Slik er Haakons kjæreste

KRISTIANSAND/OSLO (Dagbladet): I fjor fant kronprins Haakon og Mette-Marit Tjessem Høiby (26) kjærligheten på den populære Quartfestivalen. Nå venter sørlandsbyen på at det omtalte kjæresteparet skal innta årets festival som starter til uka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Planen er at kjæresteparet skal på Quartfestivalen som begynner til uka. Politiet i Kristiansand har fått beskjed om å stille ekstra mannskaper. Det var her forholdet virkelig skjøt fart for nesten ett år siden. Kronprinsen har ingen offisielle oppdrag før om noen uker, og dermed vil han bruke mye tid på Mette-Marit og sønnen Marius i sommer.

Men hvem er egentlig denne jenta som kronprins Haakon falt pladask for? Her er historien om Mette-Marit.

Møtet med Haakon

Høsten og vinteren 1996 sitter en høygravid jente og leser til eksamen på Bjørknes Privatskole i Oslo. Det er en måned til hun har termin. Mette-Marit Tjessem Høiby skal forbedre karakterene hun fikk etter at hun var russ på Kristiansand katadralskole i 1994. Jenta leser opptil tolv timer om dagen. Medstudentene er imponert over hvor fokusert hun er. Jenta som, ifølge kronprinsen, bedrev «utagerende festing». Det er i denne perioden hun møter kronprins Haakon gjennom felles venner. I midten av januar i 1997 føder hun sin sønn, Marius, i Kristiansand. Etter fødselen fortsetter hun å lese fag fra videregående, og tar ytterligere fem fag som privatist i Oslo våren 1997. Karakterene blir meget gode.

Tida på Bjørknes privatskole beskriver mye av hvordan vennene, tidligere klassekamerater og arbeidskolleger ser på Mette-Marit: Ei jente som står på egne bein og som vil leve sitt eget liv.

Barndommen

Mette-Marit Tjessem Høiby var en attpåklatt da hun ble født 19. august 1973. Som yngst av tre søsken, beskriver barndomsvenner henne som litt bortskjemt, men ikke mer enn attpåklatter skal være. Sjarmtrollet til mamma Marit og pappa Sven var allerede tidlig en meget bestemt jente.

Mette-Marit gikk først på Slettheia skole før hun fortsatte på Fiskå ungdomsskole. Allerede på barne- og ungdomsskolen viste hun seg som en ivrig debattant. Og idrettselsker. Hun utmerket seg spesielt i alpinbakken.

Men det var i Australia hun virkelig ble voksen.

Etter et halvt år på Vågsbygd videregående skole, som ligger vegg i vegg med Fiskå ungdomsskole, tok hun avgjørelsen om å reise til den andre siden av kloden med utvekslingsorganisasjonen Youth For Understanding (YFU). Den kortklipte jenta ble borte i ett år. I byen Wangaratta, 20 mil sør for storbyen Melbourne, fant hun seg til rette. Vennene forteller til Dagbladet at hun kom hjem med nye visjoner. To ganger de neste årene reiser hun tilbake til vertsfamilien i Austrailia.

Russetida

På Kristiansand Katedralskole, Katta, sitter en lys jente på første rad i klasserommet. Det nærmer seg russetid. Året er 1994. Mette-Marit er to år eldre enn klassekompisene i klasse 3H. I russeavisa blir hun omtalt som «klassens mamma».

det, klassens mor. Hun tok vare på alle som ble urettferdig behandlet, husker flere av klassekameratene.

I russeavisa «Sagbladet» leser vi følgende om Mette-Marit: «Mette er klassens mamma. Det er lunt og godt i hennes varme rede; men vår mamma-fugl er ikke alltid hjemme».

- Med å si at Mette ikke alltid er hjemme, mente vi at hun ikke alltid var til stede i timene, fortsetter klassekameratene.

Flere av de 26 klassekompisene mener hun var mer moden enn de andre. Klasseforstanderen for det siste året på gymnaset har i dag bare positive minner om jenta som satt ved kateteret.

Jeg husker vi hadde en del interessante samtaler om faglige spørsmål. Hun startet med å forsøke og ta internasjonal artium - hvor all undervisning foregår på engelsk - men hoppet over til den ordinære videregående skolen. Hun fremstod som et klokt menneske, sier klasseforstanderen til Dagbladet.

Housemiljøet

Mette-Marit har bakgrunn i det såkalte house-miljøet, denne spesielle ungdomskulturen som vokser frem i Oslo på 1990-tallet. Her er forskjellige typer dop svært utbredt, og miljøet utvikler seg rundt utestedet Kristiania i Oslo sentrum.

Etter ungdomstiden i Kristiansand og ingenørstudier i Grimstad flytter sørlandsjenta til Oslo. Her får hun venner som både jobber og er «VIP»-gjester på Kristiania. Mette-Marit blir venner med flere av Disc-jockeyene og de ansatte. Også kronprins Haakon og prinsesse Märtha Louise er flittige gjester på samme stedet. Vennene forteller at det ikke rart at Mette-Marit er fascinert av miljøet. Ingen av vennene angrer på det som ble gjort den gangen: Det var en viktig tid for utviklingen til å bli voksen, forteller vennene.

- Hun var en enkel sjel fra Sørlandet som kom rett inn i det kule miljøet i Oslo. Det er klart at det var stort. Å bli akseptert her var en drømmesituasjon. Det har vært med på å forme både Mette-Marit og oss andre som mennesker, sier vennene.

I denne perioden legger hun også bak seg et kortere samboerforhold i overgangen 1995/96 og drar på ryggsekk-tur til India sammen med noen venner. Det er i miljøet rundt nattklubben Kristiania Mette-Marit møter faren til sitt barn. Mette-Marit bor en periode på Lillestrøm. Hun er sammen med barnefaren en kort periode. Sørlandsjenta jobber en stund på det populære utestedet Beach Club på Aker Brygge i Oslo, men er ofte syk på grunn av graviditeten.

Studier på Bjørknes

Høsten 1996 og våren 1997 bestemmer Mette-Marit seg for å ta opp flere fag ved Bjørknes privatskole. Skolen er man vant med å ha celebre elever. Skolen blir bare kalt eksamensfabrikken, i og med at undervisningen kun er lagt opp slik at elevene skal ta eksamen med best mulig karakter. Et helt skoleår, med de fleste fagene, koster over 20 000 kroner.

Det er ikke uvanlig for kongelige å gå her. Prinsesse Märtha-Louise måtte innom skolen før hun kunne begynne på fysioterapi ved Høgskolen i Oslo. Dronning Sonja tok også artium her. Men hverken Märtha Louise eller Sonja var gravide da de tok eksamen. Det gjør at viljen til Mette-Marit er imponerende, understreker vennene. Karakterene ble også gode - med mange femmere og seksere. Dagbladet får bekreftet at sørlandsjenta tok norsk hovedmål, norsk muntlig, matematikk, psykologi (valgfag), historie, samfunnslære og fransk for nybegynnere (ingen fordypning) på privatskolen. Men vennene er fremdeles usikre på hvilken vei Mette-Marit til slutt bestemmer seg for å gå yrkesmessig.

- Hun har flere drømmer, men også kanskje litt usikker på hva hun vil, sier vennene.

Offentliggjøringen

Forholdet mellom kronprinsen om Mette-Marit blir stadig tettere sommeren 1999. Før jul skjønner paret at forholdet kommer til å bli offentliggjort i pressen.

Mette-Marit begynner å ringe rundt til gamle venner for å samle inn bilder. Hun engasjerer en av beste venninner fra russetiden, Marit Wahlstedt som studerer i Bergen, til å ordne innsamlingen av gammelt bildemateriale.

Hun ringer rundt. Ingen blir fortalt hvorfor, men vennene får inntrykk at bildene skal brukes til en eller annen feiring. I romjula sprekker forholdet i avisa Fædrelandsvennen. Kronprinsen og Mette-Marit er godt forberedt på offentligjøringen. Hele opplegget er nøye planlagt. Barnemoren er opptatt av å beskytte sin lille sønn Marius.

- Det er ikke hyggelig å få brettet ut livet sitt i avisen, men jeg forstår oppgaven til pressen og har ikke noen problemer med det at de skriver om forholdet og Mette-Marit, sier vennene som er svært opptatt av å beskytte henne.

Framtida

>Men hvorfor faller kronprins Haakon pladask for den blide sørlandsjenta? Dagbladet har stilt spørsmålet til flere av personene som kjenner paret, og det er et svar som går igjen: «Fordi hun har bein i nesa, er uavhengig og tør å si fra hva hun mener».

Kronprins Haakon møter stadig personer som ønsker å bli kjent med han - bare fordi han er kongelig. Mette-Marit var, og er, aldri en av dem. Hun er alltid direkte og ærlig.

I dag møter Mette-Marit motstand i enkelte miljøer i hjembyen Kristiansand. Byen som har flere bedehus pr. innbygger enn noen annen by i landet. Selv om det er en tøff tid for Mette-Marit, bestemmer hun seg for å leve normalt.

Paret gjemmer seg ikke, men går på konserter, kino, drar på ferie og utesteder sammen. Kronprinsen legger VISA-kortet sitt i baren som alle andre gjester. Den eneste forskjellen er at navnet på kortet ikke har etternavn. Det står kun: Haakon Magnus.

Til høsten er planen at Mette-Marit fortsetter studiene ved Universitetet i Oslo. Fremdeles har hun sin Oslo-adresse på Frogner i Oslo, selv om hun de siste månedene har bodd oftere i leiligheten til kronprinsen i Ullevålsveien.

Kjæresteparet er observert på flere visninger i hovedstaden den siste tiden. Spørsmålet er om de vil ta skrittet ut å bli samboere eller om det er Mette-Marit som endelig skal kjøpe sin egen leilighet?

Eller som det er Haakon som trenger mer plass?

Men uansett hva fremtiden vil bringe for paret, så er en ting sikkert: Mette-Marit gjør hva hun vil, uavhengig av at kjæresten er kongelig!

PÅ SHOPPING: Mette-Marit og Haakon prøver å leve et normalt liv. Her er de på handletur i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer