Slik er Anonymous' cyberkrig mot IS

Har utarbeidet en egen guide om hvordan spore og hacke IS-nettsider.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tre dager etter at 129 personer ble drept i terrorangrep i Paris, erklærte hackergruppa Anonymous full cyberkrig mot terroristgruppa IS.

- Forvent massive cyber-angrep. Vi har erklært krig. Forbered dere, sa en representant for hackergruppa i en video som ble publisert på nett.

Flere metoder Og denne krigen foregår nå angivelig blant annet ved at:

• Gruppa har opprettet et eget chatterom som fikk navnet «Operasjon Paris», ledet av ulike administratorer, skriver nettstedet digi.

• De har utgitt tre forskjellige guider på delingssiden Ghostbin for hvordan man kan spore og hacke profiler og hjemmesider med tilknytning til IS, skriver Politiken.

• Her kommer gruppa også med ulike råd til hvordan man for eksempel ikke skal kunne avsløre sin egen identitet, eller knekke ulike passord.

• Tips om potensielle personer eller nettsteder som kan være IS-sympatisører blir samlet i lister og videreformidlet av administratorer på IRC som såkalte mål, skriver digi.

• Angivelig skal også doxing ha blitt benyttet mot IS. Det vil si å avsløre noens identitet, og dele denne åpent på nett.

Stengte kontoer To dager etter sin krigserklæring hevdet Anonymous å ha stengt 5500 Twitter-kontoer de mente kunne knyttes til terrorisme.

Ifølge hackergruppa selv tilhørte alle kontoene organisasjonen IS, men denne påstanden har seinere blitt møtt med motstand.

Flere har nemlig påpekt at de tror hackergruppa ikke nødvendigvis har klart å skille IS-nettsteder og IS-kontoer i sosiale medier fra andre parter.

Skrevet på arabisk Ifølge nettstedene The Daily Dot og Ars Technica, som hevder å ha gjennomgått listene, er den eneste tilknytningen mellom mange av kontoene og IS at de har skrevet på arabisk.

«Selv om en nettside eller post er skrevet på arabisk eller kommer fra en muslim, betyr ikke dette at de er mål i kampen mot IS» påpeker TorReaper på Twitter.

- Guide-styrt anarki Ifølge digi er ikke det så rart at dette kan ha skjedd, og nettsida begrunner påstanden med hvordan organiseringan av aktivistene i hackergruppa er.

- Det hele fungerer uten en synlig ledelse, men snarere som et slags guide-styrt anarki hvor aktivister får verktøyene til å gjøre stort sett det de vil, skriver nettstedet.

Tror på tallene IT-ekspert og administerende direktør for NorSIS, Roger Johnsen, har tidligere uttalt til Dagbladet at han ikke tror tallene Anonymous presenterer er usannsynlige.

Han viser til at Anonymous også tidligere har gjort lignende angrep mot terrorgruppen i forbindelse med angrepet på Charlie Hebdo.

- Dette høres ikke usannsynlig ut. Anonymous har tidligere operert ved å blant annet samle lister over brukere som sprer det de oppfatter som IS-relatert propaganda, for så å rapportere disse listene inn til Twitter. Det er trolig dette de gjør nå, sier Roger Johnsen til Dagbladet.

Les også: Dagbladets intervju med norske Anonymous-medlemmer

- Konsekvenser Johnsen har imidlertid sine tvil om angrepet vil ha en udelt positiv effekt i kampen mot IS.

- For det første disponerer IS og deres sympatisører et svært stort antall kontoer, trolig et sted mellom 70 000 og 50 000 brukere. For det andre kan angrepene til Anonymous få utilsiktede konsekvenser, sier IT-eksperten.

Johnsen understreker at han har forståelse for at hackerbevegelsen ønsker å gjøre noe for å støtte Paris og kampen mot den militante grupperingen.

Nytt angrep Forrige uke gikk Anonymous angivelig til nok et angrep mot terrorgruppa. Etter angrepene i Paris skal IS i større grad ha begynt å bruke det krypterte internettet via nettleseren Tor, som sikrer brukernes anonymitet.

Dette skal imidlertid hackeraktivistene ha fått nok av.

Nettsida IS lanserte skal være et speil av IS offisielle nettsted, der det dukker opp videoer, bilder og tekst fra IS' propagandasenter Al-Hayat.

Dette klarte imidlertid en gruppe, angivelig den Anonymous-assosierte gruppa Ghost Sec, å erstatte med reklame for et online-apotek som selger blant annet antidepressivaen prozac og viagra, skriver International Business Times.

- Lovlige aktiviteter Ifølge digi.no består en stor del av Anonymous' operasjon av lovlige aktiviteter, som rapportering av angivelige IS-sider til myndigheter og administratorer på sosiale medier.

Samtidig deles det ut en rekke guider som forklarer hvordan man kan begå handlinger som i dag er forbudt gjennom norsk lov, skriver nettstedet.

Les også: - Krigserklæringen betyr ikke noe som helst

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer