Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ap-topp Hans Kristian Amundsen slutter

Slik er den bitre striden

Etter en langvarig og uforsonlig konflikt tok Ap-toppen Hans Kristian Amundsen et nådeløst oppgjør med partisekretær Kjersti Stenseng i dag.

- UMULIG Å FORTSETTE: Etter en langvarig og fastlåst konflikt mellom partisekretær Kjersti Stenseng og sekretariatsleder for Ap's stortingsgruppe, Hans Kristian Amundsen, går Amundsen fra jobben. Foto: Foto: Tore Meek / NTB scanpix
- UMULIG Å FORTSETTE: Etter en langvarig og fastlåst konflikt mellom partisekretær Kjersti Stenseng og sekretariatsleder for Ap's stortingsgruppe, Hans Kristian Amundsen, går Amundsen fra jobben. Foto: Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dermed kan landsstyret, som samles til ekstraordinært møte på Gardermoen i morgen, muligens legge én stridssak til side.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har partisekretær Kjersti Stenseng, flere sentralstyremedlemmer og stortingsrepresentanter i flere uker jobbet for å få Amundsen fjernet.

Bakgrunnen er strid om håndtering av Giske-saken, omfattende lekkasjer, uenighet om håndteringer i valgkampen og andre forhold.

Til NRK Kveldsnytt avviser Amundsen at han ble bedt om å trekke seg.

- Det var frivillig. Jeg er ikke blitt presset ut, men du kan si at situasjonen har presset meg ut, sier han.

- Fastlåst konflikt

I et brev med tittelen «Tid for ansvar» tar Amundsen et bittert oppgjør med partisekretær Kjersti Stenseng, som han ikke levner mye ære. Kritikken av manglende åpenhet om varslersakene, rammer partikontoret.

I den forbindelse kommer Amundsen med et dårlig skjult spark til Stensengs samboer, idrettspresident Tom Tvedt:

- Vi har dessverre etterlatt et inntrykk av mangel på åpenhet om varslersakene. Det er dumt, og det taper vi som parti på. Se bare på norsk idrett. Drevet fra skanse til skanse har ledelsen i den flotte bevegelsen tapt tillit som åpenbart har skadet idrettens renommé, heter det.

INTERN SPLID: Samarbeidet mellom partisekretær Kjersti Stenseng og Hans Kristian Amundsen har vært svært anstrengt siden valget. Nå mister Jonas Gahr Støre en sentral mann i Arbeiderpartiet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
INTERN SPLID: Samarbeidet mellom partisekretær Kjersti Stenseng og Hans Kristian Amundsen har vært svært anstrengt siden valget. Nå mister Jonas Gahr Støre en sentral mann i Arbeiderpartiet. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Rykter og ukultur

Amundsen tar også avstand fra det han kaller «lommer av ukultur», rykter og usannheter, som også er spredt om han. Han viser til at han er blitt kontaktet av medier om varslersaker mot ham, som partikontoret har avkreftet.

- Men igjen tjente ryktet sin hensikt. Det skapte uro å få så alvorlige beskyldninger inn i stua en lørdagskveld, skriver han.

Amundsen sier Ap har en formidabel jobb i å samle seg.

- Mitt bidrag er at jeg slutter som leder for partiets sekretariat på Stortinget. Jeg gjør det for å løse opp i en fastlåst situasjon mellom partisekretæren og meg.

Analysen er enkel: Det er ikke mulig å se for seg at vi kommer ordentlig videre hvis partisekretæren og jeg ikke kan være på de samme møtene.

Det tjener ingen hensikt å fordele skyld og uskyld for at det er blitt slik. Jeg håper bare at det nå kan bli klima for et tillitsfullt samarbeid mellom ledelsen av sekretariatet på Stortinget og ledelsen av partikontoret på Youngstorget, skriver Amundsen.

Før helga lekket det for øvrig ut at rådgiverne ikke få være tilstede på dagens landstyremøte. Det ble omgående, av noen, tolket som en måte å stenge Amundsen ute på. Partiledelsens begrunnelse var dårlig økonomi.

- Sterk lederduo

Amundsen hyller Ap-leder Jonas Gahr Støre og nestleder Hadia Tajik, men ser altså ikke for seg Stenseng som en del av en partiledelse som skal gjenreise partiet.

- I moderne tid har Arbeiderpartiet knapt hatt en sterkere lederduo enn Jonas og Hadia. Hun, arbeiderdatteren fra Bjørheimsbygd, har for lengst brutt ny mark for sin generasjon, og han - en leder av internasjonalt format med vidsyn og klokskap.

Jeg er ikke i tvil. Ingen er bedre skikket enn Jonas og Hadia til å gjenreise Arbeiderpartiet, konkluderer Amundsen.

I oppvasken etter valgnederlaget ble det avdekket mistillit mellom partikontoret og sekretariatet på Stortinget, ledet av henholdsvis partisekretær Kjersti Stenseng og Hans Kristian Amundsen.

En bitter konflikt mellom partikontoret på Youngstorget og miljøet rundt stortingsgruppa kunne ikke fortsette. Ettersom den landsmøtevalgte partisekretæren, Kjersti Stenseng, med flere tungvektere i sentralstyret i ryggen ikke lenger kunne samarbeide med sekretariatslederen på Stortinget, var det til slutt bare en mulig utgang: Amundsen måtte gå.

«Lekkasjekultur»

STERK LEDERDUO: Hans Kristian Amundsen mener Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik er blant de sterkeste lederduoene Arbeiderpartiet har hatt i moderne tid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STERK LEDERDUO: Hans Kristian Amundsen mener Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik er blant de sterkeste lederduoene Arbeiderpartiet har hatt i moderne tid. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Kravet ble reist, mer eller mindre direkte, i sentralstyremøtet 2. januar.

Kritikerne av Amundsen mener han som sjef for rådgiverne i stortingsgruppa må ta ansvaret for de omfattende og nærmest systematiske lekkasjene fra interne møter i høst og i vinter. I et opprop tidligere i vinter gikk 17 fylkesledere ut mot lekkasjer og ukultur sentralt i partiet.

Trøndelag Ap har eksempelvis funnet det nødvendig å gjøre følgende vedtak: «Trøndelag Ap har forventning om at partiledelsen gjør det som er nødvendig for å sikre godt politisk arbeid i stortingsgruppa».

Kilder Dagbladet snakket med før helga, var beredt til å ta opp striden på landsstyremøtet i dag. Nå kom Amundsen kritikerne i forkjøpet.

Striden mellom partikontoret og stortingssekretariatet har vært krevende for Ap-leder Jonas Gahr Støre. Amundsen, som var statssekretær for Jens Stoltenberg, har vært en av Støres nærmeste og mest betrodde medarbeidere, og at han skal ha fulgt opp varslerne på en god måte.

- Har stått opp for varslerne

Tillitsvalgt for de ansatte i stortingsgruppa, Ingunn Yssen, sier dette:

- Det er trist at Hans Kristian Amundsen slutter. Jeg vil på vegne av de ansatte spesielt takke ham - og personalsjef Becken - for deres innsats for varslerne. De har stått støtt på deres side og gjort alt for å ivareta deres trygghet. I tillegg har Amundsen stått opp for de ansatte mot urimelige beskyldninger om lekkasjer og illojalitet. Han har vist oss hva en god leder betyr når det er urolige tider, skriver Yssen i en SMS.

Hans Kristian Amundsen ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentar til Dagbladet utover det han har skrevet i brevet.

Verken Ap-leder Jonas Gahr Støre eller Ap-sekretær Kjersti Stenseng ønsket i kveld å kommentere Amundsens avgang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!