Slik er den mistenkte: - Nazist med kongelige bånd

Den 35 år gamle mannen som nå er pågrepet, mistenkt for drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh, har tilnavnet «Nazi-Per».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Dagbladet har snakket med flere som kjenner 35-åringen. En av dem har kjent ham i nærmere 20 år. Han er bestyrtet, både over at det er 35-åringen som har vært jaget for drapet, og over at han selv ikke kjente ham igjen på bildene som nå har vært ute i alle svenske medier siden lørdag morgen.

«Nazi-Per»

- Han har alltid vært mye mer propert kledd, sier mannen, som selv karakteriserer seg som gammel venn.

- Og så kan jeg ikke huske at han hadde kinnskjegg. Men hårlengden stemmer, det ser jeg jo.

Sist de hadde kontakt, var fredag før drapet. Den nå drapsmistenkte mannen, som blant bekjente omtales som «Nazi-Per» på grunn av sine nazisympatier, ringte vennen, som ikke våger å stå fram med navn og bilde.

- «Nazi-Per» har kontakt med personer i underverdenen som er livsfarlige.

- Hva ville «Nazi-Per» da han sist ringte deg?

- Han ville prate, men jeg var opptatt og sa jeg skulle ringe tilbake. Da jeg gjorde det, var han ikke lenger å treffe. Jeg spiste lunsj med ham her i Stockholm for bare 14 dager siden, sier mannen.

- Hva snakket dere om da?

- Om fotball og ditten og datten, gamle minner og så videre.

De to er jevngamle. De har kjent hverandre siden skoletida. Da gikk den nå drapssiktede mannen på skole i Jönköping i Småland. Siden har de sporadisk holdt kontakten, blant annet på grunn av sin felles interesse for fotball. Mannen forteller også at han kjente «Nazi-Per»s ekskjæreste.

Vanket med adelen

- Han og jenta var kjærester i åtte- ni år, trass i at han oppførte seg som et svin mot henne.

Han forteller at han har visst at den nå drapssiktede 35-åringen i mange år har vanket i lyssky miljøer og drevet med forskjellig småkriminell virksomhet.

- Jeg vet at han hadde noen skumle kompiser i noen av bydelene sør i Stockholm, men han fortalte aldri meg så mye om den delen av livet sitt til meg, for han visste at jeg ikke aksepterer den slags.

En av kompisene var en kjent homoseksuell i Stockholms innerkretser som bare gikk under navnet «Porno-Lasse». Han har seinere flyttet til Thailand, hvor han nå bor.

En annen av den drapsmistenkte mannens venner er en mann av adelig slekt som er gudsønn av dronning Silvia. Mannen har de siste åra hatt psykiske problemer.

Ifølge svenske pressefolk er mannen som nå er siktet for drap på Sveriges utenriksminister, en bekjent av i hvert fall ett av kongebarna, og har vanket i deres kretser via sin adelige venn.

- Sjarmerende

Men 35-åringen har også venner blant innvandrere. En av Dagbladets kilder forklarer det slik:

- Han liker ikke innvandrere som gruppe, men når vi har pekt på det paradoksale i hans nazisympatier og omgang med innvandrere, har han svart at «når de først er her, får vi gjøre det beste ut av det».

- Han er en fantastisk beleven mann, intelligent, og med brede kunnskaper.

- En gang var jeg vitne til hvordan han sjarmerte noen eldre damer med å legge ut om klassisk musikk. Men han er også sterkt fascinert av Nazi-Tyskland og har store kunnskaper om 2. verdenskrig. Det blir sagt at han har hatt en naziuniform, men jeg har aldri sett den, verken på ham eller andre steder.

- Han vet med andre ord utmerket godt hvem Anna Lindh var?

- Ja, ja, absolutt.

Chelsea-supporter

En annen mann som kjenner til 35-åringens liv, forteller om 35-åringens mørkere sider av livet, som blant annet omfatter voldsbruk og et ustyrlig temperament.

Det har blant annet gitt utslag i vold mot offentlig tjenestemann og flere tilfeller av tribunevold.

Han blir beskrevet som fotballfanatiker, lidenskapelig Djurgården- og Chelsea-supporter.

I supporterkretser kalles han bare «Kamikaze».

- Han kunne tenne i raseri, plutselig og voldsomt. Og han rygger ikke. Aldri. Selv ikke om han er en mot ti. En gang skulle han absolutt rive blålysene av taket på en politibil, mens politiet satt i bilen. Han bare får det over seg, og da gjør han det.

<!--BTEK0--> TATT: 35-åringen ble kjørt direkte til avhør etter pågripelsen ved Råsunda stadion i Stockholm i går kveld.