Slik er Røkkes bånd til norsk, uavhengig havforskning

Styremedlemmer i Aker Seafoods har og har hatt tunge verv i Havforskningsinstituttet. Låner forskere og utstyr.

IKKE BARE FOR KOS: Røkke solgte reker på rådhuskaia i Oslo i mai 2007. Ombord i båten prøvde han ut fangstmetoder for Antarktis-krill, godt hjulpet av Havforskningsinstituttet. Foto: SCANPIX.
IKKE BARE FOR KOS: Røkke solgte reker på rådhuskaia i Oslo i mai 2007. Ombord i båten prøvde han ut fangstmetoder for Antarktis-krill, godt hjulpet av Havforskningsinstituttet. Foto: SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gjennom felles styrerepresentanter og utstrakt samarbeid med Havforskningsinstituttet har Kjell Inge Røkke et godt grep om norsk fiskeriforskning.

Havforskningsinstituttet (HI) er Norges største marine forskningsmiljø og har som oppgave å gi uavhengige råd til norske myndigheter om blant annet fiskeriforvaltning. Aker Seafoods er en av de største aktørene i fiskerinæringa i Norge, og Aker BioMarine har skaffet seg to av fire norske lisenser for krillfiske i Antarktis.

Leiv Grønnevet var styreleder i HI i ni år, fram til i fjor, samtidig som han var styremedlem i Aker Seafoods. Lisbeth Berg-Hansen er den dag i dag styremedlem begge steder.

- Uklokt
Rollekombinasjonene til styremedlemmene kan være en uheldige, mener jusprofessor Erik M. Boe.

- Siden Aker Seafoods er en hovedaktør i markedet mener jeg det er uklokt å ha fremtredende representanter med i styret til de som skal gi råd til fiskerimyndighetene. Man kan bli mistenkt for å ri to hester samtidig, sier Boe.

Han understreker at det ikke er noe ulovlig i en slik rollekombinasjon.

- Det er en del av ideologien for både næringslivet og det offentlige i Norge at man ønsker representanter fra private aktører med i nemnder og råd. Men det er delte meninger om hvor heldig en slik kombinasjon er. Nøytralitets- og objektivitetskravet er viktig og tilsier at man bør være varsom, sier Boe.

- Uproblematisk
Lisbeth Berg-Hansen sier hun ikke har noen problemer med å holde orden på hattene sine.

- Jeg kan ikke se at det er noen problemstilling. Det er forskere som gir rådene og vi behandler ikke den type saker. Jeg er med fordi jeg er en fagperson, ikke som nyttig politisk idiot, så dette er jeg helt rolig på, sier Berg-Hansen.

Det samme sier Leiv Grønnevet.

- Verken jeg eller noen av de tre statsrådene som har oppnevnt meg som leder i Havforskningsinstituttet har noen gang følt dette som noe problem, sier Grønnevet til Dagbladet.

Forskningsdirektør i HI, Ole Arve Misund sier instituttet har et svært bevisst forhold til problemstillingen.

- Dette håndteres veldig profesjonelt. Det har vært tilfeller der vi har hatt gjennomgang av noen prosjekter med relasjon til Aker. I slike tilfeller fratrer de aktuelle styremedlemmene behandling av saken. Så om enkelte har medvirkning i næringslivet er det uproblematisk i forhold til å ivareta en god rolle som styrerepresentant oss. Det vesentlige er at de har kompetanse, sier Misund.

Låner forskere og utstyr
Havforskningsinstituttet har i år har benyttet Aker Biomarines krilltråler Saga Sea som base for forskning på krill i Antarktis. Røkke leier på sin side Havforskningsinstituttets forskningsfartøy G.O. Sars til selskapets forsøk med tråling etter krill. I tillegg har to havforskere fått permisjon for å jobbe med fangstteknologi for krill i Akersystemet.

- Vi er veldig bevisst på at vi driver vår rådgiving uavhengig av politiske og næringsmessige interesser. Samtidig må vi ha anledning til å samarbeide både med forvaltningen og næringsinteresser for å skaffe oss de dataene vi trenger, sier forskningsdirektør Ole Arve Misund.

Det er Fiskeri- og kystdepartementet som utnevner styret i HI. Departementet står for rundt halvparten av instituttets budsjett og legger føringer for hva som skal forskes på.

Aker-direktør Geir Arne Drangeid sier det ikke ligger noen spesiell strategi bak det faktum at Aker har representanter inne i Havforskningsinstituttet.

- Men vi er naturligvis opptatt av at selskapene har kompetente og kunnskapsrike personer med høy integritet i styrene, sier han.