Slik er dommen mot Øygard

Les lagmannsrettens begrunnelse her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR (Dagbladet): Rune Øygard ble dømt skyldig på ett av de to hovedspørsmålene Eidsivating lagmannsrett har behandlet og ble dømt skyldig i å ha hatt seksuell omgang med barn under 16 år.

Han ble idømt en fengselstraff på ett år og tre måneder, og må betale 120 000 kroner til den fornærmede jenta.

Han ble frikjent for å ha hatt seksuell omgang med et barn under 14 år.

Den første kontakten I den 16 sider lange dommen pekes det på at Øygard og jenta møttes første gang allerede høsten 2008, i forbindelse med at fornærmedes mor giftet seg med hans søskenbarn. Deretter møttes de to igjen under Fjordingsmartnan i Lom i juni 2009.

- Noe tid etter dette sendte Rune Øygard, som da var ordfører i Våga kommune en sms til fornærmede med spørsmål om hun kunne hjelpe ham med å sette opp en Facebookside. Hun viste meldinga til mor og stefar, som syntes dette var positivt. Tiltalte og fornærmede utvekslet mobiltelefonnummer denne dagen, heter det i dommen.

- Seinere samme sommer kom fornærmede - på invitasjon fra tiltalte - til Vågå for å se hvordan en ordfører arbeidet, og hun ble med på tur til Lillehammer for å være med på et møte med fylkesmannen i Oppland. Fornærmedes første overnatting i Vågå, hjemme hos tiltalte og hans ektefelle, fant trolig sted natta før denne dagsturen til Lillehammer, skriver lagmannsretten videre.

Sms-bevis Deretter påpeker retten at det allerede på seinsommeren 2009 ble snakket om sex mellom fornærmede - som da var 13 år - og tiltalte - som da var 50 år gammel.

- Fornærmede har fortalt om en telefonsamtale mellom de to på denne tida der tiltalte sa at det ikke skulle være seksuell kontakt mellom dem, påpekes det i dommen.

- To av fornærmedes venninner så dessuten en sms fra tiltalte skolestart i august 2009, der han sa at han ville komme til å tørke fornærmede etter at hun hadde dusjet. I tillegg er det dokumentert en sms fra tiltalte til fornærmede 3. august 2009 der han skrev: «Kjæresten min i dag du da?», står det i dommen.

Slik lagmannsretten ser det, gir sms-er, samtaler og opplysninger fra fornærmedes venninner på denne tida om andre sms-er med tvetydige formuleringer  fra tiltaltes side inntrykk av at tiltalte prøvde ut fornærmedes grenser og posisjonerte seg.

Rett etter fylte 14 år Lagmannsretten slår fast at den fornærmedes jentas eventuelle aktive rolle ikke har hatt noen betydning verken for skyldspørsmål eller fastsettelse av straff.

Lagmannsretten mener de finner det bevist at Øygard hadde seksuell kontakt med fornærmede i alle fall fra begynnelsen av november 2009 - under to uker etter at jenta hadde fylt 14 år.

- Dette bygger, i tillegg til fornærmedes forklaring, på konkrete beviser, heter det i dommen.

I dommen siteres en av Øygards tekstmeldinger til jenta, sendt 31. oktober 2009, i sin helhet.

- Visker vekk generasjonsskillet I sms-en skriver eksordføreren at han tenker mye på jenta, og hva som er grunnen til at han har blitt så glad i henne:

«Kva er det med deg som kvinne, som menneskje som fasinerer meg så sterkt. Det er er noko med heile deg. Skjønnheita di, smilet ditt, blikket ditt, tilliten din, engasjementet ditt, den spørjande og interesserte jenta, omsorgen din. Kunne nevnt mykje meir. Eg har i alle fall vorte mer enn glad i deg. Litt skummelt siden du bare er 14 år gammal. flott fordi eg er en mann. Håper dufår ein kjempedag. Og at hjarta ditt slår et ekstra slag for oss i dag», skriver Øygard videre.

Lagmannsretten tror ikke på Rune Øygards forklaring av denne sms-en.

- Det er ingen spor i tekstene som støtter tiltalte i at dette er ment som trøst eller oppmuntring fra en voksen til en ungdom, heter det i dommen.

- Tvert om viser han påpekning om at hun er kvinne og at det er flott fordi han er mann, at han visker vekk generasjonsskillet mellom dem», påpeker lagmannsretten videre.

Lagmannretten tror ikke på Øygards forklaring om at tonen i meldingene ble bestemt av den unge jenta, og at han fulgte opp hennes ungdommelige språk.

- Den første meldingen er holdt i et voksent språk både med hensyn til ordvalg og formuleringer, påpekes det i dommen.

- Klare henvisninger til seksuell omgang Øygard har i retten sagt at han brukte begrepet «inn og ut» i sms-er til jenta i den betydningen av at alt var bra eller positivt, og at dette var et uttrykk han hadde arvet fra sin far.

Lagmannsretten tror ikke på denne forklaringa.

- «Inn og ut» gir klare henvisninger til seksuell omgang, mener lagmannretten, som også påpeker at Øygards bror var uforstående til uttrykket.

Lagmannsretten mener denne meldinga er en av flere som er konsistente med den fornærmede jentas forklaring om at de to på dette tidspunktet hadde innledet et seksuelt forhold.

- Det er ingen praktisk mulighet for at tiltaltes forklaring vedrørende meldingene er riktig, mener retten.

«Lagmannretten anser det derfor som bevist at tiltalte hadde innledet et seksuell omgang med fornærmede i form av samleie seinest i begynnelsen av november 2009, like etter at hun hadde fylt 14 år,» står det i dommen.

Dobbeltspill Deretter påpeker lagmannsretten det de mener har vært et dobbeltspill fra Øygards side - og viser til da han tilsynelatende ved en feiltakelse sendte en sms som var ment til den unge fornærmede jenta, til en annen kvinne.

Kvinnen reagerte på innholdet i sms-en, og svarte at hun håpet det ikke var en sms han sendte til den unge jenta.

«Hun er et barn, Rune, og skal rettledes av voksne», svarte kvinnen.

Som svar på dette skrev Øygard blant annet at han ikke kunne så godt «dette med unger eller unger som grenser mot voksne», og at han vurderte ta en prat med fornærmedes mor.

Denne opplysningen er åpenbart uriktig, mener lagmannsretten.

- Han tok heller ingen lærdom av kvinnens råd om å anlegge en annen tone overfor jenta, for bare fire dager etter kommuniserte han i samme tone med jenta på Skype, påpeker retten.

- Skjulte kommunikasjonen Retten har blant annet påpekt at Øygard i Skype-meldingene skriver at han ikke orket å se på jenta og vite at han ikke fikk ta på henne, i tillegg til at han spør om hun er blaut.

Skype-meldingene mener retten er et bevis på at Øygard skjulte kommunikasjonen med jenta for sin kone Reidun, og at han ønsket at jenta skulle skjule den for sine foreldre.

- Glir over i hverandre Lagmannsretten skriver at de finner det bevist at Øygard hadde seksuell omgang med jenta en rekke ganger, blant annet på de to hyttene Øygard disponerte, hjemme hos ham i Vågå, i Finndalen i Lom og på hoteller i Molde, Oslo og Larvik.

Den fornærmede jenta har forklart at det dreier seg om omlag 50 samleier.

Retten skriver at de ikke finner det påfallende at jenta ikke kan redegjøre for hvert enkelt samleie, basert på når antallet blir stort og tallet repeteres, vil de enkelte tilfeller gli over i hverandre.

MENER HAN ER USKYLDIG: Rune Øygard hevder fortsatt sin uskyld i overgrepssaken. Her sammen med kona Reidun Øygard. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MENER HAN ER USKYLDIG: Rune Øygard hevder fortsatt sin uskyld i overgrepssaken. Her sammen med kona Reidun Øygard. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Det er for lagmannsretten ikke nødvendig å tallfeste antall ganger tiltalte hadde seksuell omgang med fornærmede, heter det i dommen.

- Overtalte fornærmede Derimot mener retten det er helt sentralt for straffeutmålingen at Øygard over en periode på 22 måneder hadde jevnlig seksuell kontakt med et barn under 16 år.

- Det er i skjerpende retning lagt vekt på at tiltalte i oktober - november 2010 overtalte fornærmede til å innlede et forhold - også av seksuell art - med en jevnaldrende gutt. Dette ble gjort for å dekke over tiltaltes eget forhold til fornærmede, skriver lagmannsretten som mener straffen passende kan settes til ett år og tre måneder.

Skjerpende er det også ifølge lagmannsretten at det har foreligget en risiko for graviditet, og at aldersforskjellen på Øygard og jenta var på 36 år.

- Det faktum at fornærmede oppfattet at de var kjærester i hele perioden, kan når aldersforskjellen er så stor overhodet ikke tillegges vekt i formildende retning, skriver retten.

Psykiske plager Retten mener det er et moment for straffutmålingen at jenta har slitt fysisk og psykisk i etterkant av overgrepene, og viser til en psykologspesialist samt en psykiaters forklaringer for retten om at den unge jenta har hatt konsentrasjonsproblemer, søvnvansker, skamfølelse og generelle depressive symptomer.

Også at hennes identitet har vært kjent i lokalmiljøet mener retten har medført et betydelig press på jenta.

Lagmannsretten mener derimot ikke at medieoppmerksomhet ikke skal være formidlende for Rune Øygard i saken, og peker på at han var en godt voksen ordfører, som gjennom et langt virke var blitt en rikspolitisk størrelse.

BLE TRODD: Den i dag 17 år gamle jenta ble trodd av retten. Her sammen med sin bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal. Foto: Bjørn Lagsem
 / Dagbladet
BLE TRODD: Den i dag 17 år gamle jenta ble trodd av retten. Her sammen med sin bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal. Foto: Bjørn Lagsem / Dagbladet Vis mer