Slik er ISILs frammarsj mot en ny islamsk stat

Tar stadig nye byer og grenseoverganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I helga har den sunnimuslimske opprørsgruppa Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL) tatt kontroll over flere viktige grensebyer og områder i Nord- og Vest-Irak.

De siste byene som har falt for de ekstreme islamistene, er grensebyen Turaibil mot Jordan og Tal Afar i Nord-Irak.

Sterke i Nord-Irak ISIL kom tidligere i juni inn i Irak fra Syria, hvor de i lengre tid har kjempet både mot Bashar al-Assads regime og flere andre opprørsgrupper.

De etablerte seg først i vest, sentralt i Irak, før de for rundt to uker siden startet en storoffansiv og tok seg nordover. 10. juni, etter flere dagers kamper, inntok ISIL Iraks nest største by Mosul i Ninive-provinsen. Dagen etter tok de den strategiske oljebyen Baiji, som forsyner hovedstaden Bagdad med strøm, og byen Tikrit, som er Saddam Husseins hjemby.

Den nyeste utviklingen i Nord-Irak er at styrkene har tatt kontroll over byen Tal Afar, som var regjeringens siste utpost i Ninive-provinsen. Samtidig beveger andre avdelinger av ISIL seg stadig nærmere hovedstaden Bagdad.

Fra Syria til Irak ISIL kontrollerer flere store byer i Nord-Syria, og har nå også tatt flere viktige byer på grensa til Irak.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer