I ENDRING: Dette er efra den såkalte Aker Brygge-skytinga i 206 da personer fra B-gjengen og Young Guns gjorde opp på åpen gate. I dag samarbeider de gamle fiendene, ifølge politiet. 
Foto:  Anders Grønneberg/Dagbladet
I ENDRING: Dette er efra den såkalte Aker Brygge-skytinga i 206 da personer fra B-gjengen og Young Guns gjorde opp på åpen gate. I dag samarbeider de gamle fiendene, ifølge politiet. Foto: Anders Grønneberg/DagbladetVis mer

Slik er de nye Oslo-gjengene

Gamle fiender er nye venner, ifølge Kripos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I sin analyserapport «Organisert kriminalitet i Norge» slår Kripos fast at de tradisjonelle etniske kriminelle gjengene i Oslo har endret seg. Fra å være i etablert i hovedstaden, rapporterer nesten halvparten av landets 27 politidistrikter at «Oslo-gjenger» er aktive i deres område og det bekymrer.

- Gjengene opererer hovedsaklig i Oslo og tilliggende distrikter, men har også et større nedslagsfelt, da spesielt knyttet mot innførsel og omsetning av narkotika, skriver Kripos i rapport «Den organiserte kriminaliteten i Norge».

- Uoversiktelig Historisk har gjengene B-gjengen og Young Guns stått de største fiendene i gjengkrigen i Oslo. Konflikten toppet seg i 2006 under den såkalte Aker Brygge-skytinga da det ble løsnet skudd på åpen gate i Oslo. Det ble også startskuddet for Oslo-politiets gjengprosjekt som har ført til at gjengene har blitt mindre synlige i offentligheten.

- Dagens situasjon i gjengmiljøet er noe uoversiktlig og spenningsnivået synes å øke. Det ser ut til at flere miljøer har mobilisert seg i to leire som står mot hverandre. Samarbeids- og fiendebildet har endret seg. De gamle fiendene B-gjengen og Young Guns ser ut til å samarbeide og har i tillegg støtte fra Furuset Bad Boys som tradisjonelt ikke har involvert seg i gjengkonfliktene. På den andre siden står deler av den gamle A-gjengen og ungdomsmiljøet på Holmlia, heter det i rapporten.

Drap I fjor skal det ha vært flere alvorlige voldhendelser med drapsforsøk, drap og skyting i det offentlige rom. Kripos knytter hendelsene til de etablerte gjengmiljøene, men også til flere ungdomsmiljøer.

- Selv om gjengenes fokus den siste tiden har vært rettet mot konfliktsituasjonen, er profittbasert kriminalitet som ran, trusler, narkotika, torpedovirksomhet, utpressing, bedragerier og annen økonomisk kriminalitet, en viktig del av gjengenesvirke. Gjengmedlemmer er i større grad enn tidligere, involvert i tradisjonell forretningsvirksomhet, blant annet transportselskaper, bilpleiefirmaer, restauranter og dagligvareforretninger, skriver Kripos.

Politiet mener også gjenger fra Sverige og Danmark har etablert samarbeid med norske. Miljøet «Black Cobra» kjent fra Danmark og Rosengård i Malmø skal være involvert i straffesaker i Norge, ifølge Kripos.

Også andre etniske  grupperinger markerer seg i hovedstaden. Somaliske og etiopiske ungdommer skal ha skutt mot hverandre i interne oppgjør.

- Det er bekymringsfullt at disse miljøene benytter skytevåpen i det offentlige rom.