Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Aps landsmøte

Slik endte Ap-stridene

Ap-leder Jonas Gahr Støre avviser at landsmøtet i Ap har vedtatt noen liberalisering av asylpolitikken. Han skyter i i stedet mot Frp.

SAMLET PARTI: Etter å ha gått på et par solide nederlag på landsmøtet oppsummerer Jonas Gahr Støre at partiet står samlet og sterkt til å gå ut i valgkamp mot Frp og Høyre. En av de tøffeste kampene var å unngå en liberalisering av asylpolitikken. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SAMLET PARTI: Etter å ha gått på et par solide nederlag på landsmøtet oppsummerer Jonas Gahr Støre at partiet står samlet og sterkt til å gå ut i valgkamp mot Frp og Høyre. En av de tøffeste kampene var å unngå en liberalisering av asylpolitikken. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Frp påtar seg et stort ansvar nå de sprer helt usanne tolkninger av vedtaket. Hvis de er urolige for hvilke signaler som sendes ut i verden, må de i det minste fortelle sannheten, sa Støre da han oppsummerte vedtakene på landsmøtet i ettermiddag.

- Den største kursendringen i asylpolitikken har kommet denne helga med Per Sandberg, sier Støre til Dagbladet.

Til tross for at det åpenbart satt langt inne for ledelsen å komme «asylopprørerne» i møte , og det først var natt til i dag at de kom fram til et kompromiss, sier Støre at det er regjeringens praksis som er kritikkverdig.

Ingen selvkritikk

Støre mener regjeringen ikke har fulgt opp asylforliket i Stortinget, og blant annet ikke har sikret barnefaglig kompetanse ved mottakene, slik forliket sier.

- Så innholdet i vedtaket er først og fremst en kritikk av regjeringen, og ingen selvkritikk av egen politikk?

- Hovedsaken er at vi bør få en ny regjering. Frp har hele tiden valgt ytterpunkter i alt de har foretatt seg. Det er Stortinget som har samlet seg på asylfeltet.

- Lovene bør ligge fast. Men det å vurdere sårbarheten til de som returnerer uten nettverk i hjemlandet, bør tilllegges større vekt enn i dag.

- Per Sandberg har snudd

- Vi følger dette fra uke til uke. Situasjonen i mottakene har blitt verre fordi regjeringen har fulgt dårlig opp det Stortinget har vedtatt.

To steder står det at den barnefaglige kompetansen skal styrkes. Det skjer ikke. Det er kritisk for skole og helse. Den største kursendringen kom denne helga med Per Sandberg, som sier at de som nå skal få bli, skal ut i bosetting. Det har Stortinget bedt om i mange uker.

Frp har sagt at det må gjelde karantene for de som ikke har papirene i orden. Nå har han gitt seg på det. Så den største endringen av betydning for de på mottakene, er det faktisk Sandberg som står for, sier Støre.

Slik gikk det med de andre stridssakene:

Mesteparten av sakene i Arbeiderpartiets partiprogram var det enighet om før 300 delegater fra hele landet samlet seg på Folkets Hus i Oslo denne uka.

Aps 66. landsmøte kom imidlertid med noen viktige avklaringer i saker det har vært intern strid og uenighet om.

1. Endring i asylpraksis

Landsmøtet vedtok altså i dag at bruken av midlertidig opphold for enslige mindreårige asylsøkere begrenses.

Partiet vil ikke endre lovverket, men gikk med på en formulering som sier at det innenfor dagens lovverk «er behov for å endre praksis i behandlingen av søknader om opphold fra mindreårige, slik at midlertidighet begrenses for denne gruppa».

2. Fjerner K i KRLE-faget

Partiledelsen led nederlag da landsmøtet vedtok å fjerne K'en i KRLE-faget. Før voteringen ba Støre landsmøtet beholde K'en.

I sin argumentasjon for flertallsynet i redaksjonskomiteen sa Hadia Tajik at det var viktig å beholde K'en som en anerkjennelse av norsk historie, kultur og tradisjon. Men landsmøtet fulgte ikke rådet. Med 160 av 300 stemmer for å fjerne K'en i KRLE-faget, og i stedet utvikle religions- og livssynsfaget til et mer inkluderende fag.

Dermed gikk partiledelsen på et nederlag i saken, som er blitt beskrevet som et frieri til KrF.

3. Reddet retten til arbeidsavklaringspenger

Landsmøtet sa med klart flertall nei til sentralstyrets forslag om å «redusere AAP (arbeidsavklaringspenger, red.anm) til to år for personer født etter 1990. Samtidig sørge for gode unntaksordninger for å sikre forsvarlig behandling av personer med langsiktige helseutfordringer».

Forslaget var en del av en aktivitetsreform for å hindre unge uføre.

- Vi får ikke flere i jobb ved å fjerne sikkerhetsnettet for sårbar ungdom. Alle våre sosialpolitikere på Stortinget mener dette er feil spor å gå for Ap. Det er ikke vårt parti verdig. Vi må være på lag med de som sitter nederst ved bordet, sa Arve Høiberg, som representerte mindretallet i redaksjonskomiteen.

4. Vedtok oljekompromiss

Arbeiderpartiets landsmøte samlet seg om et kompromiss om Lofoten. Partiet sa, mot kraftig motstand fra AUF og et mindretall i salen, ja til konsekvensutredning av området Nordland VI, slik ledelsen har foreslått. Men de mest sårbare områdene rundt Lofoten blir vernet.

5. Ap vedtok tredelt foreldrepermisjon

Ap-landsmøtet vedtok lørdag å øke fedrekvoten til 14 uker og sørge for en tredeling av permisjonstiden.

Ap ser for seg en fordeling med en tredel til mor, en tredel til far og en tredel til fri fordeling mellom foreldrene.

Vedtaket betyr at AUF-leder Mani Hussaini ikke vant fram med sitt forslag om at permisjonen skal todeles med en del til hver av foreldrene. Med i denne dissensen i det opprinnelige programutkastet var også at de ni ukene som er forbeholdt mor i forbindelse med fødsel, beholdes som særordning.

6. Helt nei til kommune-tvang

Arbeiderpartiet har tidligere gjennomført sammenslåinger av kommuner i Norge med tvang, men tok på landsmøtet lørdag et kraftig hopp i retning Senterpartiet på spørsmålet.

Et flertall på landsmøtet fikk da flertall for en liten, men betydelig, endring i ordlyden i partiprogrammet. Den innebærer at ordet «som hovedregel» blir tatt ut i en setning som sier at kommunesammenslåinger skal baseres på frivillighet.

Vedtaket betyr altså at Ap nå, tydeligere enn før, sier nei til all kommunetvang.