Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik er kampen om Sp-tronen

Tirsdag blir Liv Signe Navarsetes skjebnedag. Partiet har delt seg i fløyer og slites mellom mulige løsninger på lederstriden.

LEDERSTRID: Sp-leder Liv Signe Navarsete med nestlederne Trygve Slagsvold Vedum (t.v) og Ola Borten Moe (t.h). Det kan bli utskiftninger i ledelsen allerede denne våren. Foto: Heiko Junge / Scanpix.
LEDERSTRID: Sp-leder Liv Signe Navarsete med nestlederne Trygve Slagsvold Vedum (t.v) og Ola Borten Moe (t.h). Det kan bli utskiftninger i ledelsen allerede denne våren. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag i neste uke holdes et krisemøte i Senterpartiet for å avgjøre om det blir ekstraordinært landsmøte denne våren. Partilederdebatten raser, trigget av kriserapporten om valget, interne konflikter og denne ukas vei-sak i Sp-leder Liv Signe Navarsetes hjemkommune.

Utelukker Navarasete Det startet med et ordføreropprør mot Navarsete. Utover i uka har stortingspolitikere, sentralstyremedlemmer og fylkesledere kastet seg på. Flere sentrale kilder går så langt overfor Dagbladet som å utelukke at Navarsete blir gjenvalgt på neste landsmøte i 2015.

-  Det er tydelig at Liv Signe Navarsete må gå i løpet av våren eller på neste landsmøte. Alle regner nå med at hun gir seg og at det blir et lederskifte. Spørsmålet er bare når, sier stortingspolitiker Jenny Klinge.

Kritikken mot Navarsete er blitt fulgt opp av kritikk mot første nestleder Ola Borten Moe. Flere ønsker nå å kvitte seg med begge for å skape ro i partiet.

Sp står overfor tre mulige løsninger denne våren: • Navarsete trekker seg og Ola Borten Moe rykker opp.
• Det holdes et ekstraordinært landsmøte. Navarsete og Moe går av og ny ledelse velges.
• Navarsete blir sittende til 2015, ny ledelse velges.  

- Vil ikke trekke seg Det første scenariet er minst realistisk. Navarsete sa i går at hun ikke kommer til å trekke seg. Gjør hun det, rykker Moe automatisk inn som konstituert leder. Navarsete-fløyen frykter at han kan bruke den rollen til å bygge seg opp, og så bli valgt til leder. Moe var en gang en populær kronprins, men i dag er han omstridt. I valgrapporten kritiseres han for konfliktene med Navarsete og for å ha kjørt sitt eget løp i regjering som «Olje-Ola». Han har trukket seg fra Stortinget, noe som gjør det vanskelig å være partileder. En kilde nær Moe sier at en så snarlig maktovertakelse ikke har vært Ola Borten Moes plan. Han skal ha sett for seg å komme sterkere tilbake seinere.  

Krever ekstralandsmøte Det andre scenariet virker nå mest sannsynlig. Kravet om avklaring førte i går til at Navarsete selv åpnet for ekstraordinært landsmøte. Må hun gå, skal Ola Borten Moe også gå.

- For meg er det viktig at partiet avklarer den tilliten, for leder må ha tillit for å sitte og en nestleder må ha tillit for å sitte. Og den uroen som rir partiet nå som en mare kan ikke fortsette, sa hun til TV 2.

En rekke Sp-ere Dagbladet har snakket med, ønsker et ekstraordinært landsmøte. Blant disse er fylkesleder Per Inge Bjerknes i Østfold, stortingsrepresentant Jenny Klinge, fylkesleder Gunn Iversen Stokke i Sør-Trøndelag, fylkesleder Ivar Odnes i Oppland og sentralstyremedlem Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim. Også fylkeslagene i Finnmark og Nord-Trøndelag støtter forslaget. Ved ekstraordinært landsmøte velges en ny ledelse. Både Navarsete og Moe må trolig tre til side.

- Liv Signes posisjon må ses i sammenheng med Ola Borten Moes framtid i partiet. Det er naturlig å se på hele arbeidsutvalget og sammensetningen i sentralstyret, sier Tvinnereim til Dagbladet.

Flertallet peker på Trygve Slagsvold Vedum som mest aktuell for ledervervet nå. Marit Arnstad blir også nevnt.  

Moe og Vedum vil vente Nestlederne Moe og Vedum ønsker ikke ekstraordinært landsmøte. De vil vente til 2015, og ber folk roe seg. I så fall kan det bli en reell kamp mellom de to og kanskje flere lederkandidater i 2015. Senterungdommens leder Erling Lagusand, fylkesleder Bjarne Undheim i Rogaland og sentralstyremedlem Anita Mykjåland vil også vente. Mykjåland reagerer på at Navarsete og Moe «snakkes ned».

- Jeg håper også at de som kjører denne saken, går i seg selv og spør seg om de ønsker å fortsette dette løpet, sier hun til Dagbladet. Ikke alle fylkeslederne ønsker å svare på hvordan de vil stille seg til et ekstraordinært landsmøte i krisemøtet tirsdag.

- Hvis et stort antall fylkesledere sier at de ønsker et slikt møte, kan det være nok, sier Ivar Odnes i Oppland Sp.