Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik endte barnevern­-demonstrasjonene verden over

300 demonstrerte i Stryn, 70 i New York og 5 i Warsawa.

DEMONSTRASJONSTOG: Rundt 300 personer hadde møtt opp i sentrum av Stryn for å demonstrere mot norske myndigheters behandling av en norsk-rumensk familie. Foto: Ingeborg Refsnes / Dagbladet
DEMONSTRASJONSTOG: Rundt 300 personer hadde møtt opp i sentrum av Stryn for å demonstrere mot norske myndigheters behandling av en norsk-rumensk familie. Foto: Ingeborg Refsnes / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STRYN / BERLIN / NEW YORK (Dagbladet): Historien om et norsk-rumensk ektepar som ble fratatt alle sine fem barn av barnevernet har vekket engasjement over store deler av verden.

Fem måneder etter at det norske barnevernet grep inn, var det lørdag varslet demonstrasjoner mot det norske barnevernet i 63 byer i 20 ulike land. Familien tilhører pinsemenigheten, noe som kan være med på å forklare den store mobiliseringen i flere av landene.

- Tragisk I Stryn var det norsk-rumenske ekteparet til stede sammen med drøyt 300 demonstranter, men deltok selv ikke i demonstrasjonen.

De ønsket heller ikke å kommentere lørdagens demonstrasjoner overfor Dagbladet eller andre norske medier, etter råd fra deres advokat. Men flere nære familiemedlemmer, som vi har valgt å anonymisere av hensyn til barna, sier at de setter pris på den overveldende støtten. Familiemedlemmene sier de håper på «endringer i systemet».

- Visste ikke at det var så ille En som jobber for å øke presset på norske myndigheter er den amerikanske advokaten Mike Donnelly, som nylig ble oppmerksom på saken om den norsk-rumenske familien. Han reiste fra USA til Stryn i Norge ens æren for å delta i lørdagens demonstrasjon.

MØTTE OPP: I Melbourne var det et stort oppmøte av demonstranter.
MØTTE OPP: I Melbourne var det et stort oppmøte av demonstranter. Vis mer

- Jeg kom hit for å delta i det som har blitt en internasjonal demonstrasjon, sier Donnelly, og legger til:

- Det er flere hundre personer som har møtt opp her, men det er flere titalls, om ikke hundretusener som protesterer over hele verden.

Ingen i Berlin. Fem i Warszawa I Berlin kom det rundt 70 mennesker til den varslede demonstrasjonen. I Warszawa sto det fem kvinner med små protestplakater i hendene. I New York møtte 70 rumensk-amerikanere opp.

Samtidig var det relativt store demonstrasjoner flere steder i Romania, i Italia og i Australia, og bildene familiens støttespillere har lagt ut visere flere hundre demonstranter på flere av de nevnte stedene.

MARKERTE: Rundt 70 demonstranter samlet seg i Berlin.
MARKERTE: Rundt 70 demonstranter samlet seg i Berlin. Vis mer

I Chicago, hvor den amerikanske kampanjen for den norsk-rumenske familien har sitt hovedsete, var det tusenvis av mennesker som gikk i tog gjennom gatene.

I Oslo møtte noen hundre demonstranter opp utafor Stortinget. Under slagord som «Send barna hjem nå» og «Barnevernet = Gestapo» viste de sin motstand mot barnevernet. Mange av demonstrantene var selv foreldre som er blitt fratatt sine barn av barnevernet.

I New York var det hele arrangert av pastorene Levi Marian fra First Romanian Baptist Church i New York og Daniel Grecu i Romanian Pentacostal Church, og de fleste av demonstrantene tilhørte religiøse samfunn.

- Norge ikke lenger et trygt sted å være kristen - Denne saken handler om religiøs forfølgelse av en kristen familie. Norge er ikke lenger et trygt sted å være kristen, sier Marian til Dagbladet der han står blant demonstranter på gata 38 etasjer under det norske konsulatets kontorer i Midtown.

SJOKKERT: Den amerikanske advokaten Michael P. Donnely reiste til Norge for å få med seg lørdagens demonstrasjon på Stryn. Han sier til Dagbladet at han er sjokkert over tingenes tilstand i barnevernet. Foto: Ingeborg Refsnes / Dagbladet
SJOKKERT: Den amerikanske advokaten Michael P. Donnely reiste til Norge for å få med seg lørdagens demonstrasjon på Stryn. Han sier til Dagbladet at han er sjokkert over tingenes tilstand i barnevernet. Foto: Ingeborg Refsnes / Dagbladet Vis mer

Rundt ham vaier rumenske flagg og plakater som fordømmer det norske barnevernet med slagord som «Barnevernet = Family Destroyer».

Innrømmer å ha gitt ris Foreldrene er siktet for oppdragervold. Om de blir tiltalt blir avgjort i løpet av våren. I et magasinintervju med BBC, innrømmer barnas mor å ha gitt barna ris.

- Det skjedde ikke hver gang de hadde gjort noe galt, men av og til, sier mora.

- Men loven i Norge er veldig klar, helt ned til minste detalj. Det er ikke lov med noen form for fysisk korreksjon. Vi har aldri vært klar over at dette er så strengt, sier mora.

DEMONSTRERTE: Rundt 300 personer hadde møtt opp i sentrum av Stryn for å demonstrere mot norske myndigheters behandling av en norsk-rumensk familie. Foto: Ingeborg Refsnes / Dagbladet
DEMONSTRERTE: Rundt 300 personer hadde møtt opp i sentrum av Stryn for å demonstrere mot norske myndigheters behandling av en norsk-rumensk familie. Foto: Ingeborg Refsnes / Dagbladet Vis mer

Paret har fått sitt yngste barn tilbake, men de fire eldste barna er fremdeles under norsk offentlig omsorg, fordelt på to ulike fosterhjem.

- Avhengig av tillit Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) beskriver pågangen og oppmerksomheten som utfordrende.

- Dette er en utfordring for oss fordi barnevernet er avhengig av tillit for å kunne gjøre en god jobb, skriver Bufdir i en e-post til Dagbladet.

De viser til kulturforskjeller for å forklare den store negative oppmerksomheten som norsk barnevern nå blir gjenstand for:

OPPRØRT: Mange av demonstrantene i New York var svært opprørte over det norske barnevernets handlinger. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
OPPRØRT: Mange av demonstrantene i New York var svært opprørte over det norske barnevernets handlinger. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- I Norge har vi en grunnleggende tillit til staten og de prosesser som skal sikre privatpersoners rettsikkerhet. Denne tilliten er ikke i samme grad eksisterende i f.eks de øst-europeiske landene, skriver Bufdir til Dagbladet.

- I Norge gjelder norsk lov - Barnevernet skal bidra til at barn og unge får trygge oppvekstsvilkår. Norsk lovgivning er direkte rettet mot oppdragelse av barn. I Norge er det ikke lov å slå eller utøve vold mot barn. Synet på hva som er greit og ikke greit i oppdragelsesøyemed kan dermed være forskjellig. Men i Norge gjelder norsk lov og det må alle respektere, skriver Bufdir.

Bufdir understreker at de fleste familier som har kontakt med barnevernet har tillit til instansen.

- En fersk undersøkelse viser at 8 av 10 av de som får hjelp fra barnevernet er fornøyd med tiltaket de får, ifølge Bufdir.

Ville ha sjekket forholdene i familien Psykologspesialist Einar Salvesen har vært sakkyndig vitne for familien. Han har tidligere sagt til Dagbladet at han også ville ha gått inn og sjekket forholdene i denne familien, dersom han hadde jobbet i barnevernet. 

BARN: Både gamle og unge var i demonstrasjonen i New York. Her er Michael Cardis (5,5 år) og søsteren Isabel Cardis (8). Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
BARN: Både gamle og unge var i demonstrasjonen i New York. Her er Michael Cardis (5,5 år) og søsteren Isabel Cardis (8). Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

- Men jeg ville så absolutt ikke tatt barna fra dem. De hadde sine oppdragermetoder som ikke er i tråd med de norske, men barnevernet kunne ha satt inn helt andre tiltak enn omsorgsovertakelse, som samtaler og veiledning. Det er så mye bra med denne familien. Det er ingen tvil om at de er glade i barna sine og at de har god omsorgsevne, sa Salvesen til Dagbladet.

 «SEND BARNA HJEM»:  I Oslo møtte noen hundre demonstranter opp utafor Stortinget. Under slagord som «Send barna hjem nå» og «Barnevernet = Gestapo» viste de sin motstand mot barnevernet. Mange av demonstrantene var selv foreldre som er blitt fratatt sine barn av barnevernet. Foto: NTB Scanpix
«SEND BARNA HJEM»: I Oslo møtte noen hundre demonstranter opp utafor Stortinget. Under slagord som «Send barna hjem nå» og «Barnevernet = Gestapo» viste de sin motstand mot barnevernet. Mange av demonstrantene var selv foreldre som er blitt fratatt sine barn av barnevernet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
DEMONSTRERTE: Det var mange som sa sin mening om saken i Bucuresti.
DEMONSTRERTE: Det var mange som sa sin mening om saken i Bucuresti. Vis mer
OPPRØRT: Pastorene Levi Marian (t.h.) og Daniel Grecu (t.v.) arrangerte demonstrasjonen i New York og mener denne saken handler om religiøs forfølgelse. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
OPPRØRT: Pastorene Levi Marian (t.h.) og Daniel Grecu (t.v.) arrangerte demonstrasjonen i New York og mener denne saken handler om religiøs forfølgelse. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart