Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hund tatt av ulv i Enebakk

Slik endte Milos jaktprøve

Tom Roger Østvang trodde det var trygt å slippe jämthunden Milo (4) under jaktprøve i Enebakk. Det var det ikke.

TATT AV ULV: Det var et fryktelig syn som møtte Tom Roger Østvang under jaktprøva i Enebakk. Den trofaste familiehunden Milo (4) ble tatt av ulv. Foto: Privat
TATT AV ULV: Det var et fryktelig syn som møtte Tom Roger Østvang under jaktprøva i Enebakk. Den trofaste familiehunden Milo (4) ble tatt av ulv. Foto: Privat Vis mer

- Hadde jeg visst at det var ulv i området, så ville jeg aldri ha sluppet ham løs. En føler seg dårlig med seg selv når slikt skjer, sier Tom Roger Østvang fra Nybergsund i Trysil til Dagbladet.

GODE STUNDER: Tom Roger Østvang og jämthunden Milo har hatt mange fine opplevelser sammen. Foto: Privat
GODE STUNDER: Tom Roger Østvang og jämthunden Milo har hatt mange fine opplevelser sammen. Foto: Privat Vis mer

Han meldte seg på en to dagers jaktprøve i regi av Oslo-områdets elghundklubb og ble tildelt terreng i Ytre Enebakk. At det skulle være ulv der, var ikke i tankene hans.

- Nei, det var jeg ikke engstelig for i det hele tatt. Sånn sett føler jeg meg lurt. Jeg regner jo med at en klubb på den størrelsen ikke har jaktprøve i med ulverevir i nærheten, sier Østvang.

- Fryktelig trist

Med to små gutter på ett og tre år går tapet av Milo inn på hele Tom Roger Østvangs familie.

- Det er fryktelig trist for hele familien. Jeg reiste jo på jaktprøve i god tro med familiehunden vår, sier Østvang.

I en melding på hjemmesidene går det fram at angrepet kom like overraskende på elghundklubben som på Østvang.

- Dette terrenget, som ligger øst for riksvei 120 ned mot innsjøene Øyeren og Lyseren, er et av landets mest brukte prøveterreng for løshundprøve de siste 7-8 årene. Det har tidligere ikke vært problem med ulv i dette terrenget da det ligger på utsiden av revirområdet til Østmarkaulven, heter det i innlegget.

Klubben skriver at den på det sterkeste beklager det som har skjedd. Terrenget er nå ikke lenger i bruk som prøveområde for løshund.

- Vi føler veldig sterkt med hundeeieren som opplevde dette og skal gjøre det klubben kan for å bistå han etter denne forferdelige opplevelsen, opplyser Oslo-områdets elghundklubb.

Klubbens leder Ole Anders Stenby sier til Dagbladet at det har vært avholdt i underkant av 1 500 jaktprøver de siste årene.

- På denne tida har to hunder blitt tatt av ulv, den siste for fire år siden. I tillegg er en hund blitt kjørt ihjel av en bil.

Bekrefter

Statens naturoppsyn bekrefter overfor Enebakk Avis at Milo ble tatt av ulv.

FELT ETTER VEDTAK: 20. november ble to ulver felt i Rendalen etter vedtak fra Miljødirektoratet. Video: Statens Naturoppsyn / Miljødirektoratet Vis mer

- Det var tydelige ulvespor der hunden ble funnet og hunden er utspist, sier regional rovviltansvarlig Ida Glemminge i Statens Naturoppsyn.

Tom Roger Østvang har overfor Østlendingen forklart hva som skjedde da Milo natt til fredag i forrige uke ble tatt av ulv.

- Vi holdt på hele dagen. Den siste perioden gikk fra rundt 22 torsdag kveld til 3 natt til fredag. Det hele endte med at jeg satt i skogen og ventet på at hunden skulle gi tegn på at den ville slutte. Først klokken tre om natta slutten den å gi lyd fra seg. Da gjorde jeg meg klar til å hente den inn, sier Østvang til avisa.

Hørte ulvene

Da han nærmet seg området der hunden tidligere hadde stått i los, så han på GPS-en at hunden løp fra ham. Østvang trodde hunden løp etter elgene og bestemte seg for å vente ved bilen en stund.

FRYKTELIG SYN: Bare hodet og den ene labben var av familiehunden Milo etter ulveangrepet. Foto: Privat
FRYKTELIG SYN: Bare hodet og den ene labben var av familiehunden Milo etter ulveangrepet. Foto: Privat Vis mer

Det angrer han på nå.

For idet han etter hvert så på GPS- signalene at hunden nærmet seg stedet hvor den opprinnelig sto i los, hørte han selv ulvene for første gang.

- De var rett ved siden av meg. Det var mørkt og jeg hadde bare hodelykt på meg. Det var en litt utrivelig opplevelse, sier Østvang til Østlendingen.

Etter å ha søkt i området fant han til slutt Milos kadaver. Det var et fryktelig syn som møtte ham, bare hodet og den ene labben var tilbake.

Til tross for den vonde opplevelsen vil Østvang fortsette med jakt og familien har planer om å skaffe seg en ny hund.

- Nå venter to nye år med en ny hund som må ha opplæring. Det blir to år med lite jakt og mye trening, dessverre. Men sånn er livet. Milo var den eneste elghunden jeg hadde, sier Østvang til Østlendingen, som først omtalte saken.

Stor pågang

Ifølge elghundklubben har det vært stor pågang fra hele Sør-Norge om jaktprøver i Oslo-området, fordi det er så mye snø andre steder.

- Det var også litt på grunn av ulv hjemme i Trysil at jeg søkte jaktprøve i Oslo. I tillegg er bestanden av elg gått ned her, delvis også på grunn av ulven, sier Østvang.

Elghundklubben sier områdene som kan brukes til jaktprøver, stadig blir mindre.

- Det burde være statens ansvar å ta vare på rasen norsk elghund grå. Men for å drive avl må vi gjennomføre jaktprøver, og det er ikke blitt lettere av rovdyrpolitikken som føres, sier han.

Senterpartiets Sandra Borch mener Venstre og Ola Elvestuen har satt de andre regjeringspartiene i baksetet i rovdyrpolitikken.

- Denne saken vitner om at bestanden av ulv er langt over hva den skal være. Vi har i flere år ligget over bestandsmålet for ulv, og Senterpartiet har prøvd å gjøre noe med dette gjennom en lang rekke forslag i Stortinget, sier hun til Dagbladet.