Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KrF-striden:

Slik er KrFs indre liv etter maktkampen

Forsoningsprosessen er i gang, men de indre rivningene i KrF er langt ifra over. I helga reiser partiledelsen til nye møter med grasrota.

IKKE OVER: Rivningene i KrF er ikke over selv om partiet har truffet sitt retningsvalg. Mye står på spill for partiledertrioen i ukene som kommer. Fra venstre: partileder Knut Arild Hareide og nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Christian Roth Christensen
IKKE OVER: Rivningene i KrF er ikke over selv om partiet har truffet sitt retningsvalg. Mye står på spill for partiledertrioen i ukene som kommer. Fra venstre: partileder Knut Arild Hareide og nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg vet flere som sier at de virkelig vurderer å gå ut av partiet, hvis vi går i regjering med Frp, og gruer seg til det, sier Jon Normann Tviberg, fylkesleder i KrF Trøndelag til Dagbladet.

Det er uvanlig at partiledelsen er representert under nominasjonsmøter foran fylkestingsvalg, men det er nettopp dette som skjer i helga. Situasjonen i KrF er i øyeblikket så krevende at oppvask og utlufting på alle plan og nivåer er nødvendig.

Knut Arild Hareide og de to nestlederne Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad vil alle tre være til stede når fylkeslagene i Buskerud, Akershus og Østfold slår seg sammen til Viken KrF i Drammen lørdag. Så reiser Hareide og Ropstad videre til Stjørdal for nominasjonsmøte og deretter et lukket forsoningsmøte i KrF Trøndelag.

- Det er kjempeviktig for å klare å holde laget samlet. Det handler om å se framover. Vi vet at en del er i tenkeboksen på hva de skal gjøre nå, sier Tviberg.

Også i KrFU skal det luftes ut i helga, når landsstyret samles i Oslo.

Mye på spill

Det er mye som står på spill i det hardt prøvede partiet. Budsjettforhandlingene er i full gang, og snart starter sonderingene om ny regjeringsplattform for alvor.

Det skjer samtidig som diskusjonen om veien videre går høyt blant skuffede røde representanter. Flere understreker at partiet ikke er omforent om veien videre.

- Det er fortsatt behov for tid for å bearbeide det som skjedde. For mange var skuffelsen enorm. Vi hadde ventet på en slik mulighet i årevis, sier en KrF-kilde.

De fleste i partiet tror KrF vil gå inn i Solberg-regjeringen, men enkelte røde KrF-ere tror svake meningsmålinger i tida fram mot 2021 likevel kan tvinge partiet over til venstresida i norsk politikk.

- Jeg tror tiden jobber for at KrF mot venstresida, som Hareide sa i sin tale, sier kilden.

Desillusjonerte KrF-ere er så fortvilet over at Knut Arild Hareide ikke fikk partiet med seg at de åpent snakker om å etablere et nytt parti.

Debatten går blant annet på Facebook-siden «Heia Hareide», der det er en avstemming gående om hva KrF-ere som støttet Hareide, bør gjøre nå.

- Alternativet om å danne et nytt parti, har foreløpig fått 60 prosent av stemmene, forteller administrator av siden, lokalpolitiker i Asker KrF Kristin Walstad.

- Jeg opplever at det er mye uforløst engasjement fortsatt. Vi er flere som er veldig i tenkeboksen om hva en skal gjøre eller ikke gjøre. Bli i partiet, melde seg ut, etablere nytt parti, sier hun.

Kan miste sentrale rådgivere

Også blant rådgiverne er det splid. Før helgen kunne Dagens Næringsliv fortelle at KrFs sekretariatsleder Dag Ivar Belck-Olsen ikke tar på seg den viktige rollen som sekretær for partiets forhandlingsdelegasjon. Årsaken er at han så sterkt sluttet opp om Hareides råd om å ta partiet til venstre.

Av samme grunn deltar heller ikke KrFs generalsekretær Hilde Frafjord Johnson i sonderingene med regjeringspartiene. I stedet tar Kjell Ingolf Ropstads mangeårige rådgiver Jorunn Halleråker plass rundt forhandlingsbordet. Også andre rådgivere som støttet Hareide, settes på andre saker enn de viktige samtalene med Høyre, Venstre og Frp.

Etter det Dagbladet erfarer, er det flere KrF-ansatte som teller på knappene om de skal fortsette i sin stilling eller ikke.

Spesielt tanken på det tette samarbeidet med Frp etter KrFs inntreden i regjering, oppleves som vanskelig.

Superrådgiver

Mens sentrale KrF-rådgivere på Hareide-fløyen er i ferd med å innta en mer perifer rolle, vil en gammel kjenning snart kunne tre fram fra kulissene: Mangeårig stortingsrepresentant og partiprofil Hans Olav Syversen (51).

Etter det Dagbladet får opplyst vil partiveteranen være del av den viktige referansegruppa for regjeringssonderingene, når de skyter fart for alvor.

Referansegruppa vil være en svært viktig premissleverandør når forhandlerne skal forankre eget handlingsrom i sonderingene. Hvis det blir enighet med Solberg-regjeringen peker flere på at Syversten vil være en aktuell kandidat for en statsrådspost.

BAKSPILLER: Tidligere stortingsrepresentant Hans Olav Syversen kan få en sentral rolle framover.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
BAKSPILLER: Tidligere stortingsrepresentant Hans Olav Syversen kan få en sentral rolle framover. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Hans Olav Syversen mistet plassen sin på Stortinget ved valget i fjor høst og jobber nå som advokat i Obos, men regnes fortsatt som en viktig premissleverandør.

- Jeg regner med at Kjell Ingolf og partiledelsen har mange de snakker med i disse dager, sier Syversen til Dagbladet.

Han medgir at han har hatt kontakt med partiledelsen i tiden etter Hareides dramatiske råd til partiet om å endre politisk kurs.

- Men kontakten har vært begrenset, og jeg regner med at andre har vært mye tettere på enn meg, sier Syversen.

51-åringen var også med på samtalene om en borgerlig regjering i 2013 i Nydalen. Den gang bestemte partiet seg for å bli stående utenfor regjeringen fordi avstanden til Frp opplevdes for stor.

Tror skuffelsen legger seg

I tillegg til Syversen er Knut Arild Hareide og parlamentarisk nestleder Hans Fredrik Grøvan blant referansegruppas medlemmer.

Grøvan, som selv ønsket at KrF skulle fortsette i opposisjon og ikke gå inn i regjering, erkjenner at situasjonen er krevende for partiet i øyeblikket.

- Vi har vært forberedt på at det ville bli en avskalling uansett utfall av retningsvalget. Jeg har stor forståelse for at noen har behov for å lufte ut frustrasjon, men at mange skulle gå til et nytt parti ser jeg på som svært usannsynlig. Jeg tror skuffelsen vil legge seg etter hvert.

På spørsmål om utgangspunktet foran regjeringsforhandlingene er ekstra vanskelig, i og med at flere sentrale personer sier nei til å delta direkte, svarer Grøvan som følger:

- Jeg opplever at alle har respekt for vedtaket som landsmøtet har gjort og ønsker et best mulig resultat for KrF. Det er et samlet lag som ønsker gjennomslag for sakene som KrF mener er de viktigste.

Ledervalg

KrF må også gjennom et ledervalg, som kan bli opprivende. Knut Arild Hareide har sagt at han vil gå av når en regjeringsplattform med Solberg-regjeringen er på plass.

I et intervju med Dagbladet, beskriver han seg selv som en «lame duck», en amerikansk president som er på vei ut. Til tross for at han formelt er partileder, deltar han ikke i regjeringssamtalene.

Partiet legger opp til at Olaug Bollestad konstitueres som ny partileder dersom regjeringsforhandlingene fører fram og Knut Arild Hareide trekker seg. Dette er det automatikk i, fordi Bollestad er første nestleder. Men fortsatt er det partiets andre nestleder Kjell Ingolf Ropstad som er storfavoritt til å overta som leder på permanent basis under landsmøtet i april.

Beskyldes for maktspill

Samtidig er det flere i partiet som nå mener det er grunn til å stille spørsmål ved Ropstads kandidatur. De mener han på en kalkulert måte har posisjonert seg som Hareides arvtaker og at han i liten grad vil være en samlende leder for et splittet KrF.

Ropstads utspill om abort, som kom etter drøftelser med Høyre og som på det nærmeste ble kvittert ut samme dag av statsminister Erna Solberg, er et annet forhold som kritikerne trekker fram.

En sentral kilde sier Hareide selv ble tatt på senga av at Ropstad «lanserte seg selv» som kandidat, og mener det var med å tippe flertallet – sammen med abortspørsmålet. Kilden mener det er åpenbart at Hareide gjorde en tabbe ved å «bygge opp» Ropstad i løpet av prosessen og at han var for snill.

I kretsen rundt Kjell Ingolf Ropstad oppleves det som urettferdig når det framstilles som om han har lansert seg selv som leder.

- Han er ingen maktglad person, det er andre som har pekt på ham. Slik var det også da han ble utpekt som nestleder, sier en kilde til Dagbladet.

- Det var Knut Arild Hareide som tok dette valget. Han sa at det ikke skulle handle om ham. Når han da sa fra talerstolen at han ville trekke seg, var det for seint. Da var det allerede lagt opp til at det skulle være representative delegater, sier vedkommende.

På den blå siden i partiet, gis det uttrykk for at de synes det er rart at den røde sida i partiet, kritiserer at abort ble spilt fram som en viktig sak.

– Er det én sak der hele KrF har vært omforent, så er det nettopp ønsket om å fjerne det diskriminerende elementet i abortloven. En ting er at det kommer kritikk utenfra, men at det fra internt i KrF er underlig og handler nok mer om at de ønsket at partiet skulle gå til venstre, sier kilden.

Bollestad glemt?

Flere finner det også påfallende at mediene i overveiende grad har trukket fram Ropstad som lederkandidat i stedet for Bollestad, som jo er første nestleder. De og mener partiet bør satse på en kvinnelig leder.

Leder i Hedmark KrF, Oluf Maurud, pekte på Bollestad rett etter landsmøtet, men har nå endret mening.

- Slik situasjonen er nå bør ingen av nestlederne rykke opp. KrF trenger en kompromisskandidat som kan samle partiet på en god måte, sier Maurud.

- Mye kan skje framover. Det er slett ikke sikkert at Ropstad blir leder, sier en partikilde som Dagbladet har snakket med.

Andre mener det ikke finnes noen bedre kandidat enn ham, selv om de medgir at KrFs leder ikke nødvendigvis må sitte på Stortinget, såframt vedkommende er statsråd.

I en gitt situasjon kan Hans Olav Syversen dermed bli partileder, mens rollen som parlamentarisk leder går til Hans Fredrik Grøvan eller Knut Arild Hareide, som i et intervju med Dagbladet nylig åpnet for å innta nettopp denne rollen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!