Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik er politiets storoffensiv mot gjengmiljøene

- Nok er nok.

VIKTIGE BESLAG: I aksjoner på adresser i Oslo så seint som forrige helg fant spanerne fra Spesielle Operasjoner blant annet denne rifla. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTIANSEN
VIKTIGE BESLAG: I aksjoner på adresser i Oslo så seint som forrige helg fant spanerne fra Spesielle Operasjoner blant annet denne rifla. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTIANSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en vår og sommer med en rekke blodige skyteepisoder og ett attentatlignende drap i Oslos underverden, skal oslopolitiet nå ta affære.

I en helt fersk ordre fra politimesteren i Oslo beskrives en storoffensiv mot gjengkriminelle i Østlandsområdet.

- Skytevåpen og alvorlige voldshendelser i det offentlige rom er helt uakseptabelt. Politiet aksepterer ikke at det løsnes skudd der hvor sivile mennesker ferdes, sier politioverbetjent Torstein Holand til Dagbladet.

Han leder oslopolitiets avsnitt Spesielle Operasjoner (SO), som skal drive operativ etterretning og målrettet innsats mot organisert kriminalitet. I samarbeid med resten av politiet setter de nå gjengmiljøet i Oslo øverst på prioriteringslista.

Politimesterordren ble forrige fredag presentert i et hastemøte for alle ordenssjefer og spesialseksjoner i Oslo politidistrikt.

Umiddelbare tiltak Kalt «Spent situasjon i Oslos gjengmiljø - umiddelbare forebyggende tiltak», kommer ordren som følge av de mange volds- og skyteepisodene i hovedstaden den siste tida.

- Vi skal sende et sterkt signal om at vi er på offensiven. De må nå forstå at nok er nok. Vi kommer til å jobbe systematisk og målrettet mot dette miljøet, sier Torstein Holand i SO.
 
- Vi vet hvor de ferdes, hvor de går på byen, hvilke biler de kjører, hvilke kjærester de har, hvem som vanker sammen med hvem og hvor de drar på ferie. I tillegg driver vi med kildearbeid og informantbehandling. Vi har også muligheter til å bruke alle utradisjonelle metoder. Hele verktøykassa tas i bruk hvis vi finner det nødvendig, sier politiførstebetjent Rune Swahn, som utdyper:

- DRAPSFORSØK: Store bevæpnede politistyrker og etterforskere fra Kriminalvakta rykket ut da en 27-åring ble skutt på Ellingsrud 30. juli, en hendelse som føyer seg inn i en lang rekke blodige oppgjør i år. Foto: Sondre Steen Holvik
- DRAPSFORSØK: Store bevæpnede politistyrker og etterforskere fra Kriminalvakta rykket ut da en 27-åring ble skutt på Ellingsrud 30. juli, en hendelse som føyer seg inn i en lang rekke blodige oppgjør i år. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

- Vi jobber med dialog som metode hvis vi mener det kan stoppe videre utvikling. Men dialog gir ikke straffefrihet, og det utelukker ikke at vi slår inn en eller flere dører senere på kvelden og bruker andre metoder.

Våpenbeslag I løpet av de tre siste ukene har politiet aksjonert mot 20 leiligheter der aktuelle personer fra det kriminelle gjengmiljøet har bodd eller oppholdt seg.

- Det førte til beslag av våpen, ammunisjon og narkotika. Personene som er knyttet til disse aksjonene er for øyeblikket varetektsfengslet og forholdene blir etterforsket, sier Swahn.

Politiet jobber for å sette de viktigste aktørene i de forskjellige gjengmiljøene ute av spill, og har ordre om å holde tilstedeværelsen og trykket oppe over tid. Et av de viktigste punktene i politiordren er etter det Dagbladet kjenner til å intensivere feltplikten. Ved å innhente informasjon fra alle miljøene, håper de på å skaffe seg enda bedre oversikt.

- Vi har som målsetning å ta ut flest mulig aktuelle personer, og produsere straffesaker på dem - gjerne noe kan føre til varetektsfengsling slik at vi får dem ut av sirkulasjon. Vi jobber også med å beslaglegge kniver, slagvåpen og skytevåpen, slik at de ikke har utstyret de trenger for å bedrive kriminell aktivitet eller trusler internt i miljøet, sier Swahn.

Går etter pengene Politiet jobber også med å angripe den profittgenererende kriminaliteten direkte, da dette utgjør hovedinntekten for de fleste i disse miljøene.

- Det er profitt som er hovedmotivet. Det å angripe den delen kan gi dem mindre gjennomføringevne. Det koster penger å utføre voldshandlinger, særlig hvis du ikke skal gjøre det selv, sier Holand.

Hele Oslo politidistrikt har ifølge ham samlet seg for å bekjempe gjengkriminaliteten. Alle etterforskningsavsnittene jobber på tvers av stasjoner og distrikter.

FAVORITTVÅPEN: Særlig pistoler florerer igjen i gjengmiljøene i Oslo. Også disse våpnene ble beslaglagt i en av politiets ferske aksjoner.
FAVORITTVÅPEN: Særlig pistoler florerer igjen i gjengmiljøene i Oslo. Også disse våpnene ble beslaglagt i en av politiets ferske aksjoner. Vis mer

- Det er ikke nytt, men vi bruker hele politistyrken og betydelig overtidsbemanning. Vi er synlig til stede i miljøene med ekstra mannskaper. Vi har større kapasitet nå enn tidligere, fordi vi har enda flere personer å spille på. Vi skal holde kontinuiteten, og fleksibilitet skal være vår styrke, sier Holand.

- Ved å være ute og innhente informasjon fra alle miljøene får vi bedre informasjon. Vi kryssjekker opplysningene fra alle miljøene og sitter igjen med et større og bedre totalbilde av det kriminelle miljøet. En god dialog kan også gjøre oss i stand til å avverge alvorlige voldsepisoder før de inntreffer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media