo kommune. Adecco sier at de nå skal møte Oslo kommune for å diskutere Dagbladets avsløringer.

- Umulig å betale tariff - Slik avtalen er i dag, har vi et prisnivå hos Oslo kommune som umuliggjør å lønne i henhold til deres tariffavtale innen disse yrkesgruppene, sier Talseth.

Oslo kommune reagerer sterkt på Dagbladets avsløringer.

- Jeg synes det er helt uakseptabelt, sier finansbyråd Kristin Vinje (H) til Dagbladet.

- På bakgrunn av det som kommer fram i Dagbladet skal jeg sette i gang en full gjennomgang av kontrakten med aktørene, sier Vinje.

UAKSEPTABELT: - Jeg synes det er helt uakseptabelt, sier finansbyråd Kristin Vinje (H) til Dagbladet. Foto: SCANPIX
UAKSEPTABELT: - Jeg synes det er helt uakseptabelt, sier finansbyråd Kristin Vinje (H) til Dagbladet. Foto: SCANPIX Vis mer

Også Bergen kommune reagerer på Dagbladets avsløringer.

- Hvis det er slik at et vikarbyrå har brutt vilkårene i avtalen, kan det føre til en oppsigelse av avtalene, sier Rune Haugsdal, kommunaldirektør i Bergen kommune.

- Uetisk - Det er nedstemmende, uetisk og uakseptabelt at unge nyutdannede lærere lønnes med under halvparten av tarifflønn. Jeg mener slik avlønning er lovstridig, sier Trond Hofvind fra utdanningsforbundet Hordaland.

Et annet sted vikarbyråene dumper lærerlønningene er i Tromsø, ifølge Utdanningsforbundet. I Tromsø fakturer Proffice Tromsø kommune 17,46 kroner mindre i timen enn gjeldende minstelønnssats, ifølge Hovedtariffavtalen.

- Hvordan går dette opp i opp?

- Det gjør jo ikke det, sier kommunikasjonssjef Morgan Lillegård i Tromsø kommune til Dagbladet.

Han sier Proffice ikke har klart å levere lærervikar til kommunen og at de nå vil lyse ut hele rammeavtalen på nytt.

- Da skal vi gjøre et bedre regnearbeid i forhold til pristilbud og tariffavtalen. Vi ser jo nå at dette pristilbudet burde vært forkastet, sier Lillegård. Proffice nekter for at de dumpet lønningene.

- Proffice har ikke levert faglærte lærere til Tromsø kommune i år, så saken er en basert på en hypotese om hva Proffice kunne ha betalt i lønn og baserer seg ikke på fakta, sier direktør i Proffice Norge, Per Bergerud, til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media