Slik er det å bo i Bagdad nå

I seks dager har bomber regnet over Bagdad. Bykrigen står for døra. Her forteller en husmor, en hjelpearbeider og en politiker om livet i byen under bomberegnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi traff de tre, Nawar al-Saffar, Majeed Waleed og Karim Hamza, siste gang i Bagdad i slutten av januar. Her forteller de hvordan det er å bo i bomberegnet.

Nawar al-Saffar

Husmor

«Livet går nesten som normalt selv om folk er veldig redde. Det er mye politi og mange soldater ute i gatene. Det føles trygt. Vi forsøker å leve et så normalt liv som mulig. Jeg går ut for å handle hver dag, og det er friske grønnsaker å få tak i på markedet. Myndighetene sørger for at prisene holder seg nede.

Vi har også vann og strøm, men telefonlinjen ut av Bagdad er brutt flere steder. Jeg får ikke tak i min familie i Al-Qaim og er skrekkelig bekymret.

Situasjonen nå er verst for barna. De er redde for bombene som faller, og begynner å skrike når de hører lyden av eksplosjoner. Foreldrene forsøker å finne på ting med barna slik at de glemmer bombene, men det er ikke lett. Salget av walkman har økt voldsomt.

Når bombene faller, beskytter foreldrene barna mot lyden med øreklokkene og setter på noe fin musikk. På dagene går mange ut og har piknik eller andre ting for barna.

Vi hører på nyhetene at amerikanske soldater ikke står langt fra Bagdad. Vi bekymrer oss ikke for det nå. Vi har nok med å være redde for bombene.»

Nawar er datter til Shuja al-Ani, som skriver Dagbok fra Irak for Dagbladet. Hun og mannen Duraid valgte å bli igjen i leiligheten i Bagdad. Den ligger i de østlige delene av byen. Nawar og Duraid venter barn.

Majeed Waleed

Hjelpearbeider

«Så langt er ikke den humanitære situasjonen kritisk. Folk får fortsatt vann og strøm. Før krigen lot myndighetene folk bruke rasjoneringskort for seks måneder. Det gjør at vi ikke frykter umiddelbar nød.

Jeg har nettopp besøkt flere sykehus for å sørge for at deres systemer for rensing av vann fungerer. Situasjonen der er tragisk. Foreløpig klarer legene å behandle de skadde, men det er mange av dem, og lagrene med medisiner er i ferd med å gå tomme. Jeg vet ikke hvordan det skal gå om situasjonen blir verre. For hver natt med bombing, kommer det hundrevis av sivile til sykehusene. Heldigvis har de fleste mindre skader, men også disse trenger legehjelp.

Frykten for gatekamper er ikke stor. Folk har nok med frykten for den daglige bombingen.

Men vi som hjelpeorganisasjon er nødt til å tenke framover, og jeg kan si allerede nå at behovet for hjelp vil bli stort. Vi har svært små lagre av livsviktig utstyr, medisiner, og jeg frykter at dersom krigen kommer til byen, har vi ikke kapasitet å hjelpe.»

Majeed Waleed er nestleder for kontoret til Care International i Bagdad. Han bor i byen med sin familie. Care International driver nå et utstrakt hjelpearbeid for å sikre vannforsyningen til folk i Bagdad.

Karim Hamza

Parlamentsmedlem

«Situasjonen er den at alle folkene i byen støtter vår leder Saddam Hussein og er villige til å ofre livet for ham. Alle som kan, vil ta til våpen mot fienden, hvor som helst og når som helst. Vårt heroiske folk slår nå tilbake fienden i sør. De kjemper for vårt land og vår leder. Vi gleder oss til de kommer til Bagdad, for da skal vi lære de onde styrkene til George Bush og Tony Blair en lekse de aldri vil glemme. Vi skal sende dem til helvete.

Alle i Bagdad er soldater nå, og fienden vil aldri vite hvor de vil møte døden. Det er fienden som har valgt dette. Vi irakere ønsker fred, stabilitet og suverenitet over vårt eget land. På arbeidsplassene holder nå arbeiderne vakt. De vil forsvare det de har bygd opp, og de vil forsvare vår leder. Her i Bagdad finner du ingen som er redde. Alle henter styrke i det faktum at de kjemper en rettferdig kamp for vårt land, vårt folk og vår leder.»

Karim Hamza sitter i den irakiske nasjonalforsamlingen, der alle er håndplukket av Saddam Hussein. I tillegg er han internasjonal sekretær i irakisk LO. Han bor i Bagdad med sin familie.

BOMBEREGN: Ei jente går i ruinene av en bygning i Bagdad. I natt er det ei uke siden bombene begynte å falle over byen. Over fem millioner mennesker venter nå i frykt på invasjonsstyrkene. Vi har snakket med tre av innbyggerne.