Slik er livet etter skrekkens kjeller

Elizabeth Fritzl har fått seg kjæreste, er forlikt med moren, og kan vente seg en stor erstatning fra den østerrikske regjeringen.

NYTT LIV: Elizabeth Fritzl og de seks barna hun fikk med faren Josef lever nå et beskyttet liv noen kilometer fra «skrekkens kjeller». Foto: Bull Press.
NYTT LIV: Elizabeth Fritzl og de seks barna hun fikk med faren Josef lever nå et beskyttet liv noen kilometer fra «skrekkens kjeller». Foto: Bull Press.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Størrelsen  på beløpet som nå skal betales ut til Josef Fritzls datter og deres seks barn holdes hemmelig av østerrikske myndigheter.

Avgjørelsen om å yte en slik type erstatning er tuftet på en ny lov om beskyttelse av ofre for kriminalitet.

Spørsmålet om staten i det hele tatt kunne holdes ansvarlig for at Fritzl i 24 år holdt sin egen datter innesperret - og fikk sju barn med henne - har vært en varm politisk potet i de to og et halvt årene som har gått siden «monsterpappaen» ble avslørt, melder nettstedet Austria News.  

Nye navn Elisabeth Fritzl og barna hennes ble utstyrt med ny identitet umiddelbart etter at de kunne forlate det psykiatriske sykehuset som de tilbrakte de første månedene på.

Fordi hun fikk utbetalt barnetrygd for de tre barna som hun hadde oppfostret i farens hemmelige kjeller, var hun i stand til å kjøpe et hus i en landsby noen kilometer fra hjembyen Amstetten.

«MONSTERPAPPAEN»: Josef Fritzl holdt datteren Elizabeth innesperret i kjelleren, og fikk sju barn med henne. Nå er han dømt og fengslet - på livstid. Foto: AFP/Scanpix
«MONSTERPAPPAEN»: Josef Fritzl holdt datteren Elizabeth innesperret i kjelleren, og fikk sju barn med henne. Nå er han dømt og fengslet - på livstid. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

I forrige uke besluttet østerriksk høyesterett at det er forbudt å bruke Elisabeth og hennes barns nye navn i mediene.

Som ofre for Josef Fritzls overgrep, har de krav på full anonymitet, klargjorde domstolen, som behandlet spørsmålet i forbindelse med en større erstatningssak mot et tysk ukeblad.  

Forelsket Elisabeth (44) selv skal ha forelsket seg i en 23 år yngre sikkerhetsvakt, som har flyttet inn hos henne og ungene. Huset hennes står under konstant videoovervåking og alle som nærmer seg området blir registrert og tilsnakket.

Også de relativt få naboene i området har gått sammen om et slags borgervern for å beskytte familien.

Oversmarte paparazzi'er som har forsøkt seg, forteller om hvordan de ble omringet av lokale bønder som forklarte dem høyt og tydelig at i tilfelle familien Fritzl virkelig skulle bo i nærheten, så ønsker den ikke å få besøk.

SNAKKER SAMMEN: Rosemarie Fritzl og datteren skal nå være på talefot igjen. Moren holder fast ved at hun ikke kjente til at datteren ble holdt fanget i kjelleren. Foto: TZ Oesterreich
SNAKKER SAMMEN: Rosemarie Fritzl og datteren skal nå være på talefot igjen. Moren holder fast ved at hun ikke kjente til at datteren ble holdt fanget i kjelleren. Foto: TZ Oesterreich Vis mer

Politiet kommer også hurtig til stedet hvis en av de mange alarmene skulle bli utløst.

Fått førerkort De tre barna som vokste opp hos bestemora og Josef Fritzl, skal ha funnet seg godt til rette med så vel den nye mora si, som med de tre søsknene som tilhørte den «hemmelige familien » i kjelleren.

Alle seks - i alderen seks til 21 år - går på skole.

Elisabeth selv har fått romslig økonomi etter at hun har vunnet et stort antall erstatningssøksmål mot tyske og østerrikske medier. Hun har tatt førerkort og har egen bil.

De siste månedene skal hun også ha ryddet opp i forholdet til Rosemarie Fritzl (70).

I lang tid etter at faren var avslørt og hun og ungene hadde sluppet ut av skrekkjelleren, var hun overbevist om at mora måtte ha visst at faren holdt henne som fange i kjelleren

Nå skal hun ha latt seg overbevise om at Rosemarie faktisk aldri ante at Josef hadde en hemmelig familie i det samme huset hvor hun selv bodde.

24 ÅRS HELVETE: Det var i kjelleren på dette huset at Josef Fritzl holdt sin datter Elisabeth og tre av deres felles barn fanget. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
24 ÅRS HELVETE: Det var i kjelleren på dette huset at Josef Fritzl holdt sin datter Elisabeth og tre av deres felles barn fanget. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer