<strong>GOD TONE:</strong> USAs president, Donald Trump, og Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un, har blitt brevvenner. Foto: Saul LOEB / AFP
GOD TONE: USAs president, Donald Trump, og Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un, har blitt brevvenner. Foto: Saul LOEB / AFP Vis mer

Kim Jong-un

Slik er «kjærlighetsbrevene»

Bob Woodwards nye bok «Rage» inneholder også 27 av de såkalte kjærlighetsbrevene fra Nord-Koreas diktator, Kim Jong-un, til USAs president, Donald Trump.

Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Boka fra den berømte journalisten skaper store bølger i USA. USAs president får massiv kritikk for at han selv i intervju med Woodward innrømmer at han «tonet ned» coronapandemien. Men boka omhandler også en rekke andre sider ved Trumps presidentskap.

Blant annet gir den et innblikk i det ukonvensjonelle diplomatiske forholdet mellom Kim og Trump. Woodward har blant annet fått tilgang til 25 brev mellom Trump og Kim. CNN har offentliggjort to av disse brevene.

AVSLØRT: En ny bok røper hvordan Donald Trump «tonet ned» coronasituasjonen. Video: AP Vis mer

- Forelsket i hverandre

Den første delen av Trumps presidentperiode, haglet fornærmelsene mellom ham og Kim. Trump kalte ham «little rocket man» og truet med «ild og vrede». Flere fryktet for en reell atomkrig. Men ordkrigen tok brått slutt, og han ble den første amerikanske presidenten til å møte en nord-koreansk leder. Nå har de to statslederne møttes til sammen tre ganger - i Singapore, Vietnam og i den demilitariserte sonen mellom Nord- og Sør-Korea. I tillegg har de begynt å skrive brev til hverandre.

- Han skrev vakre brev til meg. Fantastiske brev. Og vi ble forelsket i hverandre, sa Trump om Kim på et valgmøte i september 2018. Ifølge Washington Post fikk dette ansatte i Det hvite hus til å spøkefullt omtale brevene som «kjærlighetsbrev».

Fylt av deklarasjoner

Woodward skriver at brevene er fylt med deklarasjoner av personlige troskapsløfter «som kunne blitt ytret av ridderne av det runde bord». Kim tiltaler Trump som «Deres eksellens» og fyller dem med et pompøst språk.

- Selv nå kan jeg ikke glemme øyeblikket i historien hvor jeg holdt Deres eksellens' hånd ved det vakre og hellige stedet mens hele verden så på med stor interesse, og håper å gjenoppleve æren fra den dagen, skriver Kim til Trump 1. juledag 2018 etter deres første møte i Singapore.

Den nord-koreanske diktatoren skriver også at et nytt møte vil «minne om en scene fra en fantasyfilm».

Trump brev til Kim er også fylt av smiger.

- Som deg har jeg ingen tvil om at et flott resultat vil bli oppnådd mellom våre to land, og at de eneste to lederne som kan gjøre det, er du og meg, skriver Trump tilbake 28. desember 2018.

CORONA: Under sin daglige pressekonferanse om coronaviruset natt til onsdag 22. april, får president Donald Trump spørsmål om Kim Jong-uns helsetilstand. Video: CNN Vis mer

- Magisk kraft

Trump tvitret ut to av brevene, men de 25 andre er ikke tidligere offentliggjort Woodward fikk se dem, men ikke ta kopi. Han har imidlertid fått lese inn innholdet på opptaksspilleren sin.

- Hvert minutt vi delte for 103 dager siden i Hanoi var også et ærefullt øyeblikk. Jeg tror også at det dype og spesielle vennskapet mellom oss vil virke som en magisk kraft, skriver Kim i juni 2019.

- Bare du og jeg, sammen, kan løse problemene mellom landene våre og få en slutt på nesten 70 år med fiendskap, bringe en æra av velstand til den koreanske halvøya som vil overgå våre største forventninger - og du vil være den som leder. Det vil være historisk, svarer Trump.

- Flotte minner

Dagen etter møtet i den demilitariserte sonen, 30. juni 2019, skrev Trump til Kim:

- Å være sammen med deg i dag var virkelig utrolig.

I tillegg la presidenten ved et utklipp av forsiden på New York Times.

To dager seinere skrev Trump igjen og la ved 22 fotografier fra møtet.

- Disse bildene er flotte minner for meg, og viser det unike vennskapet du og jeg har utviklet, skrev USAs president.

HANOI: Nord-Koreas leder, Kim Jong-un, og USAs president, Donald Trump, møtes andre dag under toppmøtet i Hanoi. Video: AP Vis mer

- Skuffet elsker

En måned seinere skriver Kim, men da som det Woodward beskriver som «en skuffet venn eller elsker». Kim var nemlig opprørt over at en militærøvelse med USA og Sør-Korea ikke var stanset fullstendig.

- Jeg er klart fornærmet, og jeg vil ikke skjule mine følelser for deg. Jeg er virkelig veldig fornærmet, skriver Kim.

I boka hevder Trump selv at han avverget en krig ved å møte Kim. Trumps kritikere mener imidlertid møtene bare legitimerte Kims posisjon på verdensscenen på en måte han var desperat etter. Samtidig har ikke møtene begrenset Nord-Koreas atomprogram.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer