Slik er ferden over til Utøya

Dagbladets utsendte filmet båtturen med MS Thorbjørn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UTØYA (Dagbladet): For første gang etter massakren 22. juli har nå Utøya blitt åpnet for pressen.

Dagbladet og flere andre norske og internasjonale medier befinner seg nå på øya etter at den første puljen med pressefolk gikk i land på Utøya like etter klokka 10.30.

Dagbladets utsendte filmet ferden over med MS Thorbjørn - samme ferge som førte drapsmannen Anders Behring Breivik over til øya 22. juli.

INNTOK UTØYA: Mandag 3. oktober ble Utøya åpnet for pressen for første gang etter terrorangrepene 22. juli. Åpningen tiltrakk presse fra hele landet, samt flere internasjonale medier. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
INNTOK UTØYA: Mandag 3. oktober ble Utøya åpnet for pressen for første gang etter terrorangrepene 22. juli. Åpningen tiltrakk presse fra hele landet, samt flere internasjonale medier. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

• Dagbladet kommer med flere reportasjer fra Utøya i løpet av formiddagen.

170 pressefolk AUF har i tiden etter angrepet bedt mediene om ikke å besøke Utøya før alle pårørende og overlevende har fått anledning til å komme dit. I to runder - senest i helga - har det blitt arrangert besøk for disse gruppene på Utøya.

Rundt 170 pressefolk fra inn- og utland er akkreditert til besøket til Utøya, hvor AUF-leder Eskil Pedersen vil holde en orientering. Det skal også tidligere AUF-leder Martin Henriksen, som er styreleder i Utøya AS.

Pressen vil få bevege seg fritt rundt på hele øya og i bygningene.

69 ble drept Eskil Pedersen sier det er viktig å ta vare på de pårørende, samtidig som det blir tilrettelagt for å få ut informasjon fra øya.

HOVEDBYGNING: Her er et av de første bildene av Utøyas hovedbygning tatt av norsk presse på Utøya. Foto: Espen Røst
HOVEDBYGNING: Her er et av de første bildene av Utøyas hovedbygning tatt av norsk presse på Utøya. Foto: Espen Røst Vis mer

- Jeg håper mange kan vise fram den Utøya man kjente før 22. juli og idyllen, men samtidig skjønner vi at det er viktig å vise fram øya slik den er i dag. Det er ikke skadene på bygningene, men følelsene hos de overlevende som er vanskelig, sier Pedersen til NRK.

69 personer, de aller fleste ungdommer, ble drept og mange hardt såret under terrorangrepet mot AUFs sommerleir 22. juli.

MYE PRESSE: Her kommer en fulllastet båt med norske og utenlandske pressefolk. Foto: Espen Røst/Dagbladet
MYE PRESSE: Her kommer en fulllastet båt med norske og utenlandske pressefolk. Foto: Espen Røst/Dagbladet Vis mer