Slik eier og styrer John Fredriksen milliardimperiet

Selskapene er verdt 220 milliarder kroner og har 27.000 medarbeidere.

STORKAR: John Fredriksen har en finger med i mye og en stooor bankkunde. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
STORKAR: John Fredriksen har en finger med i mye og en stooor bankkunde. Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Å få fullstendig oversikt over John Fredriksens imperium er antagelig ikke lett, men Finansavisen har gjort et forsøk i dag.

De 14 børsnoterte selskapene som Fredriksen eier de største andelene i, og kan sies å ha direkte eller indirekte kontroll over, var i går verdsatt til godt over 220 milliarder kroner, viser en oversikt i avisen.

Stiftelsene eier og styrer John Fredriksen eier det meste av sine eiendeler gjennom stiftelser, på vegne av sin nærmeste familie.

Av aksjonæroversikten til de børsnoterte selskapene går det frem at Fredriksens investeringsselskaper Greenwich, Geveran, World Shipholding og Hemen Holding kontrollerer eiendeler i de nevnte selskapene verdt over 60 milliarder kroner.

Slåss om kontroll I tillegg kommer den tyske reisegiganten TUI, som Fredriksen kontrollerer 15 prosent av og har slåss om kontrollen over i årevis.

På toppen av det har han aksjer for nesten tre milliarder kroner i TUI, en bolig i London som kan være verdt over en milliard kroner samt flere private investeringer i eiendom, kunst og andre aksjer, skriver avisen.

Stooor bankkunde Skipsrederen står faktisk også for fem prosent av alle norske banklån, skriver Finansavisen.

Selskapene sysselsetter direkte eller indirekte mer enn 27.000 mennesker. Det er flere mennesker enn det bor i byen Larvik, og nok mennesker til å fylle Ullevål Stadion.