Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik er Høyres nye grønne satsning

Høyre fornyer klimaarbeidet med klimatoppmøte og grønne ambassadører i alle fylker.

KLIMASATSNING: Leder av Høyres grønn omstilling-utvalg, Stefan Heggelund (andre fra høyre), og de lokale klimaambassadørene (f.v.) Marianne Haukland (Finnmark), Mille Christensen (Hordaland) og Alexander Stokkebø (Rogaland), vil satse på lokale klimatiltak. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
KLIMASATSNING: Leder av Høyres grønn omstilling-utvalg, Stefan Heggelund (andre fra høyre), og de lokale klimaambassadørene (f.v.) Marianne Haukland (Finnmark), Mille Christensen (Hordaland) og Alexander Stokkebø (Rogaland), vil satse på lokale klimatiltak. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag tjuvstarter Høyre sitt landsmøte med et «klimatoppmøte», hvor arbeidet skal sparkes i gang. Alle fylkene har valgt klimaambassadører som skal delta på møtet, og jobbe videre med klimapolitikken lokalt.

- Vi skal fornye miljøpolitikken i Høyre, sier Stefan Heggelund, som har ledet Høyres utvalg for grønn omstilling.

Fylkespolitikerne som skal skoleres i grønn politikk skal bli sentrale fram mot kommunevalget 2019.

- Deres oppgave blir å være frempå når det gjelder å utvikle lokal klimapolitikk. Klimakutt er også et lokalt ansvar, og ikke noe vi kan løse bare gjennom nasjonal politikk, sier Stefan Heggelund til Dagbladet.

Kommunene må velge

Alexander Stokkebø, klimaambassadør for Rogaland, er enig.

- Vi er et mangfoldig land, da er det viktig at vi i større grad går inn for lokale klimastrategier som identifiserer hvor potensialet for utslippskutt ligger. Det kan være alt fra ladestasjoner i nybygg, tiltak for smart bildeling, eller krav til reduksjon i matsvinn lokalt, det er mange muligheter.

Klimaambassadør for Troms og Finnmark, Marianne Haukland, er opptatt av at kommunene skal kunne lære av hverandre.

- Jeg vil bruke Høyre-nettverket til å finne ut hva som har fungert i en kommune, så man kan prøve det ut i andre kommuner med lignende forutsetninger. Staten bør ikke pålegge den samme politikken på alle kommuner. Kommunene bør få velge selv den miljøpolitikken som passer for deres utfordringer.

Timingen er også god, mener klimaambassadør Mille Christensen fra Hordaland.

- Det er bra at dette kommer nå, før vi skal begynne programarbeidet frem mot kommunevalget. Jeg sitter i programkomiteen for nye Vestlandet Høyre, som består av Hordaland og Sogn og Fjordane. Det er viktig at vi får miljøfokuset inn fra begynnelsen av når vi skal starte opp i den nye regionen.

Lokalt klimavalg

Til helga skal Høyres landsmøte ta stilling til en resolusjon om grønn omstilling.

Om Heggelund får det som han vil, blir neste års kommunevalg et klimavalg.

- I resolusjonen sier vi mye om hvordan en Høyre-kommune skal være i klimapolitikken. Vi vil at alle Høyre-lokallag skal gå til valg på gode lokale klimatiltak.

Blant de konkrete forslagene er at det skal utarbeides en kommuneoversikt som viser hvilke kommuner som lykkes med hva i klimaarbeidet, og hva de må jobbe mer med.

- Dette vil også gi større fleksibilitet i hvordan man gjennomfører nasjonal klimapolitikk. Det er ikke alle klimatiltak som er relevant at man ruller ut nasjonalt.

Uvalget vil også prioritere utslippsfrie biler i parkeringspolitikken, stille krav til lademuligheter på alle nybygg der det er relevant, og øke kompetansen lokalt til å stille miljø- og klimakrav i offentlige anbud.​

Frp ingen hindring

Heggelund tror ikke det blir stor debatt om den delen av resolusjonen som handler om klimatiltak lokalt.

- Det er mye begeistring lokalt for forslaget, og folk er glade for at det er en ny offensiv.

Heggelund ser heller ikke lokalt samarbeid med FrP som noen hindring i den nye klimaoffensiven.

- Det har blitt en klisjé at Frp ikke er gode i klimapolitikken. Men det er feil. Vi jobber godt sammen med både Frp, Venstre og KrF på klima. Hvis noen hadde sagt i 2013 at en borgerlig regjering kom til å nærmest halvere utslippene fra nybilparken i kløpet av fire år, så er det sikkert noen på venstresiden som hadde trukket på smilebåndet, men det er det som er resultatet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!