Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik er D-dagen: Vil noen av partiene gå fra Erna?

Skjebnemøter i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fire borgerlige partiene har vært i samtaler - såkalte regjeringssonderinger - bortimot hver dag de siste to ukene.

Onsdag i forrige uke ble kalt en D-dag, da det var ventet at Knut Arild Hareides KrF - og kanskje også Trinde Skei Grandes Venstre - skulle komme med et ja eller nei til Erna Solberg.

Begge partiene besluttet i stedet for å fortsette møtene i Nydalen i Oslo. At Fremskrittspartiet og Siv Jensen ble med videre, var ventet.

Ettermiddagsmøter Etter helgefri samles partitoppene igjen i dag. Deretter drar de hvert til sitt, hvor de informerer partiorganene om de siste dagers utvikling. Ifølge NTB er programmet slik:

• 15.00: KrF har møte med stortingsgruppa og sentralstyret. Landsstyret er med på telefon.

• 17.00: Venstre har innkalt stortingsgruppa til møte.

• 17.00: Frp har innkalt landsstyret til møte på partikontoret.

• Høyre skal også ha møte med stortingsgruppa i løpet av ettermiddagen, trolig en gang etter 17.

Varslet mandagssvar Siden Hareide har kalt inn sine partifeller allerede klokka 15, er det trolig lite som gjenstår før han føler at han kan gi partiet sin innstilling til hva de bør gjøre videre.

Hareide er den som går lengst i å si at det kommer til å skje konkrete ting i ettermiddag.

- Svaret kommer mandag, sa han før helga.

Venstre-leder Trine Skei Grande kan ikke love at det kommer en avklaring i dagens sonderingssamtale.

- Knut Arild var sikker på at vi skulle få en konklusjon i dag, men jeg er ikke så sikker på det, sier Skei Grande til NTB på vei inn på Stortinget i dag morges.

FORLATER NOEN HØYRE? I dag kan svaret komme? Vil Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (Venstre) eller Siv Jensen (Frp) forlate Høyre-leder Erna Solbergs forhandlingsbord? Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FORLATER NOEN HØYRE? I dag kan svaret komme? Vil Knut Arild Hareide (KrF), Trine Skei Grande (Venstre) eller Siv Jensen (Frp) forlate Høyre-leder Erna Solbergs forhandlingsbord? Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

Norges kommende statsminister var mer kryptisk da hun forlot sonderingene fredag kveld:

- Er landet nærmere en firepartiregjering?

- Landet er i hvert fall nær å få en regjering, sa Erna Solberg.

Få vil ha alle fire I en avstemning på Dagbladet.no har leserne tatt stilling til de ulike regjeringsalternativene. Det er kommet inn over 150 000 stemmer, hvor leserne har svart på hvilket regjeringsalternativ de foretrekker.

Bare en av fem ønsker en regjering bestående av alle fire partiene.

En borgerlig regjering med Høyre, Venstre og KrF er forslaget som får flest stemmer med 42 prosent. Det nest mest populære alternativet er en blåblå regjering med Høyre og Frp, som får 29 prosent av stemmene.

En firepartiregjering med alle de borgerlige partiene, får 19 prosent av stemmene. Mens bare ni prosent ønsker en blå regjering med bare Høyre.

I en kommentar på lørdag skrev Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen om utfordringene i sonderingene. Spesielt pekte hun på KrFs skepsis til å regjere sammen med Frp.

«De visste hvem de gikk til sengs med. Å være litt gravid, er en frekk strategi, selv for et parti som tror på mirakler,» skrev Simonsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media