Slik er Egypts nye, ukjente president

Informasjon om «den mystiske mannen» lekker ut litt etter litt.

TATT I ED: Egypts nye, midlertidige president, Adly Mansour, holder en tale under innsettelsesseremonien i Kairo i dag. Foto: KHALED DESOUKI / AFP PHOTO / NTB SCANPIX
TATT I ED: Egypts nye, midlertidige president, Adly Mansour, holder en tale under innsettelsesseremonien i Kairo i dag. Foto: KHALED DESOUKI / AFP PHOTO / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fram til i går var han en mer eller mindre ukjent jurist og dommer. Født i Kairo, 67 år og trebarnsfar. Ingen internasjonale nyhetsbyråer hadde bilder av ham.

Nå står Adli Mansour plutselig i sentrum av begivenhetene i Egypt, og har verdens øyne rettet mot seg.

I dag ble han tatt i ed som Egypts midlertidige president etter hærens avsettelse av Mohamed Mursi.

Utnevnt av Mursi Før dette hadde han vært sjef for grunnlovsdomstolen i bare noen dager, utnevnt av ingen ringere enn Mursi selv.

Under innsettelsen i dag hyllet han millionene av demonstranter, som har trukket ut i gatene de siste dagene i protest mot den nå avsatte presidenten.

- De revolusjonære i Egypt er overalt, og vi hyller alle de som ville vise verden at de var sterke nok. Egypts modige ungdom, som var lederne for denne revolusjonen, sa Mansour, ifølge Al Jazeera.

Etterpå sa han til journalister at medlemmer av Det muslimske brorskap, Mohamed Mursis parti, også er velkommen til å være med «å bygge nasjonen».

- Ingen vil bli ekskludert, sa han.

«Den mystiske mannen» Så hvordan er egentlig 67-åringen som nå skal lede den arabiske verdens mest folkerike stat i en overgangsperiode?

En rekke internasjonale nettseder prøver nå å skrive opp profiler av denne «mystiske mannen».

Den informasjonen som har kommet ut hittil, er mest av formell art:

• Mansour fikk stipend ved prestisjetunge, franske Ecole Nationale d'Administration, og tok sin juristutdannelse her og ved Universitetet i Kairo.

HYLLET: Egyptiske jagerfly i formasjon over Kairo under innsettelsesseremonien i dag. Foto: Louafi Larbi  / REUTERS / NTB SCANPIX
HYLLET: Egyptiske jagerfly i formasjon over Kairo under innsettelsesseremonien i dag. Foto: Louafi Larbi / REUTERS / NTB SCANPIX Vis mer

• I 1992 begynte ble han utnevnt som dommer under eks-diktator Hosni Mubarak, og etter hvert steg han i gradene. I tillegg har han gjort tjeneste i de religiøse domstolene som utsteder såkalte fatwaer — bestemmelser om religiøse spørsmål.

• Samtidig har Mansour arbeidet med kriminalsaker og med sivile rettstvister, ifølge Al Jazeera. Mansour var også med på utformingen av loven om presidentvalg som brakte Mursi til makten i fjor, og flere eksperter sier til Foreign Policy at han trolig vil spille en stor rolle i å utforme den neste valgloven.

- Upartisk og nasjonalistisk En dommerkollega beskriver ham som en nasjonalist med rettferdighetssans.

- I juridiske kretser er han kjent for sin upartiskhet og sterke integritet, sier Abdullah Fathi, som leder en organisasjon for dommere som er mot Det muslimske brorskapet, videre til Wall Street Journal.

Hans nøytralitet kan ha vært en av grunnene til at nettopp han ble utpekt som overgangsleder.

- Han er akkurat det hæren trenger, en relativt ukjent, men respektert teknokrat, sier David Hartwell, analytiker ved Jane's Islamic Affairs, til CNN.

De militære mistet mye av sin popularitet etter at de fortsatte å slå ned på demonstrasjoner etter Mubaraks avgang for to år siden.

- Derfor vil de nok spille en mye mer indirekte rolle denne gangen, sier Hartwell.

JUBLET FOR SEIER: Millioner av demonstranter feiret i dag at Mohamed Mursi i går ble avsatt som president. Foto: YAHYA ARHAB / EPA / NTB SCANPIX
JUBLET FOR SEIER: Millioner av demonstranter feiret i dag at Mohamed Mursi i går ble avsatt som president. Foto: YAHYA ARHAB / EPA / NTB SCANPIX Vis mer