Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Kim Wall:

Slik er sikkerheten rundt Ubåt-Madsen under rettssaken

Spesialtransport til og fra retten, og konstant overvåking, egen lunsj-celle.

FORKLARER SEG VIDERE: I morgen er hele dagen satt av til at drapstiltalte Peter Madsen skal fortsette sin forklaring for retten. Det er ventet at han vil bli konfrontert med sine mange forskjellige forklaringer om hva som skjedde om bord i ubåten Nautilus den 10. - 11. august i fjor. Foto: Flemming Thomsen/ Deadline Press
FORKLARER SEG VIDERE: I morgen er hele dagen satt av til at drapstiltalte Peter Madsen skal fortsette sin forklaring for retten. Det er ventet at han vil bli konfrontert med sine mange forskjellige forklaringer om hva som skjedde om bord i ubåten Nautilus den 10. - 11. august i fjor. Foto: Flemming Thomsen/ Deadline Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN (Dagbladet): I morgen starter den andre av den i alt 12 dager lange rettssaken mot den drapstiltalte ubåtkapteinen Peter Madsen (47).

Påtalemyndighetene ønsker livsvarig fengsel for 47-åringen. De mener han hadde planlagt drapet på den svenske journalisten Kim Wall (30).

Selv nekter Madsen straffskyld for dette. Han sier Wall døde etter en ulykke i ubåten, den 10. august i fjor.

Saken har fått enorm internasjonal oppmerksomhet. Rundt 100 journalister fra hele verden var til stede i Københavns byrett da saken hadde sin første behandling for den danske domstolen.

I morgen, når Peter Madsen fortsetter sin forklaring for retten, er det ikke ventet at medieoppbudet vil bli noe mindre.

PRESSEOPPBUD: Ubåt-saken har vekket interesse i mange land utenfor Danmark. Her er aktor Jakob Buch-Jepsen på vei inn i rettssalen etter en pause under den første behandlingen for den danske domstolen, den 8. mars. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
PRESSEOPPBUD: Ubåt-saken har vekket interesse i mange land utenfor Danmark. Her er aktor Jakob Buch-Jepsen på vei inn i rettssalen etter en pause under den første behandlingen for den danske domstolen, den 8. mars. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer

Politi i salen

Inne i selve rettssal 60 er det begrenset plass til både presse og andre tilhørere; 47 totalt. Madsen sitter helt framme ved dommerne, sammen med sin forsvarer Betina Hald Engmark. Bak ham står minst to politibetjenter og passer på.

Sikkerheten rundt Madsen er mye mer omfattende enn hva den er når det gjelder de fleste andre fanger som skal til og fra rettsbygningen, skriver Expressen.

Og dette er det store presseopbudet mye av årsaken til, ifølge Ekstra Bladet.

Spesialtransport

Avisa har snakket med Erik Larsen, som er distriktsassistent for fengselsoffiserer i Københavns fengsler, og han forteller at i tilfeller der det er stor medieinteresse rundt en rettssak, er det politiet som får ansvaret for transporten til og fra fengselet og byretten.

Dersom en innsatt skal kjøres alene, blir de som regel kjørt rett inn til rettsbygningen, via en stor port til venstre for byretten, og dette skjer like før retten settes, forteller Larsen til avisa.

Madsen vil dessuten bli nøye overvåket hele tiden mens han er i retten. Egne vakter vil passe på at det ikke skjer noe med ham, eller at kommuniserer unødvendig med noen, skriver Ekstra Bladet.

Lunsj på ventecelle

Rettssaken starter klokka 09.30 hver morgen, og fra cirka klokka 12.00 til 13.00 er det lunsjpause.

Madsen blir da ført ned i en såkalt ventecelle, hvor han får servert lunsj. Denne maten er hentet fra Vestre fengsel, hvor Madsen soner.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!