Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik er livet i verdens største flyktningleir

Samar (15) og syriske flyktninger dokumenterer sin egen hverdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Borgerkrigen i Syria er nå inne i sitt fjerde år. Rundt ti millioner syrere er på flukt, og en stor andel millioner av disse er barn. 80 000 syrere bor nå i Za'atari flyktningleir i Jordan. 57 prosent av disse er barn under 18 år. En av dem er 15-årige Samar. Hun er med i et fotoprosjekt i regi av Redd Barna.

- Livet i Syria var fantastisk så lenge vi var trygge der. Jeg brukte å våkne tidlig for å rekke skolen, og dro alltid til besteforeldrene mine eller vennene mine etter skolen. Her i leiren har jeg ingen familie, vi har blitt splittet opp og reist til Tyrkia, Jordan eller fortsatt i Syria. Jeg skulle ønske vi kunne komme sammen igjen, men det er umulig nå, konstaterer Samar.

Ikke oss, men dem Hun og mora flyktet fra Syria da det var en voldsom eksplosjon i nærheten av hjemmet hennes. Både Samar og mora var skadd, og de trodde ikke de skulle klare å komme til nabolandet Jordan i live. Resten av familien til 15-åringen er fortsatt i Syria. Hver dag er 15-åringen på Redd Barnas aktivitetssenter i Za'atari-leiren.

DOKUMENTERER LIVET I LEIREN:  Samar (15) og mammaen holdt på å dø i en eksplosjon i Syria. De to flyktet til nabolandet Jordan, hvor de nå bor i flyktningleiren Za'atari. Samar er nå med i et fotoprosjekt i leiren. Alle foto: Flyktningungdommer/Redd Barna
DOKUMENTERER LIVET I LEIREN: Samar (15) og mammaen holdt på å dø i en eksplosjon i Syria. De to flyktet til nabolandet Jordan, hvor de nå bor i flyktningleiren Za'atari. Samar er nå med i et fotoprosjekt i leiren. Alle foto: Flyktningungdommer/Redd Barna Vis mer

Her er hun nå med i et fotoprosjekt der Magnum-fotografen Michael Christopher Brown lærer opp barna til å dokumentere hverdagen sin.

LIV PÅ VENT:  Disse gutta er også med i fotoprosjektet.
LIV PÅ VENT: Disse gutta er også med i fotoprosjektet. Vis mer

- Som oftest er det vi utlendinger som kommer til flyktningleire og dokumenterer livet med et utenfra-blikk. Nå har jeg gitt barna i oppgave å dokumentere livet i leiren. Med blikket til de som faktisk bor her, sier Brown. 

Enormt mange bilder Samar og de andre ungdommene har allerede tatt tusenvis av bilder.

- Vi har hatt så mye moro med å gå rundt i leiren å ta bilder. Michael har lært oss så mye og gitt oss så mange lure tips. Noen av mine favorittbilder er bildene vi har tatt av husene i nærheten av brønnen, sier Samar og fortsetter:

IPHONE-FOTOGRAFER:  Tar bilder av stort og smått i leiren.
IPHONE-FOTOGRAFER: Tar bilder av stort og smått i leiren. Vis mer

- Jeg vil vise verden hvordan syrere faktisk lever og de forferdelige forholdene de lever under i dag. Noen ganger når jeg tar opp kamera og tar bilder av dem, ser jeg ting jeg ikke kan se med det blotte øye, blant annet ekte følelser.

- Barna blir sett Over tre år med borgerkrig har satt enorme spor i de mange millionene av syriske flyktningbarn som nå er spredd over hele Midtøsten.

NYE VENNER:  I verdens største flyktningleir, Za'atari, får syrerne nye naboer og venner. Disse ungjentene er nå med i Redd Barnas fotoprosjekt.
NYE VENNER: I verdens største flyktningleir, Za'atari, får syrerne nye naboer og venner. Disse ungjentene er nå med i Redd Barnas fotoprosjekt. Vis mer

- Det kan være vanskelig å fatte konsekvensene, når tallene blir så store. Disse bildene minner oss på at Syria-krigen ikke handler om tall, men om enkeltindivider, over halvparten av dem barn. Barn og unge i Za'atari har rett til å bli hørt og sett, og dette prosjektet gir dem mulighet til det, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove R. Wang.

WITH LOVE:  Fra Za'atari.
WITH LOVE: Fra Za'atari. Vis mer
TØRKEROM:  80 000 flyktninger i Za'atari gir mange utendørs tørkestativ.
TØRKEROM: 80 000 flyktninger i Za'atari gir mange utendørs tørkestativ. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling