Peter Madsen har anket dommen for drap på Kim Wall

Slik er Madsens nye liv i Danmarks luksuriøse superfengsel

I Storstrøms fengsel har alle celler 22 tommers TV, kjøleskap, garderobe og toalett.

CELLE: I påvente av ankesaken har Peter Madsen, som i København byrett ble dømt for drap på den svenske journalisten Kim Wall, flyttet inn i Danmarks nye superfengsel, luksuriøse Storstrøms fengsel i Grundslev. Foto: Torben Eskerod/Kriminalforsorgen
CELLE: I påvente av ankesaken har Peter Madsen, som i København byrett ble dømt for drap på den svenske journalisten Kim Wall, flyttet inn i Danmarks nye superfengsel, luksuriøse Storstrøms fengsel i Grundslev. Foto: Torben Eskerod/Kriminalforsorgen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Peter Madsen ble 25. april dømt til livstid i fengsel av København byrett for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. I tillegg er han dømt for seksuell mishandling og likskjending.

HAR ANKET: 25. april ble ubåtkaptein Peter Madsen dømt til livstid i fengsel for drapet på svenske Kim Wall. Foto: NTB/Scanpix
HAR ANKET: 25. april ble ubåtkaptein Peter Madsen dømt til livstid i fengsel for drapet på svenske Kim Wall. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Peter Madsen anket dommen på stedet, og til nå har Madsen sittet på varetektscella på 7,8 kvadratmeter i Vestre fengsel, skriver svenske Expressen.

- Han har hatt strenge regler å forholde seg til i arresten, har Madsens forsvarer Betina Hald Engmark tidligere uttalt til DR Nyheter.

Nå har imidlertid den omstridte ubåtkapteinen flyttet til ei celle i Storstrøms fengsel i Grundslev, skriver danske BT.

Foto: Torben Eskerod/Kriminalforsorgen
Foto: Torben Eskerod/Kriminalforsorgen Vis mer

Kostet en milliard

Storstrøms fengsel ble åpnet i september 2017 og kostet en milliard danske kroner å bygge.

Det går for å være Danmarks nye superfengsel, og skal være verdens mest humane og resosialiserende lukkede fengsel.

Fengselet har fått internasjonal oppmerksomhet for sin luksuriøse framtoning. Storstrøm har plass til rundt 250 fanger.

Ifølge BT er hver celle 12,8 kvadratmeter stor. Fangene har tilgang til en 22 tommers TV, kjøleskap, to vinduer, garderobe og eget toalett.

Hver boenhet består av fire eller sju celler, og fengselet har oppholdsrom og felleskjøkken der fangene lager sin egen mat eller lager mat sammen.

Storstrøms fengsel har også verksteder der fangene kan jobbe med treverk, metall eller farger.

Etter endt arbeidsdag kan fangene spille fotball og basket innendørs eller utendørs.

RETTSSAK: Rettssaken mot Peter Madsen fortsetter. Han er tiltalt på drapet på den svenske journalisten Kim Wall. Dette er saken. Video: NTB Scanpix/NTB Scanpix Danmark/Frida Andersen Vis mer

Gymnastikksalen prydes av et veggmaleri av den store kunstneren Karner.

Likskjending

Peter Madsen skal bo i det nymoderne fengselet i påvente av ankesaken. I tillegg til at han ble dømt til livstid i byretten, ble han dømt til å betale saksomkostninger på flere hundretusener av kroner.

Dommer Anette Burkø la til grunn at Madsen 4. august i fjor inviterte flere kvinner på tur med ubåten Nautilus, dager før drapet på Wall 10. august. I tillegg la retten vekt på at Madsen har vist interesse for drap, partering og tortur.

Det blir også lagt vekt på at Madsen flere ganger har endret forklaring.

- Det er snakk om et planlagt drap på en kvinne som jobbet som journalist og som tilfeldig ble invitert på en ubåttur, uttalte dommer Burkø.

Retten la også vekt på at Madsen la en sag i ubåten dagen før drapet og at han tok med seg jernrør før 10. august i fjor, da Kim Wall ble drept.

Madsen har forklart at Wall døde som følge av en ulykke om bord i ubåten Nautilus, at han parterte liket og at han deretter skjulte liket i vannet. Han har blant annet sagt at han parterte liket på grunn av sin egen sinnstilstand - noe retten ikke fant troverdig.

Foto: Torben Eskerod/Kriminalforsorgen
Foto: Torben Eskerod/Kriminalforsorgen Vis mer

Retten mente Wall kan ha dødd som følge av kutt i halsen, og at Madsen torturerte og seksuelt misbrukte Kim Wall mens hun ennå var i live.

Han ble også dømt for likskjending.

Fortsatt fengslet

Madsen var tiltalt for overlagt drap på den svenske journalisten Kim Wall.

Madsen og hans forsvarer Betina Hald Engmark brukte ikke mange minutter på å bestemme seg for å anke drapsdommen.

- Det eneste jeg kan si er at min klient ikke er fornøyd med dommen. Vi får nå se hva lagmannsretten sier, uttalte Engmark.

-Fornøyd

Aktor Jakob Buch-Jepsen sa på en pressekonferanse etter domsavsigelsen at han var fornøyd med dommen.

Foto: Torben Eskerod/Kriminalforsorgen
Foto: Torben Eskerod/Kriminalforsorgen Vis mer

- Drapet var ikke planlagt mot Kim Wall. Det var planlagt mot en kvinne i den forstand at han ville drepe den neste kvinnen som ble med på ubåten. Jeg noterer at retten legger vekt på at tiltalte forsøkte å invitere flere kvinner og at Kim Wall var et helt tilfeldig offer, uttalte han.

Buch-Jepsen uttrykte tilfredshet med at retten dømte Madsen til lovens strengeste straff.

- Det er et drap som er seksuelt motivert. Det finnes ingen tvil om at hun ble drept.

Foto: Torben Eskerod/Kriminalforsorgen
Foto: Torben Eskerod/Kriminalforsorgen Vis mer

Forvaring

I Danmark blir man i utgangspunktet dømt til 12 års fengsel for drap. Er motivet seksuelt, skal man dømmes til en straff på minimum 16 år, ifølge Danmarks Radio.

Med en forvaringsdom kan rettslegerådet vurdere om den dømte fortsatt er farlig etter tre år, deretter kan saken tas opp igjen hvert andre år. Dømmes man til livsvarig fengsel, kan man først søke om prøveløslatelse etter 12 år.

Aktor peker på at kravet til at en person skal dømmes til forvaring er at vedkommende har begått en alvorlig forbrytelse og at rettslegerådet mener at vedkommende er farlig for andre mennesker.

Rettspsykiaterne og rettslegerådet har konkludert med at «Peter Madsen utgjør en så vesentlig og nærliggende fare for andre menneskers liv, legeme, helbred eller frihet, at anvendelse av forvaring kan være påkrevd for å forebygge denne faren».

Madsen har tidligere sagt til rettspsykiaterne at han frykter en forvaringsdom, skriver Berlingske Tidende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer