HAR HATT SAMTALE: Fengselsprest Cato Kristiansen har snakket med Anders Behring Breivik, etter morderens eget ønske. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/Scanpix
HAR HATT SAMTALE: Fengselsprest Cato Kristiansen har snakket med Anders Behring Breivik, etter morderens eget ønske. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay/ScanpixVis mer

Slik er fengselets jerngrep på Anders B. Breivik

Breivik sitter helt isolert, men har nå snakket med fengselspresten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet får bekreftet at det er en reell frykt i politiet for hva medfanger kan gjøre med Breivik dersom han får mulighet til å omgås andre innsatte. Politiet frykter for at Breivik kan bli angrepet, og i verste fall bli drept.

Det er, etter det Dagbladet får opplyst, en av grunnene til at den terrorsiktede 32-åringen sitter isolert og er underlagt landets strengeste sikkerhetsregime ved Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Sjeldent i bruk Breivik sitter på avdeling med «særlig høyt sikkerhetsnivå». Den er plassert i sørblokken i fengselet, avdeling G.

- Breivik sitter på avdeling for særlig høy sikkerhet. Dette i henhold til kapittel seks i Straffegjennomføringsloven. Dette er noe vi
bruker i helt spesielle tilfeller, og det er sjeldent brukt. Ringerike fengsel og Skien fengsel har en slik avdeling, sier direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel- og forvaringsanstalt.

-Vi har foretatt mindre byggearbeider for å tilpasse oss avdeling for særlig høy sikkerhet. Det som er viktig for oss, også i denne sammenhengen, er at sikkerhetsopplegget rundt Breivik ikke får negative konsekvenser for andre innsattes hverdag, sier Bjarkeid.

I loven heter det: «I avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå kan det innsettes domfelte og varetektsinnsatte som antas å medføre særlig rømningsfare, fare for anslag utenfra for å bistå til rømning, fare for gisseltaking eller fare for ny, særlig alvorlig kriminalitet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Møtt presten Breivik har minimal kontakt med andre. Han har møtt advokaten sin, Geir Lippestad, en rekke anledninger. Nå har han også møtt fengselspresten.

- Jeg kan bekrefte at min klient har hatt besøk av fengselspresten. Han syntes det var et godt møte, men har ikke sagt noe om  innholdet i samtalen, sier Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad.

Fengselsprest Cato Kristiansen ønsker overfor Dagbladet ikke å kommentere samtalen med Breivik, men til den svenske avisa Expressen sa han for to uker siden:

- Det kommer å bli mitt verste oppdrag

- Hva vil du spørre Breivik om?

- Jeg kommer til å spørre ham: «Hvem er du, Anders Breivik, som har utført noe så forferdelig», sa han. Til Østlendingen 28. juli fortalte om hvordan de innsatte på Ila hadde reagert på angrepet:

- Det har vært grått mange tårer blant hardbarkede kriminelle over det som har skjedd. Mange har hatt behov for å snakke. Ingen her er laget av stein, selv om det kan virke slik, sa Kristiansen.

Han trodde ikke Breivik ville få noen høy status i fengselet.

Glassvegg Direktør Bjarkeid vil ikke kommentere konkrete tiltak rundt Breiviks sikkerhet, men sier fengselet har strategier både overfor mulige
trusler utenfra fengslet, trusler fra andre medfanger og faren for at 32-åringen skal begå selvmord.

- Jeg vil heller ikke på dette punktet kommentere konkrete tiltak, men dette er momenter vi har til løpende vurderinger, sier han.

Sikkerhetstiltakene rundt Breivik omfatter, ifølge Straffegjennomføringsloven:

• Innsatte i avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå skal ikke ha fellesskap med innsatte fra andre avdelinger.

• Samtaler med prest, religiøs forstander, sjelesørger eller annen livssynsveileder skal som hovedregel skje under de kontrolltiltak
som gjelder for vanlige besøk.

• Det skal på forhånd, og minst hver sjette måned, innhentes opplysninger fra det sentrale strafferegister om enhver som ønsker
adgang til avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå.

• Enhver som skal inn og ut av avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå skal passere metalldetektor og annen pålagt kontroll. Visitasjon
kan gjennomføres etter samtykke ved positivt utslag etter kontroll med teknisk utstyr eller hund, eller ved stikkprøve- eller rutinekontroll eller etter mistanke.

• Alle gjenstander som tas med inn og ut av avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå skal kontrolleres nøye, om nødvendig ved bruk
av gjennomlysningsmaskin.

• Postsendinger til og fra innsatte skal kontrolleres ved gjennomlysing eller liknende, og åpnes og gjennomleses før de utleveres eller sendes.

Ikke startet å skrive Breivik har fortsatt ikke begynt å skrive på det han kaller «sitt forsvarsskrift».

- Han sier det er tungt å sitte isolert, men han har tilgang til lesestoff og filmer. Han har også tilgang til en offline PC. Men han har ikke startet på forsvarsskiftet. PC-en er det bare mulig å se film på, sier advokat Geir Lippestad.

HAR KONTROLL PÅ BREIVIK: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid, her foran porten til Ila landsfengsel. Foto: Morten Holm/Scanpix
HAR KONTROLL PÅ BREIVIK: Fengselsdirektør Knut Bjarkeid, her foran porten til Ila landsfengsel. Foto: Morten Holm/Scanpix Vis mer