VINNER: Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet kapret mange velgere fra Arbeiderpartiet i årets stortingsvalg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
VINNER: Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet kapret mange velgere fra Arbeiderpartiet i årets stortingsvalg. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Valget 2017

Slik endte distriktsopprøret:
Her fossblør Ap og Høyre

Sakene som fikk velgerne til å velge annerledes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en kveld for å feire! Vi føler glede og lettelse, sa Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum da valgprognosene ble presentert. Resultatene - etter at 95 prosent av stemmene er talt opp - viser at partiet går fram 4,8 prosentpoeng til 10,3 prosent på landsbasis og kan dermed trygt titulere seg som den store vinneren av valget.

Arbeiderpartiet fortsetter å være størst på Stortinget, men gjør sitt dårligste valg siden 2001, med 27,4 prosent oppslutning.

- Senterpartiet er valgets store vinner, sier valgekspert Johannes Bergh til Dagbladet. Partiet får åtte nye mandater på Stortinget.

VALGEKSPERT: Johannes Bergh. Foto: Institutt for samfunnsforskning
VALGEKSPERT: Johannes Bergh. Foto: Institutt for samfunnsforskning Vis mer

Brakvalg

Bergh mener Sp har tjent på ulvedebatten, sykehusnedleggelser, striden om Andøya i Nordland, kommunesammenslåinger og politireformen.

ANDØYA: Får regjeringen det som den vil, blir det slutt på militærfly over Andøya. Da flyttes alt til Evenes. Foto: John Trygve Tollefsen
ANDØYA: Får regjeringen det som den vil, blir det slutt på militærfly over Andøya. Da flyttes alt til Evenes. Foto: John Trygve Tollefsen Vis mer

- Sp er i mot endringene som forringer det lokale, og har tatt mange velgere fra Arbeiderpartiet, sier Johannes Bergh.

Senterpartiets resultater varierer veldig fra fylke til fylke. Etter at 95 prosent av stemmene er talt opp viser resultatene i Hedmark at partiet gjørt et knallvalg. Sp går fram 12,1 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg. Det sikrer Sp i Hedmark en dobling i antall mandater på Stortinget - fra én til to.

Sp er også på topp i Sogn og Fjordane der de går fram 9,2 prosentpoeng. Langt foran Arbeiderpartiet, som går tilbake 3,5 prosentpoeng.

Spådd nedgang

Valgforsker Tor Bjørklund mener Ap rammes av både Senterpartiet og MDGs framgang.

- Arbeiderpartiet rammes hardt av distriktsopprøret. Arbeiderpartiet blør til Senterpartiet i distriktene. I byene tar SV og Rødt prosenter fra dem.

I takt med at valget nærmet seg falt Ap dramatisk på meningsmålingene. De risikerte å miste stortingsrepresentanter i flere fylker. I Nordland var det knyttet stor spenning rundt valgresultatet på grunn av stridighetene rundt Andøyas skjebne. Sp gjør et brakvalg her også med 18,6 prosent mens Ap faller hele ni prosentpoeng - og dermed mister AP to mandater i Nordland, mens Sp får en.

I forkant av valget ble Ap i tillegg spådd å gjøre et dårlig valg i følgende fylker: Vest-Agder, Telemark, Oslo og Akershus.

I samtlige av disse fylkene går ned, mens Sp har kapret mange av stemmene i distriktene.

Høyre var spådd å gjøre et dårlig valg i Østfold, Sogn og Fjordane, Troms og Finnmark. Høyre gikk også ned i disse fylkene, samtidig som Sp gikk kraftig fram.

- Det som avgjør valget er det stabile resultatet på borgerlig side. Det som har skjedd av dramatiske forandringer har skjedd på rød side, men det hjelper ikke fordi de borgerlige holder stand. Ap har mistet velgere til Senterpartiet, MDG, SV og kanskje også til partiet Rødt, sier Bergh.

Vant i distriktet

Valgforsker Tor Bjørklund sier til Dagbladet at Senterpartiet veldig tidlig fikk signal om at sentralisering er en viktig vinnersak.

- Det er et ganske entydig bilde, tror jeg. Sp har jobbet mot sentralisering, og vist sin misnøye mot at ting avgjøres i Oslo gang på gang.

- Oppfatningen av sentralisering, kommunesammenslåinger og nærpolitireformen må også ses i sammenheng med at periferien i Norge har blitt tilgodesett med et velferdsstatstilbud som skal være likeverdig med byenes, sier han.

At det er nettopp Ap som rammes hardest av distriktsopprøret mener Bjørklund ikke er så rart.

- «By og land, hand i hand» er et slagord som illustrerer Aps velgermasse. Ap har vært et parti som alltid har stått sterkt i utkanten, mens Høyre har sitt tyngdepunkt i byene.