Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik endte politimannens aller siste ordensvakt

Rykket ut til fyllebråk i Kongsberg.

 ALVORLIG SKADE:  Politibetjentens siste utegående ordensvakt endte på sykehus etter grovt voldsangrep. Foto: Privat.
ALVORLIG SKADE: Politibetjentens siste utegående ordensvakt endte på sykehus etter grovt voldsangrep. Foto: Privat. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En helt vanlig kveld på jobb for politifolk hvorsomhelst i landet og et helt vanlig oppdrag natt til lørdag: patruljen rykker ut til husbråk, der en uønsket gjest oppfører seg utagerende. Denne gangen Kongsberg og en beruset mann i 50-årene.

Politifolkene ber mannen forlate huset frivillig.

Den henvendelsen blir besvart med grov kjeft og motkrav om polititaxi dit han vil - også helt vanlig i utegående politijobb.

Så nytt avslag på anmodning om å forlate huset, pågripelse med håndjern og transport til arresten i Drammen.

Knust nesebrusk Da skjer det som ikke er vanlig selv en fyllehelg: da politiet skulle låse beina på den krakilske arrestanten inne i bilen, sparker han og treffer en av betjentene midt i ansiktet.

Arbeidskvelden ender på operasjonsbordet på sykehuset i Drammen med flere brudd i nesebrusken, innoperert plate og sykemelding.

Tre dager før ble samme politibetjent sparket i leggen under forsøk på å roe ned en ungdomsgjeng på nyttårsfeiring.

Den aller siste vakta som utegående politi endte på sykehus. På forhånd var det klart at han skal over i annen politijobb.

Ikke skremt - Men hadde du gått tilbake til samme jobb for å rydde opp i bråk og risikere egen helse?

- Ja, det hadde jeg gjort. Jeg er ikke skremt fra å jobbe i politiet. Vi forbereder oss på slike situasjoner foran hver eneste vakt, og det var nok tilfeldig og uheldig at dette skjedde akkurat nå. For et halvt år siden ble jeg slått i ansiktet, ellers har det gått bra de sju-åtte årene jeg har jobbet som utegående, sier politibetjenten i 30-årene til Dagbladet. Han vil være anonym og presiserer at det ikke er han selv som har søkt oppmerksomhet om politijobbens mørke side.

Om noen dager kan sykehuset fortelle om han blir helt bra av den stygge skaden.

Det var Laagendalsposten som først fortalte om det alvorlige angrepet på politimannen.

Politioverbetjent Kjell Eivind Rilvaag sier til lokalavisa at denne og flere voldsepisoder mot kolleger har preget hele politistasjonen i Kongsberg.

Så holder ro og orden i den gamle sølvbyen på å gå av hengslene?

Kriminalsjef Morten Ole Pedersen liker ikke tallenes tale.

I hele 2012 var det åtte saker som endte for retten med tiltale etter straffelovens paragraf 127 for vold mot offentlig tjenstemann.

I 2013 var det 11 slike saker.

Og etter ei uke av 2014 er det allerede fem saker.

Lavere voldsterskel - Jeg kan ikke si at det er verre her i Kongsberg enn ellers i landet. Vi ser jo alle hva som skjer i Oslo og andre steder. Men terskelen for å angripe polititjenestemenn ser ut til å være lavere. Her er det nulltoleranse for å forfølge slag og spark mot tjenestemenn. Det er standardreaksjon i rettsapparatet at slike saker straffes med ubetinget fengsel, sier Pedersen til Dagbladet.

Og peker på at den mest livstruende episoden i Kongsberg skjedde tilbake på 1980-tallet.

Da ble en politimann truffet av hagleskudd i brystet inne i en butikk. Han overlevde.