Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik er barnet nå

Fosteret er nå 30 gram og ni centimeter langt. Mette-Marit er over det verste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsesse Mette-Marits svangerskap er nå inne i sin 12. uke. Fosteret er fortsatt knøttlite, bare 30 gram og ni centimeter langt.

- Hun er nå over det verste. Den magiske grensen for når det er størst sjanse for å miste barnet er passert og hun går inn i det som kalles det andre trimester. Det er den beste delen av svangerskapet, sier Siri von Krogh, jordmor og sjefredaktør for Barnimagen.com.

Tidligere var det vanlig å vente tre måneder før man offentliggjorde en graviditet.

- Det skyldes at man ikke så på fosteret som et barn før denne tiden, slik man gjør i dag. Men i dag er det ikke lenger vanlig å vente så lenge. De fleste forteller det i sjette eller syvende uke. Men det er ikke så rart at Slottet opprettholder den gamle tradisjonen med å vente til de er helt sikre, sier hun.

Slik beregnes svangerskapet

Leger og jordmødre regner første dag av siste menstruasjon som starten på et svangerskap. Dette er strengt tatt ikke riktig, da eggløsningen opg befruktningen finner sted om lag to uker senere. Det har allikevel vist seg at dette er den mest presise måten å beregne svangerskapet på, da kvinner sjelden kan oppgi nøyaktig når de har eggløsning.

Med termin 22. januar skal unnfangelsen ha skjedd rundt månedsskiftet april/mai. Det betyr at Mette-Marit ble gravid omtrent samtidig som Ari og Märthas datter, Maud Angelica, ble født 29. april. Ut fra legenes og jordmødrenes beregninger regnes likevel svangerskapet offisielt fra ca 17. april.

(Kilde: Lommelegen)

Babyen er nå ferdig utviklet og det er stort sett voksing som står igjen. Alle de indre organene er på plass. Hjertet slår. Fosterets hodeform er rundere og øyelokkene er dannet. Babyens ansikt har fått en profil i uke 12, komplett med en bitte liten nese og hake. Hjernen fortsetter sin utvikling og små negler dannes på tær og fingre.

- Kvalmen har gitt seg og hun bør begynne å føle seg i fin form. Hun kan fint være på Quartfestivalen nå, sier Krogh til Dagbladet.no.

Kan få rare lyster

Et velkjent fenomen for gravide er at man etter hvert får rare drifter. Plutselig får man en sterk fysisk trang til å spise en bestemt, gjerne uvanlig, matvare eller å lukte en bestemt lukt.

- Dette kalles pica, og fører gjerne til at du blir ukritisk til hva du spiser. Dette kan starte nå, men det er bare noen gravide som får slike drifter.

Lettere andre gang

Kronprinsessen har vært gravid før. Det betyr at det kommer til å gå lettere denne gangen.

- Hun kommer nok til å være roligere denne gangen. Hun vet hva hun har i vente og kroppen reagerer fysisk litt mer avslappet. Dessuten vil fødselen kunne gå lettere, sier Krogh og ønsker paret lykke til.

Slik er barnet i uke 12

<B>12 UKER:</B> Slik ser et foster på 12 uker ut når det fotograferes ved hjelp av ultralyd.