PÅ RØMMEN: Slik lever drapssiktede Roger (54) - etter ett år på rømmen. Foto: Privat Vis mer

Drapssiktet i Thailand:

Slik er Rogers liv på rømmen

I over ett år har den drapssiktede nordmannen vært på rømmen fra thailandsk politi. Nå kjemper advokaten en kamp mot klokka for å få ham hjem.

Publisert
Sist oppdatert

- Det er et helvete. Jeg er fysisk og psykisk ødelagt. Jeg har vært på rommet her i seks måneder. Jeg tør ikke å gå ut, sier Roger til Dagbladet fra sitt skjulested i Asia.

Han vil bare omtales med fornavn av hensyn til dattera på ti år.

21. august i fjor ble han siktet for drapet på britiske Amitpal Singh Bajaj (34) på luksushotellet Centara Grand Hotel i Phuket i Thailand.

Dagbladet fikk det første intervjuet med nordmannen i desember i fjor. Her forklarte han i detalj hva som skjedde den natta. Lenger ned i saken forteller Rogers kjæreste, som var på hotellrommet, for første gang hvordan hun opplevde hendelsen.

Nordmannen forklarer at han sang opera på balkongen i 04-tida. Briten, som bodde på naborommet, kom ut på sin balkong for å klage på bråket. Ifølge Roger banket det etter hvert på døra, og Bajaj stakk ham med en kniv i venstre skulder.

Så startet en dødelig slåsskamp mellom dem, hvor briten omkom.

<strong>GÅTT NED I VEKT:</strong> Roger anslår at han har gått ned 25 kilo siden han stakk av fra politiet. Foto: Privat
GÅTT NED I VEKT: Roger anslår at han har gått ned 25 kilo siden han stakk av fra politiet. Foto: Privat Vis mer

Etterlyst av Interpol

Enka etter Bajaj, Bandhna Kaur Bajaj, har en annen versjon av hendelsesforløpet. Hun har fortalt britisk presse at Roger kom inn på rommet deres naken og sint, der også hun og deres to år gamle sønn oppholdt seg.

- Mannen min forsøkte å blokkere ham og få meg og sønnen vår unna. Nordmannen slo og banket ham, så mannen min ba oss om å komme oss unna. Han ofret sitt liv for å redde vår sønns liv og mitt. Han vil alltid være vår helt, har hun sagt i en uttalelse, ifølge BBC.

Hun hevder at Bajaj knivstakk Roger i nødverge da han ble holdt i halsgrepet som tok livet av ham.

Roger ble først siktet for vold med døden til følge, og ble løslatt mot en kausjon på rundt 60 000 kroner mot at han ikke fikk forlate landet - og møte i retten når han ble bedt om det. Men etter å ha fått flere trusler av fremmede på gata, og blitt filmet på hotellet, valgte han å rømme fra thailandsk politi.

Seinere ble siktelsen mot ham endret til drap, og han ble etterlyst av Interpol. Ifølge thailandske medier er nordmannen også siktet for det som i thailandsk lovgivning kalles «voldelig overtredelse» for å ha tatt seg inn på rommet deres ved bruk av makt.

<strong>DØDE:</strong> Avdøde Amitpal Singh Bajaj (t.h.) her avbildet med kona Bandhna Kaur Bajaj. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
DØDE: Avdøde Amitpal Singh Bajaj (t.h.) her avbildet med kona Bandhna Kaur Bajaj. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

- Nødverge

Roger sier at han er veldig lei seg for det som skjedde på hotellet. Han mener at det var han som handlet i nødverge.

- Jeg har på ingen måte tenkt å unndra meg straffansvar dersom jeg kommer hjem. Jeg drømmer bare om å få behandling for mine sykdommer, samt å ha kontakt med min datter.

- Hvorfor er siktelsen som den er, om du handlet i nødverge?

- Det er fordi enka forteller en annen historie enn det jeg gjør. At hun har en annen forklaring kan jeg forstå. Men jeg så aldri henne eller sønnen. Jeg går ut fra at de var nede i resepsjonen under selve basketaket. Jeg antar at det siste hun hørte var kranglingen på balkongen.

Roger mener at saken ville ha blitt behandlet som nødverge i Norge. Derfor er det vanskelig for ham å forstå hvorfor norske myndigheter ikke gjør noe for å hjelpe ham.

- At jeg sang høylytt på balkongen og oppførte meg idiotisk er ille nok, men da han etter den verbale kranglinga bestemte seg for å dundre på døra til vårt hotellrom, bevæpnet med kniv, ble det noe helt annet, hevder Roger.

Han ble knivstukket i venstre skulder, men husker ingenting fra selve basketaket. Dagen etter, da han var på politistasjonen, fikk han vite at briten hadde omkommet.

- Det var et stort sjokk, og ingenting vil bli det samme etter den beskjeden.

<strong>DØDE:</strong> Amitpal Singh Bajaj ble drept i august i fjor. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
DØDE: Amitpal Singh Bajaj ble drept i august i fjor. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Stakk av

Det var etter at Roger ble løslatt mot kausjon, at han opplevde det han beskriver som drapstrusler på gata i Phuket. Da valgte han å stikke av. Nå har nordmannen vært på rømmen i over ett år.

Siden han stakk av har han bodd på tolv forskjellige skjulesteder. Han lever i konstant frykt for å bli oppdaget av politiet og havne i thailandsk fengsel.

- For meg med mitt sykdomsbilde og alder, å havne i et av verdens mest beryktede fengselssystem, vil bety den sikre død. Det vil også bli umulig å få en rettferdig rettergang, da Norge ikke bidrar juridisk eller økonomisk overfor norske borgere som havner i et rettssystem utenfor Schengen, sier han til Dagbladet via en kryptert tjeneste.

<strong>LUKSUSHOTELL:</strong> Det var dette luksushotellet i Phuket at drapet fant sted. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet
LUKSUSHOTELL: Det var dette luksushotellet i Phuket at drapet fant sted. Foto: Angelica Hagen / Dagbladet Vis mer

Han forteller at tida på flukt har kostet ham rundt 2,5 millioner kroner. Han har solgt alt han eide hjemme i Norge.

- Jeg hadde leilighet, bil og var gjeldfri. Nå har jeg solgt alt og lånt 400 000 kroner av venner, sier han.

Han tør ikke å forlate rommet sitt, da han trolig vil være den eneste turisten i gata og dermed skille seg ut. Nå betaler han 12 000 kroner for å bo på det han antar er 16 kvadratmeter.

- Rommet her er greit. Det lukter ikke så godt, men man blir vant til det. Jeg har en liten TV, sofa, seng, kjøleskap, og en liten kokeplate til matlaging. Det er dusj og vaskemaskin her. Det var noen planter også, men de er døde nå. Det er litt vannskader i taket. Og så er det betonggulv.

<strong>LITE ROM:</strong> Roger bodde en liten stund her, men har flyttet til et liknende rom et annet sted. Foto: Privat
LITE ROM: Roger bodde en liten stund her, men har flyttet til et liknende rom et annet sted. Foto: Privat Vis mer

- Ond sirkel

Nordmannen lever nå stort sett på ris og kjøttpålegg. Han anslår at han har gått ned 25 kilo siden han stakk av fra politiet. Dagbladet har sett nye bilder av ham, som viser betydelig vektnedgang.

- Jeg kan ikke huske sist jeg var på do. Det må ha vært fire eller fem dager siden. Huden flasser av. Jeg sliter med synet. Jeg sliter også med tannverk, men jeg lever.

Nordmannen forteller at hans forsvarer, Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden, ordnet så en mann kom med mat til ham hver andre eller tredje uke.

Da gikk Roger ned til garasjen og tok imot maten der. Men bare det å gå ned til garasjen var vanskelig, forklarer han. I midten av september har mannen sluttet å komme med mat.

54-åringen har spondylolyse, som er en sprekk eller et brudd i ryggvirvelens bue, og forteller at han sliter med fire prolapser samtidig. Dette legger trykk på nervene i beina, og gir ham strålinger som gjør det vanskelig å gå. Han forteller at han tidligere trente mye, samt fikk behandling og medisiner, for å lindre smertene. Dette har han ikke tilgang på nå.

Roger forteller at han også har løse beinfragmenter i skuldrene.

- Fysisk er jeg sengeliggende cirka 23 timer i døgnet. Det er på grunn av skyhøy puls og mye svimmelhet. Smertene opphører når jeg ligger, så derfor gjør jeg det. Det blir en ond sirkel, men jeg får ikke gjort noe med det.

Nordmannen sier at han også sliter med en smertefull øyeinfeksjon og at han nå bruker to par briller. Han bruker til vanlig reseptbelagt øyekrem- og dråper. I tillegg sliter han psykisk, noe hans advokat bekrefter.

- Jeg får ofte høy puls og en desperat følelse mens jeg ligger dyvåt av svette i senga med en kniv i hånda. Det er mye tankekjør og elendig søvn.

<strong>ETTERFORSKET:</strong> Politiet var raskt på stedet for å gjøre undersøkelser. Foto: Politiet
ETTERFORSKET: Politiet var raskt på stedet for å gjøre undersøkelser. Foto: Politiet Vis mer

Vil avkrefte rykter

Da drapet ble kjent i pressen skrev thailandske medier blant annet at nordmannen var kampsportekspert, livvakt og eksmilitær.

Roger har vært i militæret i førstegangstjenesten for 33 år siden, utdannet seg som massasjeterapeut og jobbet med sikkerhet på legevakta i Oslo fra 2005 til 2017. Han har også jobbet som vakt på utesteder og større arrangementer, men aldri trent kampsport eller vært livvakt. Det er viktig for Roger å avkrefte det som skrives om ham.

Dagbladet har snakket med en tidligere kollega av Roger. Hun er sykepleier og jobbet sammen med ham i mange år. Grunnet belastningen det medfører å være et medmenneske i denne saken ønsker hun å være anonym.

- Jeg har sett ham i mange situasjoner på jobb med utagerende personer, der han alltid har holdt roen. Han var den som dempet konflikten. Han er glad i mennesker og står opp for de svake. Han er en veldig beskyttende person, sier hun.

<strong>PÅ ROMMET:</strong> Roger forteller at han også får besøk av krypdyr på rommet. Foto: Privat
PÅ ROMMET: Roger forteller at han også får besøk av krypdyr på rommet. Foto: Privat Vis mer

Slik var tida i fengsel

Roger forteller at han aldri signerte på noe politiavhør etter hendelsen, på grunn av språkforvirring og misforståelser. Derfor kom de fram til å ta et nytt avhør seinere. Etter dette satt han noen timer i fengsel.

- Det var en spesiell opplevelse. Vi var 20-30 mann sammen. Blant dem var ti-tolv menn som var helt tatoverte over ansikt og kropp. De var kledd i kjeledresser som var kneppet helt ned så all «kunsten» syntes. De var påført kjettinger mellom beina med en solid stålkule i midten. Denne løftet de opp så de krokbøyd kunne bevege seg rundt. Den ene av dem stirret konstant på meg, men jeg prøvde å unngå blikket. Jeg var den eneste vestlendingen der. Doen sto midt i rommet med en halv vegg rundt, så alle kunne se overkropp og hode på den som satt der. Det var en forferdelig plass.

- Angrer du på at du stakk?

- Der og da virket det som min eneste mulighet på grunn av truslene på stedet og på nettet. Jeg ble forfulgt, filmet og truet på gata. Folk hjemme, som bryr seg om meg og min lille datter, satte i gang en, i etterpåklokskapens lys, lite gjennomtenkt «redningsaksjon» for å få meg ut av landet. Det ble en hasardiøs, skummel og farefull reise, som jeg ikke unner noen.

Han forklarer at det etter dette aldri ble etablert en seriøs plan.

- Naive som vi var trodde vi den norske ambassaden ville bistå og hjelpe til.

<strong>BODDE OGSÅ HER:</strong> I en liten periode bodde Roger her. Foto: Privat
BODDE OGSÅ HER: I en liten periode bodde Roger her. Foto: Privat Vis mer

Roger forteller at det ble gjort flere forsøk hjemmefra på å benytte såkalte «profesjonelle» grupper for å hente ham hjem, men at dette viste seg å være svindlere som fikk betalt mye penger for ingenting.

- Når jeg tenker tilbake på dette marerittet, er svaret at ja, jeg angrer på at jeg forlot Thailand. Det er lett å være etterpåklok, men hadde jeg blitt, kunne jeg brukt pengene på et forsvar der. Det som sies om meg og saken, stemmer ikke. Men når jeg ikke er der, får jeg heller ikke forsvart meg.

Han forsøkte blant annet å komme seg hjem til sjøs. Sammen med en annen dro han til en havneby for å møte en kaptein som kunne hjelpe ham, men kapteinen kom aldri.

Sist han planla å reise til Norge var i januar, men forsøket ble aldri gjennomført da det var bekymring knyttet til at han ikke liknet nok på personen på passet. Helge M. Moldver og programleder Stein Morten Lier ble med på forsøket, som kan høres i podkasten Avhørt.

Savner dattera

- Jeg skammer meg veldig over alt som har skjedd og skulle virkelig ønske jeg kunne ta det tilbake, men det får jeg ikke gjort. Jeg er lei meg for all smerte og lidelse jeg har påført. At en ung mann og far mistet livet etter det voldsomme basketaket er bare tragisk.

- Har du håp om å få komme hjem igjen?

- Det er ubehagelig å snakke om. Om jeg ikke snakker om det, kanskje jeg ikke tenker på det. Har jeg ikke håpet, er jeg redd for at det går mot slutten. Jeg kan ikke havne i fengsel i Thailand. Da visner jeg bare bort og dør der. Da er det bedre å styre det selv.

Gjentatte ganger snakker han varmt om dattera, og at det er tanken på å se henne igjen som holder ham gående. Dagbladet har fått tilsendt en tegning fra henne der hun skriver at «det eneste hun ønsker seg til bursdagen er at pappa skal komme hjem». Hun har også sendt et brev til statsminister Erna Solberg, der hun ber om hjelp til å få pappa hjem.

Dagbladet har vært i kontakt med jentas mor, som har godkjent publiseringen av brevet.

- Jeg har forsøkt å forklare henne litt av alt som har skjedd og at det er mulig at jeg aldri kommer meg hjem igjen. At jeg har sviktet henne så totalt, er en uutholdelig smerte for oss begge. Det er uforståelig for meg at ikke Norge gjør mer for å unngå at nok et uskyldig barn mister sin far. Hun vet i det minste hvor høyt jeg elsker henne, sier Roger.

<strong>BREV TIL STATSMINISTEREN:</strong> Rogers ti år gamle datter har sendt dette brevet til statsminister Erna Solberg. Foto: Privat
BREV TIL STATSMINISTEREN: Rogers ti år gamle datter har sendt dette brevet til statsminister Erna Solberg. Foto: Privat Vis mer

Kjæresten snakker ut

Roger var på ferietur med kjæresten da drapet fant sted. Hun har aldri snakket med pressen før, men velger nå å fortelle hva hun så skjedde den natta.

- Vi hadde vært sammen i tre år og skulle på drømmeferien. Så skjer dette. Det har vært et mareritt. Jeg har ikke sett ham siden, sier hun.

Hun forteller at de hadde vært på et utested i Phuket, og at de kom tilbake til hotellet i 03-tida. Ifølge henne var Roger i godt humør da de kom tilbake på hotellrommet. Hun var sliten, så hun tok en valium og la seg, mens han ble sittende på balkongen.

- Jeg hørte ikke noe før noen hamret på døra, så jeg så ikke nøyaktig hva som skjedde. Men jeg så etterpå at Roger var slått og at han hadde flere kutt på kroppen, sier hun.

Selve slåsskampen fant sted på gangen utenfor hotellrommet, så hun så den ikke. Hun forteller at Roger med en gang sa at det ikke var meninga å holde ham så hardt.

- Vi var begge i sjokk da dette skjedde. Han visste ikke at det var et barn der med mora si. Mannen som ble drept var ung og høy, og tenkte kanskje at han skulle lære Roger en lekse ved å banke ham. Hadde han bare gått ned i resepsjonen, hadde ikke dette skjedd.

- Han gråt mye

Etter hendelsen ba politiet henne om å pakke tingene deres for å sjekke inn på et annet rom. Roger ble fraktet til sykehus for behandling for skadene han ble påført.

Briten omkom på sykehuset, noe Roger fikk vite om da han var på politistasjonen dagen etter hendelsen.

- Han gråt mye etter det, sier hun.

Hun forteller at hun ble vitne til en av truslene Roger har fortalt om.

- Det var en mann som sa at han visste hvem vi var og at vi burde være forsiktige. Han sa at noen ville hevne seg og kanskje ta livet mitt. Det var ikke morsomt å høre. Da jeg dro, fikk han flere trusler.

Hun forteller at de to hadde planer om å gifte seg, men sånn ble det ikke.

- Hele livet er forandret. Vi måtte selge leiligheten vi eide sammen, så nå har jeg flyttet inn i en utleieleilighet alene. Jeg måtte ordne alt. Det er tragisk at et liv gikk tapt.

<strong>HJELPER:</strong> Farid Bouras hos Advokatfirmaet Elden har hjulpet Roger med mat.Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
HJELPER: Farid Bouras hos Advokatfirmaet Elden har hjulpet Roger med mat.Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

Kamp mot klokka

Advokat Farid Bouras i Advokatfirmaet Elden forklarer at de har søkt ambassaden om nødpass og påberopt nødrett for at Roger skal få komme hjem og få behandling.

Ambassaden avslo søknaden. Nå er saken sendt videre til Politidirektoratet.

- Dette er en nødssituasjon. Han er syk og kan ikke gå ut. Han vil ikke unndra seg straff og vil bli arrestert ved ankomst til Norge.

Bouras påpeker at Roger hadde meldt seg om han hadde fått en rettferdig behandling i Thailand, og viser til flere kritikkverdige forhold som tortur, dårlige avhørsmetoder og rasisme.

- Vi har hatt kommunikasjon med ambassaden siden mai, men lite skjer. Det virker som de konkluderer med at han er skyldig - som en domstol. De har ikke vurdert nødverge, sier advokaten.

- Ingen silkehansker

Han understreker at det haster med å få ham hjem.

- Hadde det ikke vært for advokatfirmaet Elden hadde han dødd av sult. Men han får ikke tak i medisiner og vi frykter for hans helsetilstand. Han er livredd for å møte myndighetene i Asia.

- Men er det Norges problem at han ikke kommer seg hjem?

- Ja. Han er norsk. Da er det Norges problem. Vi har tidligere hentet andre hjem, som Kongo-gutta, og vi skal ikke forskjellsbehandle. Det helsemessige må veie tyngst.

Bouras understreker at det har vært flere rettssaker i Norge om forhold som har skjedd i utlandet.

- Han vil få sin straff om en rettssak konkluderer med at han er skyldig. Han skal ikke bli behandlet med silkehansker.

Seksjonssjef Arne Isak Tveitan i Politidirektoratet ønsker ikke å kommentere saken.

- Politidirektoratet behandler klagesaker, men uttaler seg ikke om enkeltsaker. Vår vurdering er at det å bli nektet pass er taushetsbelagt informasjon i seg selv, jf. forvaltningsloven § 13. Vi kan derfor ikke bekrefte eller avkrefte om vi har mottatt klage fra en konkret person.

Heller ikke Utenrikstjenesten ønsker å svare på Dagbladets spørsmål.

- På grunn av lovpålagt taushetsplikt kan ikke utenrikstjenesten gå ut med enkeltdetaljer om norske borgeres situasjon i utlandet. Dette gjelder også håndtering av saker om pass, sier kommunikasjonsrådgiver Ragnhild H. Simenstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer