Slik er milliardærenes elleville fester

Det siste tiåret er antallet milliardærer firedoblet - og de fester mer og dyrere enn noen gang tidligere. Festsjefen? Det er Petter Stordalen.

CHAMPAGNE-FLYGEL: Når hotellkongen Petter Stordalen (t.v) inviterer til fest fyller han flygelet med champagne. Foto: Privat
CHAMPAGNE-FLYGEL: Når hotellkongen Petter Stordalen (t.v) inviterer til fest fyller han flygelet med champagne. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg sier som faren til Aslak Sira Myhre; «vi har så mye melk at vi tror vi ikke trenger en ku». I den setningen finner du svarene på alle dine spørsmål, sier milliardæren Johan. H. Andresen jr.

Det siste tiåret er antallet milliardærer i Norge blitt firedoblet. Det kommer fram i en ny rapport fra den venstrevridde tanketanken Manifest analyse, som blir presentert denne uka. Mens Norge i 2000 hadde 43 milliardærer har Norge nå 168 milliardærer. Og de rikeste tar en stadig større del av kaka:

• Inntektsforskjellene mellom den rikeste, ene prosenten og resten har siden 1990 økt mye kraftigere i Norge enn i Storbritannia og USA.
• Mens de superrike gjennom 1980-tallet tjente 26 gjennomsnittsinntekter, tjente de gjennom 200-tallet 178 gjennomsnittsinntekter i året.
• Ulikheten mellom den rikeste 1 prosent og gjennomsnittet er nå tilbake til nivået fra 1930-tallet.

- På toppen har vi et stadig mer rikt og mektig borgerskap, mens et underbetalt tjenerskap nederst i arbeidslivet må finne seg i nesten hva som helst, sier Magnus Marsdal fra Manifest Analyse.

Samtidig har Norges rikeste aldri festet så mye og så dyrt som nå, ifølge innsidere Dagbladet har snakket med. Hotellkongen Petter Stordalens fester omtales av flere Dagbladet har vært i kontakt med som de heiteste av alle de private festene.

Årets begivenhet - Når Petter Stordalen er vert er det alltid gøy, sier en av Norges fremste investorer (bildet), med over 100 millioner i formue, til Dagbladet.

EN AV DE RIKESTE: Næringslivsleder Johan Henrik Andresen jr. siterer Aslak Sira Myhres far, fagforeningslederen Eldar Myhre, om rikdomsutviklingen i Norge: «Vi har så mye melk at vi tror vi ikke trenger en ku». Foto: Berit Roald / Scanpix
EN AV DE RIKESTE: Næringslivsleder Johan Henrik Andresen jr. siterer Aslak Sira Myhres far, fagforeningslederen Eldar Myhre, om rikdomsutviklingen i Norge: «Vi har så mye melk at vi tror vi ikke trenger en ku». Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Hvert år 16. mai møter et massivt pressekorps opp for å fotografere det som er og ikke er av norsk kjendiselite på vei til Stordalens fest - iført masker og bart bryst, gjennomgående kritthvitt eller en annen kleskode festarrangøren har spesifisert.

- 16. mai-festen er berømt, sier partyguruen Petter Pilgaard til Dagbladet.

Ved siden av den trekker Pilgaard fram hagefestene til plateselskapet Universal og forlaget Aschehoug som «må-være-steder» for kultureliten. I tillegg er, proporsjonalt med merket Moods of Norways størrelse og anerkjennelse internasjonalt, fester arrangert av parhestene Peder Børresen og Simen Staalnacke blitt stadig heitere.

- VM-festen nå er det for eksempel mange som snakker om, forteller Pilgaard.
Champagne på privatrom Når de absolutt rikeste drar på byen ønsker de som regel å holde en lav profil, forteller markedsansvarlig Martin Hellström ved La Belle Solle. Han forteller at de ofte reserverer private rom der de fester med sine utvalgte og bestiller drinker og champagne direkte til rommet.

- VIP-service er vanlig, sier han.

Hellström forklarer at det er yngre rike folk fra Bærum og vestkanten i Oslo som holder til på La Belle Solle, mens finansfolk over 30 holder til på BAR Tjuvholmen og BAR Bygdøy. Også Oak, Vu, Horgans og BAR er populære vestkantsteder gjennom hele året, mens uteserveringene på Emil & Samuel, Stratos og Sollihagen er populære på sommeren.

PARTYGURU: Petter Pilgaard mener navnebror Petter Stordalens fester er legendariske. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet
PARTYGURU: Petter Pilgaard mener navnebror Petter Stordalens fester er legendariske. Foto: Sigurd Fandango / Dagbladet Vis mer

Men har du penger er det ikke nødvendig å holde festlivet til kalde Norge, og kan ty til klassiske Nikki Beach i St. Tropez og Monaco for å få privatliv i tillegg til bugnende luksus. '

- Øyene i Karibia - som St. Barts. Miami og Los Angeles og luksusresorter i Brasil og Thailand kommer mer og mer, sier partyguru Pilgaard.

Ibiza er også tilbake, etter å ha vært borte noen år, ifølge han.

- Men det er ikke akkurat charterturer det er snakk om, flirer Pilgaard. '

Om vinteren reiser mange til Alpene for skigåing - og, nesten enda viktigere, gå på afterski. Men den heiteste skidestinasjonen ligger et stykke lenger vest.

FESTSJEFEN: Flere Dagbladet har snakket med utpeker Petter Stordalen og kona Gunhild som de som har de beste rikingfestene. Foto: Stella Pictures
FESTSJEFEN: Flere Dagbladet har snakket med utpeker Petter Stordalen og kona Gunhild som de som har de beste rikingfestene. Foto: Stella Pictures Vis mer

- Det er Aspen i Colorado, sier Pilgaard.

- Dit har jeg veldig lyst til å dra, flirer han.
Hemmelige rikingfester Dominic Gorham, som er en av de største fiskene i festfikserdammen i Norge, forteller at det aldri har vært så mange fester. Rikingene bruker mer penger på fest og moro enn noen gang før.

Gorham har selv arrangert fester for Snoop Dogg, Elle, Playstation 3 og Oslo Fashion Week.

- Det har blitt veldig gøy og det er en sjenerøs ting å gjøre, og det har blitt dyrere enn noen sinne fordi standardene har økt og folk ønsker kvalitet, sier Gorham til Dagbladet.

- Men de aller beste festene er de man aldri hører noe om i mediene. Det har nylig vært noen der pressen ikke visste noen ting, sier Gorham til Dagbladet.

De rikes hemmelige fester arrangeres på private steder pressen ikke har tilgang til, der invitasjonen er privat og der de fasjonable gjestene ofte blir hentet til stedet. Mange fester blir holdt i Norge, men enkelte ganger blir gjestene flydd til Marrakech, Miami og Paris.

LAV PROFIL: Markedsansvarlig Martin Hellström ved La Belle Solle forteller at de rikeste ønsker å holde lav profil når de er på byen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
LAV PROFIL: Markedsansvarlig Martin Hellström ved La Belle Solle forteller at de rikeste ønsker å holde lav profil når de er på byen. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Festene kan koste alt fra noen hundre tusen til flere millioner kroner, ifølge festfikseren.

- Norge er ikke et veldig stort land, så det er ofte mange kjente mennesker man leser om i avisene som deltar, i tillegg til ulike forretningsforbindelser. De beste festene er såkalte «fruktfat» med masse ulik «frukt». Om det alltid er den samme gruppa som fester sammen, blir det kjedelig. Det er gøy å mikse elementer, mener Gorham.

Dominic Gorham bekrefter at han framover vil arrangere flere hemmelige fester for rike, kjente nordmenn, i tillegg til en større MTV-fest i høst.

- Men jeg kan ikke fortelle om de hemmelige festene. Diskresjon er viktig for klientene, og det er derfor jeg har mange, sier Gorham.

- Gerhardsen ville ikke likt dette - Jeg tror ikke Einar Gerhardsen ville likt å se det sosialdemokratiske Norge bli omformet til milliardærenes skatteparadis, sier Magnus Marsdal fra venstrevridde Manifest Analyse.

«Landsfaderen» Gerhardsen gikk bort i 1987, akkurat da veksten i den norske ulikheten begynte å skyte fart.

- En statsminister fra arbeiderbevegelsen bør kunne stå opp mot noen milliardærer, mener Marsdal.

• Les også: De superrikes triumf

- HEMMELIGE FESTER ER BEST: Dominic Gorham, som er en av de største fiskene i festfikserdammen i Norge mener de aller beste festene er de man aldri hører noe om i mediene.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- HEMMELIGE FESTER ER BEST: Dominic Gorham, som er en av de største fiskene i festfikserdammen i Norge mener de aller beste festene er de man aldri hører noe om i mediene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer