Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik er jakten i nabolaget

Bevegelsene til alle beboere, middagsgjester, festdeltakere, overnattingsbesøk og nøyaktig hvor de plasserte bilene sine på Østensjø er plottet inn i Sigrid-puslespillet.

RUNDSPØRRING: For en uke siden deltok flere enn 30 politifolk i en svært omfattende rundspørring på Østensjø. Foto: Øistein Monsen
RUNDSPØRRING: For en uke siden deltok flere enn 30 politifolk i en svært omfattende rundspørring på Østensjø. Foto: Øistein Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Politiets hovedteori er at gjerningsmannen har en eller annen lokal tilknytning til området Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) forsvant fra natt til 5. august, og har derfor brukt store ressurser på en enorm kartlegging av nabolaget.

Mannen som nå er siktet for falsk forklaring er bosatt i bydelen og er en av de flere hundre personene som har fått politiet på døra blant annet i forbindelse med rundspørringen for én uke siden.

Politiet understreker at beboeren ikke er siktet for selve den antatte bortføringen.

Finmasket nett I kartleggingen har politiet blant annet prøvd å finne mistenkelige personer ved først å finne ut hva som er de normale bevegelsene på Østensjø en helgedag i august.

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde la i går ettermiddag ikke skjul på at etterforskerne har godt håp om at gjerningsmannens navn allerede befinner seg i den innsamlede databasen, og at identiteten vil stikke seg ut i løpet av det nitid og svært krevende analysearbeidet.

- Det viktige for oss er å finne ut hvem som var i området, og gjøre nettet så finmasket at vi et eller annet sted i vårt materiale har beskrevet gjerningspersonen, sa Rohde til Dagbladet.

Hun ga i går uttrykk for at politiet var langt unna en løsning på forsvinningsgåten.

- Vi er dessverre ikke der at vi har et gjennombrudd nært forestående. Det er klart at en så intensiv og omfattende etterforskning gir interessante opplysninger, men det er ikke nødvendigvis slik at disse opplysningene peker i samme retning, så vi jobber bredt, sa Rohde, noen timer før siktelsen i saken ble kjent.

Massiv bilsjekk Noen av de mest sentrale spørsmålene har fra starten av etterforskningen knyttet seg nå til det umiddelbare nærområdet til Sigrids bolig og barnehagen der de Sigrids to sko, ene sokk og mobiltelefon ble funnet:

Bilene
Var det bilister i nabolaget som har unngått politiet til tross for den massive oppfordringen om å melde seg? Har noen av personene i området lagt skjul på at de har kjørt bil i løpet av natta?

Rohde bekrefter at de over 30 politifolkene på rundspørring for én uke siden metodisk har tatt bilder av både biler som står parkert og oppkjørsler som «mangler» biler. Målet er å få en svært detaljert oversikt over parkeringsmønsteret til samtlige kjøretøy i hele området.

- Dette er en del av nettet vi prøver å gjøre så finmasket som mulig. Biler som har stått der i løpet av etterforskningen er biler som trolig hører hjemme i nærområdet og som kanskje kan sjekkes ut av saken, sier politiinspektøren.

Ennå er ikke politiet sikre på at de har fått kontakt med bilførere knyttet til en eller flere røde biler som ble observert i Låveveien midt i det aktuelle tidsrommet som Sigrid forsvant, samtidig som helt andre biler ennå kan vise seg å være nøkkelen til den ufattelige forsvinningen.

Spor som mobildata, bomringpasseringer, overvåkningsbilder i nærheten og vitnebeskrivelser kan avsløre biler og personer som skiller seg ut og dermed blir svært interessante for politiet.

STOPPET BILER: Politiet ville få tak i så mange som mulig samtidig under rundspørringen. (Bilen og føreren på bildet har ingenting med den siktede personen å gjøre.) Foto: Harald S. Klungtveit
STOPPET BILER: Politiet ville få tak i så mange som mulig samtidig under rundspørringen. (Bilen og føreren på bildet har ingenting med den siktede personen å gjøre.) Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

• Moduskandidater
Var det personer i området som har vært i politiets søkelys for sedelighetsforbrytelser og som ikke har tilstrekkelig alibi?

Moduskandidater kan være tidligere dømte overgripere og andre straffedømte personer hvis modus kan minne om trekk i Sigrid-forvinningen.

Besøkende
Har noen i nabolaget hatt gjester som ikke dro rett hjem eller som for eksempel har blitt borte fra festen en periode i det aktuelle tidsrommet?

- I den omfattende rundspørringen i husstandene har vi spurt om når beboerne har vært hjemme, hvem de har hatt på besøk, hvor lenge besøket varte og når besøket forlot dem. Her kan vi også fange opp personer som ikke hører naturlig hjemme i nærområdet, sier Rohde.

Mystisk funnsted
Hvorfor lå Sigrids mobiltelefon, to sko og en av sokkene relativt spredt både innenfor og utenfor gjerdet i barnehagen, og hvor er den savnede 16-åringens veske?

- Det opptar oss hvorfor disse tingene ligger som de ligger når de blir funnet, sier Rohde, som bekrefter at etterforskerne ennå jobber i felten i det helt nære nabolaget.

- Vi rykker ut hvis vi for eksempel får tips av frivillige om funn. Det er fortsatt mange ting som må gjøres utendørs i saken når det er tid til det eller når det blir viktig i etterforskningen.

Store deler av de massive ressursene i det som er en av politiets største etterforskninger noensinne, brukes nå på å samordne og kryssjekke informasjon som er samlet inn.

HEMMELIGHETSFULL: Så seint som i går ettermiddag benektet Hanne Kristin Rohde flere ganger at politiet sto overfor noe gjennombrudd i Sigrid-saken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
HEMMELIGHETSFULL: Så seint som i går ettermiddag benektet Hanne Kristin Rohde flere ganger at politiet sto overfor noe gjennombrudd i Sigrid-saken. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media