KAMP TIL SISTE SLUTT: Det har de siste dagene pågått en iherdig dragkamp mellom De konservatives leder David Cameron (t.v.) og Labour-leder Ed Miliband for å mobilisere velgere. En av disse to kommer til å sitte som Storbritannias statsminister etter valget. I dag går velgerne til urnene. Foto: Adrian Dennis / AFP Photo / NTB Scanpix
KAMP TIL SISTE SLUTT: Det har de siste dagene pågått en iherdig dragkamp mellom De konservatives leder David Cameron (t.v.) og Labour-leder Ed Miliband for å mobilisere velgere. En av disse to kommer til å sitte som Storbritannias statsminister etter valget. I dag går velgerne til urnene. Foto: Adrian Dennis / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Slik er Labours plan for å kaste David Cameron innen 24 timer etter valget

Dødt løp mens britene går til urnene i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ligger an til et dødt løp mellom Storbritannias to største partier i det britiske valget. Når de britiske velgerne i dag går til urnene, ligger det an til en real valgthriller.

Dersom David Cameron prøver å danne en mindretallsregjering og ta statsministerboligen i 10 Downing Street, har Ed Miliband nemlig en plan for å få ham kastet ut innen 24 timer.

Det sier kilder nær Miliband til den britiske avisa The Telegraph.

Går mot «hung parliament» Utfordringen er dette: Når valget er så jevnt, spekuleres det i at ingen av de to store partiene vil klare å få et flertall i Underhuset i parlamentet alene (326 av 650). Da får vi det britene kaller et «hung parliament». Og tre alternativer:

Det må forhandles om en koalisjonsregjering, en med samarbeidspartier slik som KrF og Venstre er i Norge i dag, eller en mindretallsregjeringen - alle tre sjeldne fenomener i britisk politikk.

- Jeg tror De konservative får flest seter, og at Cameron får mulighet til å danne regjering igjen. Miliband kan også bli statsminister, hvis ikke De konservatives nåværende samarbeidspartner Liberaldemokratene har nok seter til å danne et flertall eller habilt mindretall med De konservative, går ballen videre til Miliband, forklarer førstelektor ved Universitetet i Agder, Jan Erik Mustad, i dagens Dagbladet.

Noen anslår at det kan ta dager og uker før britene kan få på plass en regjering.

- Tilliten til de to dominerende partiene er så tynnslitt at ingen av dem er i nærheten av det flertallet begge har kunnet bytte på i store deler av etterkrigstida, skriver Dagbladet-kommentator Marie Simonsen.

«FOLKELIGE»: Ed Miliband og David Cameron har begge fått oppmerksomhet for bilder fra valgkampen. Førstnevnte i ett av sine to kjøkken mens han forsøker å bli sett på som en arbeidernes forkjemper, og statsministeren som fortærer ei pølse i brød med kniv og gaffel. Foto: BBC og NTB Scanpix
«FOLKELIGE»: Ed Miliband og David Cameron har begge fått oppmerksomhet for bilder fra valgkampen. Førstnevnte i ett av sine to kjøkken mens han forsøker å bli sett på som en arbeidernes forkjemper, og statsministeren som fortærer ei pølse i brød med kniv og gaffel. Foto: BBC og NTB Scanpix Vis mer

Ved sist valg, da David Cameron ble statsminister i en koalisjonsregjering, tok forhandlingen fem dager. Men Ed Miliband mener ifølge The Telegraph det hele kan være over på 24 timer.

- Milibands team tror at det vil være klart innen utgangen av fredag, altså mindre en 24 timer etter stemmelokalene stenger, om Cameron vil klare å få nok støtte til å få gjennom en Dronningens tale, som er grovskissen for regjeringsplattformen, skriver avisa.

De avgjørende småpartiene Og hva er så denne geniale 24-timersplanen? For å hindre Cameron i å utrope seg som valgets vinner, i valgthrillerens del to. I tillegg til å finlese alle reglene for hva som skal til for å danne en regjering, så er planen denne: Telefonen. 

Når valglokalene stenger i kveld, skal Milibands team ifølge The Telegraph sitte klare landet rundt for å samle støtte og hindre Cameron i å utrope seg selv som vinner. Deres beste menn skal settes i arbeid så snart dagen gryr fredag morgen og stemmene er talt opp, for å hindre at Labours samarbeidspartnere kan tenkes å gå inn i forhandlinger med Cameron.

Det er altså planen for at Cameron skal kunne kastes ut av statsministerboligen innen 24 timer etter valglokalene stenger.

De avgjørende brikkene er småpartiene.

Valgthrillerens del to For for å få flertall i Underhuset eller danne en habil mindretallsregjering, trenger partiene hjelp av Storbritannias småpartier. Og med den ventede fordelingen mellom partiene, er det bare et visst antall kombinasjoner som vil være mulige for å danne en koalisjon eller mindretallsregjering.

Det er ventet at Camerons muligheter vil være noe mer begrenset.

Liberaldemokratene sitter i dag altså i koalisjonsregjeringen med De konservative, men har sagt seg villige til å snakke om et samarbeid uansett hvem som vinner. Det stadig sterkere, skotske SNP vil nok gjøre alt de kan for å få kastet David Cameron, og dermed muligens åpne for samarbeid med Labour og Ed Miliband. Det samme kan De grønne.

Cameron kan også gå til Liberaldemokratene, og muligens Ukip og Democratic Unionist Party (DUP).

Et flertall i parlamentet må hovedsakelig godkjenne Dronningens tale, regjeringens grovskisse for hva de skal gjøre med sine styringsår, for at en mindretallsregjering skal være levedyktig. Og Miliband mener at innen 24 timer, så vil det være klart om Cameron vil få til det eller ei.

I går ble det anslått at en av sju velgere ennå ikke har bestemt seg. Følg valgthrillerens del en på Dagbladet utover dagen.