Slik er IS blitt verdens rikeste terrorgruppe: - Video viser hemmelig pengelager

Lever av utpressing, vold og olje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En video Dagbladet har fått tilgang til viser to menn telle opp store mengder hundredollarsedler. De to mennene på videoen snakker arabisk seg imellom, men sier ingenting om pengene eller hvor de kommer fra.

Dagbladet har fått tilgang til videoen fra en kilde i Syria med god kjennskap til IS' virksomhet. Vedkommende hevder overfor Dagbladet at videoen viser en brøkdel av IS' kontantbeholdning. De to mennene på videoen skal ha som jobb å telle og hvitvaske penger fra IS' kriminelle virksomhet.

Dagbladet får opplyst at videoen ble filmet på vårparten i år. På et A4-ark som ligger oppå pengehaugen på videoen står det 09/02-2015.

- Filmet i Tyrkia Dagbladet har så langt det har vært mulig gått opp videoens autensitet. Dagbladet har forsøkt å få kontakt med mennene på videoen - uten hell. Videoen skal være filmet i storbyen Gaziantep i Tyrkia. Gaziantep ligger øst i Tyrkia og er den siste store byen før Syria-grensa.

Dagbladet avslørte i april hvordan minst en norsk IS-kriger hadde fått sykehusbehandling i Gaziantep etter at han ble skadd i Syria. De siste månedene har omsider tyrkiske myndigheter skjerpet inn på grensekontrollen.

Men i flere år var Gaziantep, som ligger omkring en times kjøring fra grensa,en populær første stopp for fremmedkrigere som kommer fra Vesten for å slutte seg til IS og al-Nusra.

IS har skaffet enorme summer i kontanter, ikke minst fra fra raidet da de i juni i fjor inntok millionbyen Mosul i Irak. Erobringen av storbyen Mosul gikk svært fort, og anses fortsatt som en av IS' største militære triumfer.

Mye kontanter Professor Magnus Ranstorp ved Försvarshögskolan i Stockholm har på forespørsel fra Dagbladet sett videoen.

- Jeg har ikke sett slike pengelagre tidligere, men det betyr ikke at de ikke finnes. Men om disse pengene stammer fra IS er det bare en brøkdel av IS' kontantbeholdning, sier Ranstorp.

- I tillegg til Mosul-pengene har enkelte rekrutter, eksempelvis fra Vesten, også med seg kontanter i ulik valuta. IS har nå laget en egen valuta, som er ubrukbar utenfor deres områder. De behøver annen valuta, og får eksempelvis mye kontanter fra oljesalg, sier Ranstorp til Dagbladet.

- Rekrutter har ofte med seg 40-50 000 kroner i kontanter. Flere har begått bankbedragerier og lignende før de har reist. Inntekter fra beskatning og oljesalg er som regel i dollar.

Sikre inntekter Han vil ikke gi et konkret anslag på hva IS er gode for — men sier organisasjonen fortsatt har god råd.

- De dokumentene jeg har sett viser at ganske betydelige summer stammer fra plyndring og skatteinntekter, sier Ranstorp.

- Det finnes også fortsatt et stort oljemarked for IS, selv om det har begrenset seg noe — oljeinstallasjoner er eksempelvis blitt bombet. Men smugling og business fortsetter, uansett om det er krig, sier professoren - som mener IS har så mange og varierte inntektskilder at de vil ha nok av penger, også i framtiden.

- Det de trenger er leger, sykehus, ingeniører, teknisk utstyr, slikt som gjør at samfunnet fungerer. Penger er ikke noe problem, sier Ranstorp.

Bankran IS er flere ganger omtalt som verdens rikeste terrorgruppe. New York Times anslo i mai at IS etter at de tok kontroll over Mosul var gode for omkring 5,5 milliarder kroner. Pengene stammet fra utpressing og skattlegging av innbyggere i områdene IS kontrollerer, smugling og illegalt salg av olje, og løsepenger fra kidnapping.

I New York Times' anslag, som er utarbeidet i samarbeid med den anerkjente tankesmien RAND Corporation, ligger det også til grunn at IS har skaffet over tre milliarder kroner fra å tømme statlige banker i Irak - først og fremst i Mosul. Det ble tidlig meldt at IS stjal det som var av penger i storbankene i byen.

Seinere er det blitt hevdet fra flere bankkilder i Irak at IS aldri ranet bankene i Mosul i det hele tatt - uten at det er blitt bekreftet.

Skatt og olje De siste månedene er grensekontrollen skjerpet på grensa mellom Tyrkia og Syria, men ifølge både Reuters og New York Times tjener gruppa fortsatt penger på olje. Reuters skriver at IS tjener minst tre milliarder kroner i året på olje og inntekter fra kidnapping og utpressing. Ifølge New York Times er de månedlige oljeinntektene omkring 280 millioner kroner.

Offentlig ansatte i områdene IS kontrollerer i Irak betaler omkring 50 prosent skatt, og IS har tjent stort på salg av antikviteter fra Syria. I tillegg tjener IS fortsatt penger på donasjoner fra rike privatpersoner i gulfstatene - noe Dagbladet undersøkte i fjor. I Kuwait fulgte vi sporene til flere av disse donorene.

IS har imidlertid også store utgifter. Krigføring på flere fronter er dyrt, og krigerne deres mottar alle omkring 3500 kroner i måneden i lønn, og prosjektet med den såkalte islamske staten medfører også store utgifter i områdene terrorgruppa kontrollerer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram