Slik er hun

Kjønnsforsker Wenche Mühleisen om kjennetegn på den moderne kvinnen:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KARRIERE

Hun velger karriere på lik linje med menn. De to viktigste faktorene for den moderne kvinnen er at hun er økonomisk uavhengig og at hun selv kan velge om og når hun vil ha barn.

SEX

Hun velger de sexpartnerne hun vil. Hun har ikke nødvendigvis noe stort behov for å være i et fast forhold. Hun velger slik menn bestandig har gjort.

VENNINNER

Mannlige og kvinnelige venner betyr like mye for henne. Kvinner har vennenett-verk som dekker hele skalaen fra personlige til yrkesmessige relasjoner og nettverk.

OM MENN

- Menn vil ha samme behovet som kvinner til å komme seg ut av den tvangstrøya som de tradisjonelle kjønnsforventningene og heteroseksualiteten er. Begge kjønn har alt å vinne i forhold til individualitet og menneskelig utvikling på å sprenge kjønnsstereotypene.

SELVBILDE

Hun er fri fordi hun ikke må være i den tradisjonelle kvinnerollen. De kan ha mangfoldige roller og identiteter. Frikoblingen fra tradisjonens krav gir frihet, men også sårbarhet.

TRYGGHET

Hun er trygg på seg selv. Dette står likevel ikke i motsetning til behovet for nærhet og kjærlighet, som er den viktigste kvaliteten for oss mennesker.

ENSOMHET

Hun kan være ensom fordi kynisme og egoisme råder i samfunnet. I et forbrukersamfunn der materiell kynisme råder vil egoismen øke. Dette gjør flere mennesker ensomme.

OM MAMMA

Hun vil ikke være venninne med moren sin. En mor som prøver å være akkurat som datteren, er bare vondt for datteren. mener professor i klinisk psykologi, Anna Louise von der Lippe, ved Universitetet i Oslo.