Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slik er Saudi-Arabias hemmelige plan for å velte Assad

Vil bruke titalls millioner på ny opprørsgruppe som ekskluderer jihadist-orienterte grupperinger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Saudi-Arabia er i ferd med å ta en betydelig større rolle i den blodige borgerkrigen som pågår i Syria.

Kongeriket vil ifølge magasinet Foreign Policy bruke flere titalls millioner kroner på å trene opp og utstyre tusenvis av krigere. Magasinet melder at Saudi-Arabia har bedt Pakistan om å trene opp krigerne.

Det er anslått at styrken skal være på mellom 40 000 og 50 000 soldater. Pakistans rolle er foreløpig relativt liten, men planen skal være å få Pakistan til å trene opp to brigader, altså rundt 5000 til 10 000 soldater.

Gir opp troen på USA Landet har lenge vært klare på at de støtter opposisjonen i landet, og var tydelig på at de ønsket at USA skulle gjennomføre et militært angrep mot regimet etter det kjemiske angrepet utenfor Damaskus i august.

I etterkant har det kommet meldinger fra Saudi-Arabias hovedstad Riyadh om at landets ledelse misliker USAs «tafatte holdning» overfor Syria. I forrige måned takket Saudi-Arabia nei til plass i FNs sikkerhetsråd fordi de mener at rådet er ute av stand til å løse konflikter.

De nye planene om å trene opp og utstyre tusenvis av krigere blir sett på som at landet har gitt opp håpet om at president Barack Obama vil foreta seg noe millitært for å få avsatt Syrias president Bashir al-Assad.

Vil ekskludere jihadister Siden opprøret mot Assad startet i 2011, har jihadistgrupper med bånd til al-Qaida blitt mer og mer framtredende. Saudi-Arabias innsats skal også være for å snu utviklingen.

Ifølge The Guardian vil Saudi-Arabia nemlig støtte Jaysh al-Islam (Army of Islam/Islams hær), som er en paraplyorganisasjon for 43 opprørsgrupper. Organisasjonen ble dannet i september, trolig med initiativ fra Saudi-Arabia, og ble opprettet fordi flere er urolige for jihadistgruppenes framgang i Syria.

- Det pågår to kriger i Syria. Den ene er mot det syriske regimet, og den andre er mot al-Qaida. Saudi-Arabia kjemper begge, sier analytiker Mustafa Alani ved det saudi-støttede Gulf Research Center til The Guardian.

- Al-Qaida blir sterkere, og det undergraver Syrias revolusjon og gir USA et argument for å ikke støtte opposisjonen. Det vil slå tilbake mot Saudi-Arabia og Golf-landene før eller seinere, slik det gjorde i Afghanistan, Pakistan og Irak, sier han videre.

Jaysh al-Islam ledes av Zahran Alloush, som er en del av salafi-bevegelsen - som står sterkt i Sunni-dominerte Saudi-Arabia. Alloush er sønn av en høytstående religiøs figur i Saudi-Arabia, og har deltatt på møter med prins Bandar bin Sultan, som er kongerikets etterretningssjef.

Den ambisiøse planen til Saudi-Arabia avhenger også av støtte fra Jordan, siden Saudi-Arabia trenger en bærekraftig forsyningsrute.

Møter skepsis Flere er skeptiske til planene. Yezid Sayegh i Carnegie Foundation skriver i en kommentar at kongedømmet i Riyadh tar en stor risiko ved å være såpass proaktive.

- De bør være forsiktig med hva de skaper i Syria ved å oppnå innflytelse ved å utstyre og bevæpne gruppene og dermed eskalere det militære presset på regimet uten å utvikle en klar politisk strategi, skriver han.

Overfor The Guardian uttrykker Thomas Pierret ved universitetet i Edinburgh skepsis til saudiarabiske organisasjonsevner.

- De har mye penger, men svært dårlig etterretning og organisatoriske evner. De er veldig avhengig av Vesten, sier han.

LEDER GRUPPERINGEN: Zahran Alloush leder Jaysh al-Islam, som Saudi-Arabia vil støtte med trening, utstyr og våpen. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix
LEDER GRUPPERINGEN: Zahran Alloush leder Jaysh al-Islam, som Saudi-Arabia vil støtte med trening, utstyr og våpen. Foto: AFP Photo/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media