Slik er Norges hemmelige elitesoldater

OSLO/TROMSØ (Dagbladet): De hemmeligste av de hemmelige soldatene i det norske forsvaret kjemper nå mot al-Qaida i Afghanistan. De norske supersoldatene er «ikke-eksisterende» personer og står ikke oppført på noen lister i Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble det klart at norske spesialsoldater deltar i kampene mot al-Qaida sør for byen Gardez i Afghanistan. Men hvem disse er og hvor mange de er, er strengt hemmelig.

Ifølge TV2 har soldatene i Afghanistan norske og amerikanske våpen som avdelingene har fått velge selv.

Dyre elitesoldater

Soldatene er av de dyreste i det norske forsvaret, men vel verdt pengene, ifølge militære kilder.

Yrkessoldatene lever i et lukket miljø. Svært få kjenner deres identitet. Ingen skal få varsel om at styrken er i arbeid. Anonymiteten skyldes frykt for at soldatenes familier skal utsettes for gjengjeldelse.

- Hvis vi offentliggjør hvem soldatene er eller hva de kan, vil motparten få informasjon. Jo mer vi klarer å holde tilbake, jo større mulighet har en til å bruke soldatene, sier major og pressetalsmann i Forsvarets overkommando Petter Lindqvist.

Spesialsoldatene tegner sjuårskontrakter, men kan i prinsippet slutte når de ønsker. De får økende bonus jo lenger de holder på. De har en relativt god inntekt, men lønna under oppdraget i Afghanistan er ikke spesielt høy.

Få vet om soldatene

Soldatene er svært lite hjemme og ofte på oppdrag og trening i Norge og i utlandet. De består av folk fra Hærens jegerkommando på Rena og Marinejegerkommandoen på Ramsund. Under Hærens jegerkommando er det soldater både fra Forsvarets spesialkommando (FSK) og fallskjermjegere.

Marinejegerne i Ramsund i Tjeldsund har liten eller ingen kontakt med det øvrige militære og sivile personellet ved Marinens orlogsstasjon. Styrken har egne treningsfelt få kilometer fra Evenes flystasjon. De norske soldatene har ved en rekke anledninger hatt besøk av og øvd sammen med amerikanske og britiske spesialstyrker.

Spesialtrent

I de arktiske omgivelsene finnes en rekke skytebaner, sprengingsfelt og en egen «by», der soldatene øver på strid i tettbebyggelse.

De norske soldatene er spesialtrent til å hente inn informasjon, gjennomføre offensive operasjoner og militær assistanse. De er vanligvis organisert i små enheter på 2- 5 personer. Ifølge militære kilder er de norske spesialsoldatene som opererer i Afghanistan i alderen noen og tjue år til i midten av trettiåra.

Roses av USA

«Norge har bidratt med nyttig menneskelig etterretning,» roser det amerikanske forsvarets sentralkommando på sin hjemmeside. Kommandoen leder Afghanistan-operasjonene.

- Våre soldater i Afghanistan er i verdensklasse og kan brukes til hva som helst. De står under USAs kommando, sier en militær kilde.

Et lite ledd norske offiserer er i USA som mellomledd mellom Norge og den amerikanske sentralkommandoen.

I løpet av tjenesten driver spesialsoldatene med skyting, sprenging, klatring, dykking og fallskjermhopping. De firer seg ned fra helikoptre 50 meter over bakken og lar seg sluse ut av neddykkete ubåter.

Som David mot Goliat

Ifølge Forsvarets hjemmesider er dette «soldater som klatrer langs beina på oljeplattformer, stormer kaprede fly, hopper fallskjerm fra ekstreme høyder, gjør sabotasje og alt en spesialsoldat kan bli utsatt for. Dettte er avdelingen som samarbeider med de aller beste spesialstyrkene i verden».

I krig opererer de langt bak fiendens linjer, og kommer seg gjerne inn ved bruk av fallskjerm.

Innsatsen sammenliknes med Davids kamp mot Goliat, og de karakteriseres som så presise og profesjonelle at de kan gå rett i hjertet til fiendens posisjoner.

De norske spesialsoldatene samarbeider med verdens eliteavdelinger som SAS (Special Air Services) i Storbritannia, amerikanske Delta Force og DevGru og tyske GSG-9.

Samarbeidet med SAS er helt spesielt. Britene lærte opp jegerne til å bli en spesialstyrke, og SAS og FSK deler område i Nordsjøen.

EKSTREM TRENING:De hemmelige elitesoldatene Norge har sendt til fronten i Afghanistan har bak seg en omfattende og spesialisert trening, hvor utfordringene ofte er særs krevende og ekstreme.