Slik er ISILs frammarsj mot en ny islamsk stat

Tar stadig nye byer og grenseoverganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I helga har den sunnimuslimske opprørsgruppa Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL) tatt kontroll over flere viktige grensebyer og områder i Nord- og Vest-Irak.

De siste byene som har falt for de ekstreme islamistene, er grensebyen Turaibil mot Jordan og Tal Afar i Nord-Irak.

Sterke i Nord-Irak ISIL kom tidligere i juni inn i Irak fra Syria, hvor de i lengre tid har kjempet både mot Bashar al-Assads regime og flere andre opprørsgrupper.

De etablerte seg først i vest, sentralt i Irak, før de for rundt to uker siden startet en storoffansiv og tok seg nordover. 10. juni, etter flere dagers kamper, inntok ISIL Iraks nest største by Mosul i Ninive-provinsen. Dagen etter tok de den strategiske oljebyen Baiji, som forsyner hovedstaden Bagdad med strøm, og byen Tikrit, som er Saddam Husseins hjemby.

NÆRMER SEG BAGDAD:  Her patruljerer milits fra ISIL i byen FallujahIn på lørdag. Fallujah ligger bare 40 kilometer vest for Bagdad, og var den fjerde byen som falt for opprørerne i løpet av helga. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
NÆRMER SEG BAGDAD: Her patruljerer milits fra ISIL i byen FallujahIn på lørdag. Fallujah ligger bare 40 kilometer vest for Bagdad, og var den fjerde byen som falt for opprørerne i løpet av helga. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Den nyeste utviklingen i Nord-Irak er at styrkene har tatt kontroll over byen Tal Afar, som var regjeringens siste utpost i Ninive-provinsen. Samtidig beveger andre avdelinger av ISIL seg stadig nærmere hovedstaden Bagdad.

Fra Syria til Irak ISIL kontrollerer flere store byer i Nord-Syria, og har nå også tatt flere viktige byer på grensa til Irak.

Fredag tok de den svært strategisk viktige grensebyen Qaim, mellom Syria og Irak. Dermed kan de nå frakte våpen i trygt leide mellom Irak og Syria.

ISIL har også tatt grenseovergangen Walid, som ligger lenger sør mot Jordan, og som også er en viktig gjennomfartsåre ut av Irak. Byen i Nord-Irak som ble tatt i helga, Tal Afar, ligger også nært grensa til Syria, men irakiske styrker og andre opprørsgrupper står fortsatt mellom ISIL og deres tredje frie grenseovergang mellom Syria og Irak.

Vest-Irak og Jordan Det var etter at gruppa i helga tok provinsen Anbar i Vest-Irak, som ligger på grensa til Jordan og Saudi-Arabia, at de nå har tatt grenseposten Turaibil mellom Irak og Jordan.

Turaibil er den eneste grenseovergangen mellom Irak og Jordan, og er også et strategisk viktig punkt for ISIL. Gjennom Turaibil går en av hovedfartsårene fra hovedstaden Bagdad til Jordan.

FÅR USA-HJELP:  USA har sendt militærrådgivere til Irak for å hjelpe spesialstyrkene (bildet) med å kjempe mot ISIL. USA har også sendt et hangarskip til Persiabukta, i påvente av en eventuell militær innsats i området. Foto: Stringer / Reuters / NTB Scanpix
FÅR USA-HJELP: USA har sendt militærrådgivere til Irak for å hjelpe spesialstyrkene (bildet) med å kjempe mot ISIL. USA har også sendt et hangarskip til Persiabukta, i påvente av en eventuell militær innsats i området. Foto: Stringer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Det jordanske forsvaret har svart på angrepet med å styrke sitt forsvar på deres side av grenseovergangen, samt langs den øvrige grensa mot Irak.

Dette er ISILs mål ISIL ønsker kontroll over det de vil skal være en islamsk «stat» i store deler av Syria og Irak.

Denne nye staten ligger over grensa mellom Syria og Irak, og omfatter Nordøst-Syria og Vest og Nord-Irak. Dette er et mye større område enn det al-Qaida noensinne klarte skaffe seg som base da de på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan.

De erobrede områdene skal underlegges sharia-lover. Dagbladet har flere ganger skrevet om nordmenn som har kjempet for ISIL i Syria, og nå kan nordmenn også være involvert i ISILs kamper i Irak.

ISILs marsj mot makten

• ISIL ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

• Gruppa var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida tar nå avstand fra gruppen. Al-Qaida skal ha anklaget ISILs krigere for overdreven voldsbruk.

• De kaller seg Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL), hvor Levanten er et navn på landene innerst i Middelhavet, altså Syria, Libanon, Israel/Palestina og Jordan.

• ISILs fremmarsj har smeltet sammen med et bredere sunniopprør mot det sjiadominerte styret til Iran-støttede statsminister Nuri al-Maliki, mener analytikere.

• Regjeringsstyrkene får nå støtte av mer og mindre frivillig rekruttert sjiamilits.

• Kurderne har benyttet ISILs frammarsj til å ta kontroll over Kirkuk og det oljerike området rundt byen.       
(NTB)

Les mer om hvordan ISIL jobber her.

SUNNI OG SJIA:  ISILs fremmarsj har smeltet sammen med et bredere sunniopprør mot det sjiadominerte styret til Iran-støttede statsminister Nuri al-Maliki. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
SUNNI OG SJIA: ISILs fremmarsj har smeltet sammen med et bredere sunniopprør mot det sjiadominerte styret til Iran-støttede statsminister Nuri al-Maliki. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer